Co myślisz na ten temat? Pytanie trochę filozoficzne

Jak wyglądałoby życie ludzi i społeczeństw (czyli nasz świat) gdyby zmienić część programu nauczania w szkole (a może i na studiach) i zamiast obecnego przeładowanego niepotrzebnymi rzeczami wprowadzić naukę tego, co pozostawili po sobie (na przykład):

Pitagoras i Pitagorejczycy, Anaksagoras, Diogenes z Synopy, Leonardo Da Vinci, Kartezjusz i dodać do tego różne teorie wielowymiarowości naszego świata, światów równoległych i wieloświata

?

Mnie zastanawia podobna rzecz. Nauczano nas kolejności planet, kolejności liter, kolejności miesięcy, kolejności dni tygodnia, a nawet kolejności liczb. Dlaczego nie kolejności kolorów? Gdyby ludzie znali kolejność kolorów, to by łatwiej było ludziom zrozumieć, dlaczego czerwona dioda została wymyślona jako pierwsza, a niebieska jako ostatnia.

2 polubienia

Nie wiem co kolory teczy maja wspolnego z diodami?
Ale niech będzie…
Natomiast co do pytania kolegi o filozofię? Sa kraje, gdzie elementy filozofii sa wpisane w program nauki jezyka, historii, biologiii a nawet matematyki juz od szkoły podstawowej.
I nie dotycza tylko starożytności.
Mial byc taki “pikny” przedmiot - etyka? Podzielil los nowszego pomyslu zwanego edukacja zdrowotna, gdzie również po szumnych zapowiedziach ministerstwo stchórzylo, mówiąc kolokwialnie dalo d***

2 polubienia

Bardzo niestandardowy pomysł. Odkrywcy i wynalazcy miewają właśnie takie pomysły.
Przed nami były cywilizacje, które tworzyły rzeczy, będące rezultatami wiedzy wykraczającej poza nasze pojmowanie świata. Stojąc w obliczu pewnych niebywałych i niezrozumiałych dla mnie osiągnięć byłabym skłonna do przyjmowania bez protestu wszelkich zmian w nauce i do nie ujednolicania nauki na całym świecie.

1 polubienie

Życia niech uczą. Świat się zmienił i scyfryzował. Pruski model nauczania stracił ważność

Nie.A nawet odnoszę się wrogo do tego typu pomysłów.
Jestem wyznawcą teorii Edmunda Burke’a dotyczącej ewolucyjnej ciągłości.Innymi słowy otwarty umysł ku przyszłości,przy głebokim szacunku i akceptacji dokonań przeszłości.
Przy czym,jak dobitnie pokazuje totalny bajzel w nauczaniu literatury i historii w ostatnich latach,warunkiem powodzenia takiej właśnie ewolucji,jest rygor i przestrzeganie porządku oraz zachowanie pewnych niezmienialnych"punktów programu".
Pod żadnym pozorem nie może być tak że wraz ze zmianami jakiegoś rzadu,zmienia sie całkowicie koncepcja nauczania bo poprzednikom trzeba zrobić na złość i pokazać kto tu rządzi,min. przez kapryśne decydowanie co jest ważne a co nie.

Jeśli natomiast,chodzi Tobie o poszerzenie i szersze poznanie pewnych dziedzin nauki,nie widzę przeszkód.Ty jednak wspominasz głównie o filozofii a w tym przypadku,po moich licealnych fakultetach,wydaje mi sie że wystarczy wrócić do poziomu sprzed lat,pozostawiając wszelkie wisienki dla tych co chcą studiować.

1 polubienie

Kolor czerwony to dłuższa długość fali niż kolor niebieski. Jeszcze większa różnica jest pomiędzy podczerwienią a nadfioletem (ultrafioletem), więc to dioda podczerwona została wymyślona jako pierwsza. Diody podczerwieni są powszechnie stosowane w pilotach do telewizorów, dekoderów itd.

Do poziomu tak, ale tresci niekoniecznie.
Problem polega na tym, ze dzieci uczy sie waskich wycinkow wiedzy i konia z rzedem takiemu mlodemu rozumowi jak te puzzle bez szkody dla zdrowia psychicznego sam sobie pouklada?