Co myślicie o tych metodach terapii?

Ktoś z Was próbował którejś z nich?

choreoterapia - terapia przez ruch i taniec
biblioterapia - terapia przez kontakt z literaturą
muzykoterapia - terapia przez kontakt z muzyką
rysunek terapeutyczny - terapia przez rysunek
psychodrama - terapia przez odgrywanie scenek teatralnych

Są skuteczne?

2 polubienia

Pierwsze trzy"uprawiam" przez cale życie.
W"scenkach"uczestniczyłem ledwie 3 razy w całym życiu ale to faktycznie,moze przynosić satysfakcję!
Do rysunku talentu nie mam ale te trzy pierwsze…Są na tyle skuteczne ze nie wyobrażam sobie życia bez tego.

3 polubienia

Najważniejsze, że pomaga.

1 polubienie

Oczywiscie. Terapia przez sztuke (ogolnie) i bsjkoterapia - to metody powszechnie stosowane w przedszkolu . Dobrze dzialaja na male dzieci. Przez ostani rok prowadzilam z grupą zajecia z plastykoterapii z elementami sensoplastyki. Widac sfekty w zakresie rozwoju kreatywnosci, sprawnosci nanualnej i oswojenia niesmialosci oraz u dzieci z problemami z integracja sensoryczna znacznz poprawe w tej sferze.

3 polubienia

Pierwsze trzy nam, stosuję z ogromną przyjemnością. Zarówno zbiorowo, jak i indywidualnie. Są bardzo skuteczne, wręcz nieodzowne :). Co do rysunku, to od dziecka nie znoszę rysowania i kolorowanek, przy mandalach dostałabym wścieklizny, a psychodrama? Tylko z odpowiednim gronie i z prowadzącym, więc u mnie odpada. Ale i tak raczej to nie moje klimaty :slight_smile:

3 polubienia

To świetnie!
A co w przypadku dorosłych?

1 polubienie

Tak, jak u @collins02 - najważniejsze, że pomaga.

1 polubienie

Cholerka, pojęcia nie miałem, że te kilka tysięcy przeczytanych książek mnie leczyło…

3 polubienia

Terapia? To o czym piszesz jest czescia mojego zycia. A jesli chodzi o osoby z demencja, autyzmem czy problemami ? Jest skuteczna.
Tylko ci Anonimowi? Co ja poradze, ze moja ulubiona lektura jest jek upic AA bez alkoholu?
Dac mu pieniadze i karty. Ludyzm .z deszczu pod rynne.
A ruch Anonymus w necie? Odrobina anarchii nie zaszkodzi.

Gra, zacznij mandale robic, projektowac, a nie kolorowac.

1 polubienie

Tak samo!

2 polubienia

Gra musi najpierw zaprojektować swoją pracę (bardzo piękną), zanim ją zacznie kolorować, wycinać, sklejać itp. Tak więc projektowanie to u niej na porządku dziennym :smiley:

3 polubienia

Ale czasem zycie okazuje sie byc zwyciezca. Projekt projektem, ale musi byc tez architekt wykonawczy.

2 polubienia

Gra sama wykonuje swoje projekty. Aż dwa wykonane i zaprojektowane przez nią dostałam. Piękne są. :joy:
Ja też swoje sama projektuję i wykonuję :wink:

2 polubienia

Każda rzecz która daje radość i nie szkodzi zdrowiu jest dobra

1 polubienie

Chcesz bym wymyślała narzędzia tortur dla innych? Czemu nie, tylko kto sprzeda mi trochę czasu? Swojego czasu projektowaliśm,y z dzieciakami, na kółku matematycznym. Świetnie pomagało w nauce posługiwania się cyrklem :slight_smile:

2 polubienia