Znaczy że nakłania cię do kielicha
Ale z zacną zakąseczką
Jesli mają sekatory to mogą mieć i inne ustrojstwa.
Łukaszenka nie zaryzykuje dac im bron. Bo mogą zmienic kierunek i pojsc na Minsk zamiast Berlin.
UE Frontex chce pomóc ale Polska odrzuca tą pomoc
Pisałem o tym już kilka razy. To woda na młyn PiSu.
@Sheev jak Łukaszenka zaczal grozic odcieciem dostaw gazu to mi sie tak skojarzylo, ze Nord Srtream II ma klopoty z pelnym wykorzystaniem?
ale to nie moze byc prawda, przecie Putin nic z tym wspolnego nie ma. a nie wiem, czy jeden gazoport wystarczy, zeby Polske zaopatrzyc w odpowiednia ilosc gazu?
Ale zaradni są ci migranci. Fajne szałasy potrafią zbudować, ognisko rozpalić tez… w dzisiejszych czasach to jest cos xd
Ja tez to potrafię. Nauczyłem się, jako dziecko. Nietrudne.
Wiesz co, powinieneś tam trochę pobyć. A jak się ich brzydzisz, to w takich samych warunkach, jak oni, tylko spróbuj, gdzie indziej. Bez jedzenia, w zimnie, bez żadnego schronienia. Zobaczysz, jak ci się umysł włączy, żeby sobie szałas zbudować.
Oj tam, mnie skauta w dziecinstwie tego uczyli. Byle tylko na zubry nie zaczeli polowac.
Jakies podstawowe narzedzia tam maja.
A ogien?
Może mają zapalniczki? Podobno mają telefony więc i zapalniczki też mogą mieć z zapalniczką to wystarczy nazbierać drewna i podpalić
Wystarcza jedna zapalniczka. A nawet zapalka. Dobrze ułożone ognisko rozpalisz jedna. A z baterii od smartfona i kawaleczka drutu od ładowarki tez zapalniczkę zrobisz
Zapalniczki to pewnie mają, ale telefony? Chyba dawno już się rozładowały.
@gra sa ladowarki na fotoogniwa - w dzien podladujesz bez problemu - sama mam taka - kiedys wybralismy sie na wyprawe, zasieg byl, ale naladowac telefonu nie bylo jak - to sie zainteresowalam.
W Italii miałem podobnych za płotem symbolicznym około 50 ludzi + dzieci przez 4 lata / w Italii na południu praktycznie nie ma żadnych płotów, jeśli są to przy kościołach, bankach czy urzędach, symbolicznie jest zaznaczona tylko granica posesji / , odwiedzaliśmy się nawzajem, nieraz wspólne posiłki, rozmowy, nikomu w otoczeniu nie działa się krzywda, kradzieży, bójek nie było, zdarzało się że pracowaliśmy razem, pomagaliśmy sobie czy o pracę, lub leki, jedzenie, poźyczone pieniądze woleli odpracować podwójnie. Trudno mi zrozumieć ten nalot że kradną, gwałcą czy mordują, tego akurat nie było pośród nich. Komuś zależy by tacy byli
Turów będzie grubą aferą z działań PIS, są umoczeni wszyscy zaufani w tym okręgu, gruba korupcja finansowa na kilkadziesiąt miliardów złotych - około 300, nadużycia stanowisk i władzy. Problemem nie są Czesi bo ci poczekają, a wyciszenie afery przed UE, bo może całkowicie zablokować dopływ jakiej kolwiek gotówki, wyborców można szybciej ucieszyć obecnymi nowinkami - covid, uchodźcy, opozycja. Aferze przygląda się prokuratura. Ziobro ma kolejny chak
no widzisz, w tyle za murzynami jestem
Spokojnie, dyrektor Turowa zawierzył kopalnię
Z migrantami mozna podobnie, tylko najpierw ich ochrzcic.
Póki co to nieoficjalnie USA udostępnia część strategicznych danych z ich wywiadu, bo ten rząd się oficjalnie do politycznego błędu nie przyzna, ba są próby wciągnięcia w konflikt opozycji, by ktoś był w końcu winny, a PIS oczyszczone z zarzutu i odpowiedzialności.