No i jak zwykle te skrajnosci… nie zgadzamy sie to od razu kibicujemy Putinowi XD
No to nie wiem kogo Ci w snach życzyć. Niech Ci się przyśni batiuszka Car, a może sam Stalin, co miał usta czerwieńsze od malin, a może Beria? Masz wybór jak w najlepszej restauracji. Wybieraj i śnij. A może traktorzystka Tosia?
A nie popierali putinowskiej agresji ??? Czyli, jeśli popierają putka, to tak, są winni.
to nie jest kwestia wiary, to FAKTY! Ruscy zabijają niewinnych ludzi, w tym dzieci. Spadłeś z księżyca? Nie śledzisz wydarzeń? Czy tylko prowokujesz?
Nie chodzi o to, że ktoś JEST rosjaninem, ale o to że ten ktoś POPIERA wojnę. Skoro tak, to jest współwinny. Sam putek, bez poparcia obywateli niewiele by zrobił.
To nie jest dyskrymanacja, to jest wybór: wybierasz putina, czy wybierasz pokój i potępiasz agresję. Gdzie tu dydkryminacja skoro masz wybór?
Nie, nie za to! Tylko za to, że nie protestują, a popierają tę wojnę. Mogli nie wiedzieć co się dzieje przez pierwsze tygodnie, ale nie teraz, gdy prawie 40 tys rosjan nie wróciło do domów.
Skoro bajki, to… obyś nie obudził się któregoś dnia dzięki rakietom spadającym na Twoje miasto
Akurat Stalin i Beria pochodzili z Gruzji
…i radziecką władzę “budowali” pozbywając się “wrogów ludu”.
Dzierzynski na deser.
A wiesz, ze brat Dzierzynskiego byl uznanym nurologiem i psychiatrą?
Zawsze mowilam, ze z rodzina to czasem nawet na zdjeciu nie warto…
Ależ on zaatakował pośrednio pół świata, wywołał kryzys, ludzie potracili domy, dorobek życia, migrują i nie mają swojego kąta. Wielu ludziom grozi głód a ruscy kradną co popadnie łącznie z zabawkami, sedesami i wywożą do siebie.
Bardzo źle o nich myślę. Tak samo, jak o ich ambasadorze za ostatnią wypowiedź. Dobrze to ująłeś, to skutek uczenia ludzi niepełnej historii i manipulowania nią. Stoimy teraz przed wielką szansą wyjaśnienia tego sobie z Ukraińcami.
Ale, Ukraińcy nie po to stworzyli sobie po wiekach państwo, by na kogoś napadać. Nie stworzyli swego kraju, by zabijać, gwałcić, rabować, niszczyć inny naród. Żyli po swojemu, mieli swoje problemy, kłopoty, szło im kiepsko, ale posuwali się powoli naprzód pozbywając się u siebie ruskiego mira, który zakorzenił się tam od wieków. Wielu z nich pracowało w Polsce i dobre rzeczy z naszego kraju przenosili do swojego. Ostatnimi laty uczyli się wielu rzeczy od Polaków. Chcieli do UE. Coraz więcej obywateli ukraińskich chciało tak żyć, jak w Europie.
Od początków XVI wieku, kiedy Ukraina była częścią Rzeczypospolitej, Księstwo Moskiewskie rozpoczęło swą ekspansję terytorialną za rządów Iwana Groźnego, który mianował się carem. A w jaki sposób, jak myślisz, stali się tak ogromnym krajem?
Putinowi nie tylko o Ukrainę chodzi. Chciałby połknąć jeszcze Litwę, Estonię, Łotwę i uzależnić od siebie Polskę. Chce wrócić do stanu, jaki był przed upadkiem ZSRR. Niestety dla niego, w międzyczasie powstała UE, a jeszcze przedtem NATO. I to tylko go powstrzymuje.
I bardzo możliwe, że gdyby nie UE i NATO, gdyby nie integracja państw europejskich, miałbyś to samo u siebie, co było w niektórych miastach ukraińskich, do których Rosjanie weszli.
I jeszcze jedna uwaga; nie ma idealnego kraju, nie ma idealnego narodu, ale nie napada się na inne państwo, do tego przy pełnej akceptacji społeczeństwa agresora.
Agresja USA w Wietnamie trwała długo, ale, przynajmniej społeczeństwo amerykańskie protestowało przeciw temu, nie popierało swego rządu w tym temacie, potępiało swoich polityków za tę agresję. A Rosjanie w ponad 80% cieszą się z tego, że w Ukrainie dzieje się to, co się dzieje. Wspierają swego Putina, a nieliczni, którzy wyrażają dezaprobatę mają problemy, są prześladowani i karani prawnie więzieniem.
A na koniec zapewniam Cię, że większość tych z Kaliningradu, których tak bronisz, nie miałaby litości na Tobą i nikim, gdyby Putin wydał im taki rozkaz.
Bezsens odblokowania, tranzyt uzbrojony bez kontroli - co przywieść i wywieść by wygrać wojne - nowych żołnierzy, sprzęt wojskowy, amunicję, żywność itd, jak żadnych traktatów czy uzgodnień Putin nie szanuje i nie respektuje co pokazał nie raz np korytarz życia dla ukraińskich cywili by opuścili strefy wojny, by po chwili byli ostrzelani i zbombardowani, opuszczając strefę w trumnach. Cały wysiłek blokad, przyjęcia uchodźców itd będą bez sensu, miliardy euro pomocy nic nie dały !. Decydują gnidy nie będące i nie mające wiedzy o wojsku czy wojnie. Szok - Orban, teraz Scholz, Kaczyński to gdyby nie wybory to też by się wychylił, każdy węszy swój interes polityczny. Chciwość, arogancja itd zawęża myślenie
Tylko z ambsadorem jest taka sytuacja, że on jest w trudnej roli i my nie znamy tak bardzo historii Ukrainy moim zdaniem, żeby go oceniać. Być może dla nich Bandera jest symbolem bohatera, może Ukraińcy faktycznie mają do dziś poczucie takie, jak powiedział ten ambasador, R.wie, że na tym może grać. Trzeba być bardzo ostrożnym w tym, jak się ocenia
Tak, Ukraińcy mają dwóch takich głównych bohaterów, pierwszy, to Bohdan Zenobi Chmielnicki, a drugi to Stepan Bandera. Nie uczą ich, jednak, że obaj wyprowadzili naród ukraiński na manwce…
Historia państwa Ukraina jest bardzo krótka, bo trwa dwie dekady, licząc w latach. tak, jak i Białorusi. Ale historię tych ziem i ludzi na nich mieszkających można mierzyć długością historii Polski, a losy i dzieje Rusinów są nierozerwalne związane z dziejami polskimi. Kto zna historię Polski, to, nie ma siły, musi znać historię dzisiejszej Ukrainy i Białorusi.
Polską historię umownie się liczy od 966 roku, kiedy to Mieszko I ochrzcił siebie i swój kraj.
W ten sposób możemy liczyć i historię Ukrainy. Oficjalnie zaczęła się w tym samym mniej więcej czasie, kiedy to wiking od Waregów, Ruryk, założył dynastię Rurykowiczów i tak powstało Księstwo Kijowskie, choć pierwsza stolica była w Nowogrodzie, druga we Włodzimierzu, a dopiero trzecia w Kijowie.
Wnuk Ruryka, Jarosław Mądry ochrzcił swe księstwo w 988 w obrządku wschodnim czyli bizantyjskim, a więc w 12 lat po tzw, umownie chrzcie, Polski. No i się potoczyło…
Znamy, znamy historię Ukrainy i to lepiej od samych Ukraińców…
Historia nie jest moim konikiem, ale z tego co słyszałm,czytałam Bandera dążył do utworzenia niezaleznego państwa, do odseparowania się od ZSRR. Uwierzył Niemcom, że ci pomogą mu w tym przeznaczając część? całość? Bieszczad w zamian za pomoc w walce z rosją i Polską. Stąd UPA. Jeśli się mylę, to mnie wyprostuj.
Tu nie ma nic do prostowania, bo tak było, ale słabość Bandery polegała na tym, że uwierzył Hitlerowi, choć ten nie miał zamiaru tego dotrzymać. Hitler miał za to całą ukraińską dywizję SS, tzw SS Galizien. Hitlerowi Ukraina była potrzebna, jako spichlerz. Bandera poza tym gejem i sadystą. Po wojnie Niemcy go wzięli do siebie i ktoś na ulicy w Monachium go zastrzelił w latach 50.
UPA - ukraińska armia powstańcza.
Łotwa, Litwa i Estonia też stały po stronie Hitlera, bo woleli go od Stalina.
UPA - Ukrajinśka powstanśka armija. Na temat działalności tej “armii” wiem co nieco z bardzo dokładnych, czasem przerywanych płaczem rodzinnych opowieści.
Kto jednak jest bez winy?
Który naród jest cały biały od stóp do głów?
Milczę, bo po co rozpamiętywać.
Było - minęło i żyjmy dniem dzisiejszym, a dzisiaj gnębieni i zabijani są cywile ukraińscy ( w tym dzieci).
Ja słyszałem że Banderę zabił zabójca KGB Bogdan Staszyński ze specjalnego pistoletu gazowego wypełnionego cyjankiem
Gra, zapewniam Cię, że w niemieckich mediach aż nadto na ten temat. Wcale bym się nie zdziwił, że za swoja paskudna politykę szolc nie straci stanowiska. Jak dla mnie, to się do polityki w ogóle nie nadaje … I o tym się w Niemczech mówi …
Zgadza się broń, a to drugie jest prawdopodobnym podejrzeniem. Zabić go też mogli sami Niemcy.
Jemu słupki spadły o ponad 50%.
Jak dla mnie to by nie tylko slupki moga spadac, ale i jakaś cegla w drewnianym kościele na glowe tez.
Tylko czy nie jest to jak w innych krajach? Z jednej strony sępia komunisci a z drugiej ruchy typu AfD?
Bo tradycyjny podzial CDU i SPD (dobierajace sobie jakiegoś mniejszego koalicjanta) to juz przeszlosc?
Obecny rząd to zdaje sie triumwirat? A Putin dokarmial wszystkie niemieckie partie, wiec latwo nie będzie.
Niemiecki biznes i wielu polityków tego kraju nieźle się wplątali na fraternizacji z fiutinem. Ja myślę, że w przyszłości nastąpi niezłe polityczne trzęsienie ziemi na niemcowni.