Zależy jakiej i na co haha
Sam sobie odpowiedziałeś.
Właśnie pokazywali jak facet starszy stracił całą rodzinę i tylko jedna z jego córek przeżyła i mówił, że czuł nienawiść do całego świata, ale kiedy dowiedział się, że jedna z jego córek przeżyła to dziękował Bogu
I że karetki z Egiptu przyjeżdżają, żeby zabierać rannych ze Strefy Gazy, a w Izraelu zginęło 10 osób
A generalnie to Netanjahu żywi się tym konfliktem i przyjmuje głównie Żydów z Rosji do Izraela, bo Ci go zdecydowanie najbardziej popierają …
Ja tam się nie znam, ale wiem tylko, że Izrael to ten zły xd a tyle mi wystarczy.
Nie ma tutaj świętych stron Jak to w życiu… Izrael jest w bardzo trudnym położeniu i dlatego stosuje często agresję, a cały świat nie boi się mówić, że Izrael też stosuje akty terroru…
Czytałem ostatnio dużo komentarzy o tym że Trumpa nie ma to Izrael znowu zaczyna… Ale nie wiem co ma jedno do drugiego… Przecież żydy i Ameryka to zawsze wielcy sojusznicy
Nie do końca tacy wielcy bo mniej lub bardziej, ale ich interesy się też rozchodzą i nawet Izrael flirtował z Rosją, a czy nadal flirtuje to nie mam pojęcia, bo z Rosją to ostatnio ciężko, bo jedyne co osiąga to coraz większe uzależnienie Białorusi, a chyba z tego co wiem to nawet nie zmusili USA do zaakceptowania Nord Stream II ale pewnie czekają na “lepszy moment”, zamiast napierdalać va bank, ale co ja tam wiem …
Jedno jest pewne. Izrael jest bardzo zaangażowany w to, żeby ich przesiedlić, a czysto teoretycznie najlepszym do tego miejscem byłaby Libia, bo moim zdaniem zarówno Jordania (która już masę uchodźców z Syrii przyjęła, a oprócz tego dawno temu i Palestyńczyków) jak i Egipt raczej nie będą chcieli ich przyjąć, a Libia będzie pod zarządem Turków, także jak dla mnie coraz więcej wskazuje na pewną chęć współpracy na pewnych warunkach i etapach Izraela z Turkami…
No bo bądźmy szczerzy, ale Izrael w przyszłości w Syrii może narobić nie małych problemów Turkom, a Izrael z kolei ma nie małe problemy przede wszystkim ze Strefą Gazy
Jest taki żart:
“Jezus Chrystus też był Polakiem. Jest nawet napisane w biblii: I przemówił do nich Jezus z Łodzi”
A co tu sądzić. Każda wojna to wynik czyichś niespełnionych ambicji, kompleksów lub zwyczajnej głupoty - jednym słowem wielkie goowno.
@anon52897632 zmien nauczyciela, Bartosiak to tuba propagandowa
To prawda, ale pytam o możliwe scenariusze w przyszłości …
Ciekawi mnie jak to możliwe, że Izrael jest taki zielony już a nie aż tak pustynny jak dawniej, bo moim zdaniem mogliby dać Turkom tą technologię lub sprzedać w zamian za przesiedlenie 2 mln Palestyńczyków ze Strefy Gazy gdzieś do Libii…
Wiem, że Arabia Saudyjska też pracuje nad różnymi technologiami…
Akurat ten temat to totalnie nie z Jackiem Bartosiakiem związany Dawno go nie słuchałem, bo nie mam czasu
Biski Wschod jest beczka prochu
Jest inny problem, Europa powoli luzuje ograniczenia zwiazane z zaraza.
Ale co z takimi zrobic?
Ceuta wczoraj
Na chwilę obecną rozważam co z tą kwestią należy zrobić, bo Izraelczycy mogli by się realnie dogadać w ten sposób i np. w ciągu 2-3 lat usunąć humanitarnie całą Strefę Gazy przesiedlając tamtejszych Palestyńczyków do tureckiej Libii co po pierwsze poprawiło by pozycję Izraela względem Egiptu, a po drugie poprawiłoby potencjalnie pozycję Turcji w Afryce Północnej, a w zamian mogliby się Izraelczycy z Turkami co nie co do pewnego momentu dogadywać względem Syrii …
Myślę, że zastraszając ludność Palestyńską tak jak to czyni Izrael by się zgodzili zostać przesiedleni do Libii, a pamiętajmy, że czołgi izraelskie mają wjechać znowu do Strefy Gazy i dokonują zamachów na członków Hamasu Izraelczycy …
Pamiętajmy też, że Iran, który dozbraja Strefę Gazy zaburza równowagę sił na Bliskim Wschodzie także do pewnego momentu Izrael i Turcja mogłyby mieć “zbieżność jako taką interesów”…
Poza tym Izrael to mały kraj a wbrew temu co poniektórzy snuli do Izraela zamiast wyjeżdżać wciąż napływa ludzi…
Zwłaszcza naczelny szur i foliarz konfederacji Grzegorz Braun przeczytał jakąś goowno wartą książkę, i się tym publicznie “chwalił”, że Izrael nie przetrwa i gdzieś Ci Żydzi będą musieli uciec no i oczywiście straszył, że “najlepiej do Polski” haha
Myślę, że Izrael chce zastraszyć wszystkich, w tym również elity Strefy Gazy, żeby rozważać zaczęli przeniesienie ich do innego kraju (najoptymalniej do Libii)
Ja wiem, że temat jest bardziej skomplikowany, no ale patrzę na to teraz z perspektywy państwa Izrael…
Izrael? Przeciez przepowiednia mowi, ze to narod wybrany, ale swojego panstwa miec nie bedzie?
Grzegorz Braun to szur! Ja widzę, że Izrael jest co prawda w bardzo trudnej sytuacji, ale szuka możliwości rozłożenia się sił na Bliskim Wschodzie możliwie jak najkorzystniej dla siebie…
Na Cyprze oprócz Turków są również 2 brytyjskie bazy wojskowe, także póki co Turcja nie jest aż taka groźna, tym bardziej, że dzięki Libii, będzie musiała się trochę przeciwważyć z Egiptem…
Także obecnie największym wrogiem Izraela jest Iran a zaraz po nim chyba najbardziej boją się jednak Egiptu, a nie Turków…
Arabii Saudyjskiej zdecydowanie najmniej i najlepiej jakby Jordania była kondominium izraelsko-saudyjskim w obecnej sytuacji…
A potem Strefę Gazy by jakieś 3/4 ludności zamieszkiwali Żydzi, a 1/4 Palestyńczycy ze wschodu od Jerozolimy… Po angielsku to się nazywa West Bank and Gaza, a po polsku to nie wiem dokładnie
Chodzi oczywiście o zasadę dziel i rządź
Ciężko by sobie wyobrazić układ sił na Bliskim Wschodzie bez Izraela już… Pewnie Egipt by lukę wypełnił, ale oczywiście nie wierzę, w to, że Izraelczycy się poddadzą, bo są bardzo pracowici i ich poziom życia jest wysoki, mimo że tak naprawdę Izrael geograficznie jest biedną krainą…
Ale Żydzi są inteligentni i mają łeb na karku…
A projekcja siły Izraela w Strefie Gazy jest łatwa i linie komunikacyjne są bardzo malutkie także Strefa Gazy czuje się otoczoną dziurą cywilizacyjnie zepchniętą do Morza i pustyni Synaj, a Izrael to wykorzystuje i chce ich zmusić do przesiedlenia się poza Izrael…
Teraz Netanjahu sprowadza najwięcej Żydów z Rosji podobno, która to coraz bardziej podupada cywilizacyjnie i w związku z tym tamci Żydzi najchętniej chcą wyjechać do Izraela…