Co sądzicie o wojnie w izraelsko-palestyńskiej?

Tak. Gdy Mehmed II Zdobywca ogarnął Konstantynopol zabronił palić świątynie i na meczety je przeznaczył, czyli też na świątynie. I tak zostały do dziś. Zupełnie nie przypominają katolickich kościołów.

Ci biskupi, o których wzmiankowałaś mieli trochę inne funkcje, niż dzisiejsi. Dzisiejsi za to, wypisz wymaluj, to ci konstantynowi, czyli bizantyjscy. A ci rzymscy za czasów pierwszych chrześcijan znali powiedzenie i stosowali o uchu igielnym. W ogóle historia pierwszych chrześcijan wydaje się fascynująca, choć niewiele jest twardych materiałów. Ale i tak mógłbym sporo tu o niej napisać. Właściwie, to stosowanie nauk Chrystusa skończyło się, kiedy oni odeszli, a na Kapitolu zaczęli urzędować pierwsi papieże. Nie znamy imion tych kilku pierwszych, a ten pierwszy udokumentowany uciekł mi w tej chwili z pamięci.

Ta cała plejada, którą można znaleźć w wiki od Piotra poczynając, to historyczna fikcja.
Te informacje, zresztą, mają swe źródło w KK i nie ustalono ich na podstawie badań tylko podczas kilku synodów.

2 polubienia

Myślałem, że wiemy nieco więcej no ale z drugiej strony samemu KK nie zależało na ustaleniu prawdy :smiley:

To opisz sporo na temat pierwszych chrześcijan bo Ci na to pod moim pytaniem pozwalam haha :wink:

Zwłaszcza na temat podziałów i dogmatów… Wiem, że byli Arianie przede wszystkim w Egipcie i Syrii i Palestynie, a Gnostycy tajemną byli mniejszością…

Quo vadis Sienkiewicza przeczytaj (filmu nie polecam, bo zęby moga rozbolec) i bedziesz wiedzial wszystko… :smiley::smiley::smiley:

1 polubienie

Akurat haha :smiley: Pisałem kiedyś z @birbant co o Quo Vadis sądzi w kontekście historycznym to mi odpisał, że nie ma pojęcia za co dostali Nagrodę Nobla haha :smiley:

Jak to za co?
Powiesc znakomicie sie miescila w owczesnej dewocyjnej retoryce koscielnej. Oprocz tego jest uniwersalna - kazdy w niej znajdzie cos dla siebie - od kucharki po ksiedza proboszcza.

1 polubienie

image

1 polubienie

A tutaj mamy dlaczego Izrael jest bogatym państwem pomimo faktu, że powstał dopiero w XX wieku…

To jest bajka że Sienkiewicz dostał Nobla za Quo Vadis zresztą jedna z wielu jak to w historii bywa tak naprawdę za całokształt jeśli chodzi o Sienkiewicza i jego utwory to ogólnie rzecz biorąc mało mają wspólnego z historią

2 polubienia

Trylogię przemanipulował historycznie nieładnie.
A Quo Vadis, niewiele ma wspólnego z tamtymi czasami.
Ale pan Henryk trafił na swój czas.

2 polubienia

A wracając do Strefy Gazy to widać jakie zniszczenia Izrael tam poczynił…

A tutaj rozmowa dr. Jackiem Bartosiakiem i Gen. Waldemarem Skrzypczakiem w Polsacie na temat relacji amerykańsko-rosyjskiej:

A co do sytuacji w reszcie świata to zapomniałem o tym napisać :confused:

Aj ciekawe jak będzie wyglądać najbliższa przyszłość Białorusi :confused:

A tutaj zapowiedź o rozmowach S&F z Turkami i co Turcy sądzą o naszej sytuacji i co myślą, że powinniśmy robić natomiast w tym filmie o nowych realiach w naszym regionie

Jestem ciekaw co mógłbyś na ten temat właśnie napisać :thinking:

1 polubienie

Sporo mógłbym, bo interesowałem się tym tematem.

2 polubienia

To czekam właśnie na to sporo :wink: Może nie dzisiaj, ale kiedyś np :wink:

Może sam byś otworzył temat dotyczący pierwszych chrześcijan ? :thinking:

1 polubienie

Może. Jak coś mnie napadnie. A Ty jeszcze nie przeczytałeś innych moich memoriałów, to i tego nie przeczytasz. A są w kategorii historia.

2 polubienia