Co myslicie o tlumie ludzi zblizajacym sie do polsko bialoruskiej granicy?

Szarancza w Polsce zniszczyła piękny las… polecam Google. Spokojnie daje radę w naszym klimacie.

To raczej naloty niz wystepowanie stacjonarne. Ale wraz z ocieplaniem klimatu? Kto wie? Owady zimna nie lubią, ale z glodu i przy sprzyjajacych prądach powietrznych docieraly nawet do Szwecji.
Chyba w koncu trzeba bedzie wziac przykład ze starozytnych Rzymian, gdzie szarancza w miodzie na korzennie ostro byla ozdoba niejednej uczty. W koncu to tez trawozerna proteina :wink:, tylko mleka nie daje.

W czasie ostatniej wojny, Iran przyjął ponad 100 000 Polaków.

2 polubienia

Iran pod zarzadem angielskim. A i tak długo tam miejsca nie zagrzali.

1 polubienie

Bo to nie była migracja zarobkowa. Zdecydowana większość podjęła walkę.

1 polubienie

Wlasciwie to bzdura,podtrzymywana obludnie przez tokarczukowską trzaskowszczyzne.
Iran byl pod butem sowieckim z jednej strony a z drugiej,pod brytyjskiem.Byl krajem,jak zdecydowana większość panstw ówczesnej Azji,istniejącym jedynie na mapie a i to nie wszędzie.
Marionetkowy rząd nie mial nic do gadania.Decydowali alianci.
Rozlokowania ponad 115 tysiecy Polaków w praktyce takze dokonywali sowieci którzy przyklepali decyzje Andersa bo to oni zajmowali północny Iran od Morza Kaspijskiego.Mapa!
Polacy zostali nie tyle przyjeci przez Iran co Sowieci sie nas pozbyli.I nie “wpuszczeni” a przepuszczeni.
Owszem.Bylo to nieco powyzej 2,5 roku ale w 1945 roku nie zostal tam juz nikt z Polakow.Bo to byli ludzie którzy rozmaitymi drogami brneli do Europy aby walczyć o Polske.
Czyli całkowite przeciwienstwo dziczy która dewastuje Europe,ucieka ze swych krajów a wśród których akurat Irańczyków nie ma wcale.Tam opozycja jest w więzieniach albo od 40 lat na emigracji.Takie porównania to perfidna obraza andersowych podopiecznych!
Polaków przyjeli tak na serio,jedynie brytyjczycy po wojnie.Nie dlatego ze Polacy nie chcieli do Polski wracać ale dlatego ze uniemozliwial im to komunistyczny reżim.Polacy zostali w Anglii mimo iz Clement Atlee gorliwie ich wyganiał.Na przynajmniej 12 lat albo na zawsze.

2 polubienia

Przecież się tym zgadzam. Patrz, mój komentarz powyżej. To tylko 2 zdania, ale oddające sens tego, co napisałeś.

Natomiast zupełnie nie zgadzam się ze sformułowaniem; "tokarczukowska - trzaskowszczyzna. Trochę gomułkowo mi to brzmi.

Nie do konca tylko Anglicy. Sporo wyemigrowalo via Bliski Wschód do m.in. Argentyny czy Brazylii. Nie liczac tych, ktorzy zostali w Palestynie jako ojczyznie przodkow.
W kazdym razie uzywanie określenia Iran przygarnął? Moim zdaniem nietrafione.
Andersowcy i tak mieli wiecej szczescia niz pozniej “podopieczni” Berlinga, wykorzystani przez Stalina jako mieso armatnie.

2 polubienia

Ty przede wszystkim napisales ze Iranczycy wpuścili ponad 100000 Polaków choć żadna w tym ich zasluga.Patrz powyżej.
Ja traktuje to jako historyczną obłudę i mijanie sie z prawdą,co dzisiaj jest na porządku dziennym.Równie dobrze mozna napisać ze nas Masajowie wpuścili do Tanzanii podczas gdy żaden Masaj nie respektuje granic,nie ma pojecia o Tanzanii czy Kenii lub Ugandzie a w tamtych latach,podobnie jak w Azjii nie mial nic do gadania i nawet o to nie zabiegał.

Nigdzie nie napisałem, że to jest dobry argument, opowiadający się za tym, co teraz się dzieje.

1 polubienie

Polacy są wszedzie ale powód powojennej emigracji pozostaje ten sam.A ci z Iranu czmychali czem predzej raczej do Libanu.Ale to juz szczegół.
Układ byl jedyny do wykorzystania.Stalin nie chcial karmic kogoś kto nie walczy,my nie chielismy umierac z głodu.No to wyjazd.I cale szczescie ze tak sie stalo.I faktycznie jest to lepszy los niz tych drugich.
Ale co ma z tym Iran wspolnego???Tyle ze to ich ziemia na której nie mieli niemal zadnych decyzyjnych praw.

1 polubienie

Porównywanie tego jest nieporozumieniem, najłagodniej określając.

1 polubienie

Wedlug najnowszych doniesien Merkel usiluje sie dogadac , zeby ludzie sciagnieci przez Lukaszenke wrocili skąd przyszli.
Oprocz tego, ze faktycznie polski rzad traci znakomita przykrywke dla wlasnej nieudolnosci to juz niewiele rozumiem z pokrzykiwania Morawieckiego? Jakich ustalen nie chce przyjac?

2 polubienia

PiS przez 6 lat nie zrobił nic na arenie międzynarodowej oprócz skłócenia się ze wszystkimi. I teraz ta indolencja się mści. W każdej dziedzinie.

Ponadto, co już tu wiele razy pisałem, póki co, dla pissmanów wszystko jest dobre, co odwraca uwagę ludzi od tego, co w Polsce naknocili, ze szczególnym uwzględnieniem drożyzny, która wymknęła się tym “geniuszom” z pod kontroli.

1 polubienie

Otóż to.

1 polubienie

I dalej w to rozdawnictwo czyli kolejne “plusy” i doplaty brną.
A zmuszanie ludzi przy tej okazji do zakladania kont i co za tym pojdzie poslugiwania sie kartami platniczymi? Niezla zagrywka psychologiczna w spoleczenstwie przywyklym do gotowki.
Zera na banknocie da sie policzyc, na karcie kredytowej to juz gorzej.

2 polubienia

To będzie miało krótkie nóżki. Zresztą, jak cała ich “polityka”. Problemem jest to, że w Polsce zbyt wielu nie zdaje sobie sprawy z tego, co, naprawdę się dzieje. Ta socjalistyczna mentalność wciąż tkwi w wielu łbach. Zbyt wielu. Przypomina mi to sarmatyzm powstały w XVII wieku.

1 polubienie

Nie wiem, jak my byśmy mieli tych ludzi zagospodarować skoro Niemcy i Francja już mają problemy np. z popytem na świadczenia socjalne.

Glupiutka jestes i bez doswiadczenia w kwestii ich checi konsumowania dorobku innych

dlaczego?..sama nie mam doświadczenia w tej sprawie