Co sądzicie o wojnie w izraelsko-palestyńskiej?

To o tym kosmosie tak a propos tego, że często już o Amerykanach zapominamy haha :smiling_imp:

Taka mnie myśl naszła: "Ciekawe co by pomyślał Adolf Hitler gdyby się dowiedział, że dzięki niemu między innymi powstanie państwo Izrael :thinking: "

Co do tego, że moje teorie niby twoim zdaniem pochodziły od JB to ten materiał dopiero dzisiaj znalazłem haha :smiling_imp:

EDIT: do 36 minuty widać, że moim zdaniem ten wybuch portu w Bejrucie sprawił Izrael prawdopodobnie …

Ale ponad dwa tysiące lat temu byli tam u siebie. To wieki później muzułmanie zostali okupantami tej ziemi. Nie da się obiektywnie rozsądzić kto ma prawo tam mieszkać.

3 polubienia

Tyle, że to Starożytni Rzymianie wypędzili stamtąd Żydów, a muzułmanie po prostu nawrócili tam pierwszych chrześcijan Arian

W sumie przy ewentualnych rozważaniach przesiedlenia pewnej części Palestyńczyków np do Libii w Afryce Północnej to lepiej byłoby przesiedlić ich z tego West Bank a nie ze Strefy Gazy

Tylko część wypędzono lub sprzedano, większość pozostała na terenie Judei przemianowanej na Palestynę.

1 polubienie

Czy ja wiem… Na pewno zburzyli Rzymianie wtedy Świątynię w Jerozolimie a co do reszty to z jakiegoś powodu się Oni przecież rozeszli po całym świecie, a nie pozostali u siebie…

Tos Ty srodziemnomorskich portow nie widzial. Tam byla beczka niekontrolowanego prochu.
No chyba, ze Izraelczycy przez dziesieciolecia zwozili tam chemie do magazynow, zeby w koncu fajerwerk urzadzic?

1 polubienie

Nie wiem, ale Macron poprosił wtedy przyjaciela, żeby sprawdzić na zdjęciach satelitarnych czy to nie był zamach :thinking:

A przynajmniej zamierzał poprosić, a czy tak było i czy ewentualnie powiedział prawdę to już inna sprawa …

Jakby babcia miala wasy (i nie tylko) to by byla dziadkiem.
A telefon do przyjaciela to chyba w Milionerach?

1 polubienie

Większość jednak pozostała, zmieszali się z kolejnymi falami imigrantów i najeźdźców. W obecnych Palestyńczykach jest więcej krwi żydowskiej niż w Żydach :open_mouth:

2 polubienia

Czy ja wiem :confused: Ciężko mi w to uwierzyć, bo:

Warto byłoby ustalić czy za wiążące bierzemy legendy i proroctwa, czy fakty historyczne.
Biorąc pod uwagę “natchnione księgi” to ta ziemia należy się Żydom…

2 polubienia

Nie do końca tak jest :wink:

Religia i prorocy żydowscy są “starsi” niż arabscy/muzułmańscy o całe tysiąclecie :stuck_out_tongue_closed_eyes:

1 polubienie

jak nie wiecej kolego.
islam do chrzescijanstwa jest do tylu cos z 600 lat, a chrzescijanstwo powstalo juz przy dobrze okrzepnietym judaizmie liczacym co najmniej 1700 lat, jak nie wiecej - praktycznie egipski kult Atona i Jahwe czasowo sie pokrywaja (biorac pod uwage odleglosc czasowa i klopoty z ustaleniem zrodel, owczesni wyznawcy Jahwe mieli mniejsze mozliwosci niz dysponujacy potezna machina panstwowa faraon)

3 polubienia

Nie jestem fachowcem, jestem też sceptyczny wobec “faktów” zawartych w legendach poszczególnych religii :grinning:

2 polubienia

Legendy są legendami, a już historia pisana przez kościół na swój temat, to typowa manipulacja. Ale równolegle szły i idą badania świeckie. I tu już jest całkiem coś innego.
Chrześcijaństwo od islamu jest starsze o ok 600 lat, jak podała @okonek

Ale, np, historia kościoła zachodniego, czyli po naszemu katolickiego, to nie jest 2000 lat, jak to sam KK podaje, a ok 1500 lat. Przez kilka wieków, mimo istnienia i rozwijania się gmin i komun chrześcijańskich o kościele jaki znamy z historii i, który teraz jest, mowy nie ma. Dokładne powstanie samego KK, jest na razie nie ustalone. Pierwsze zalążki szacuje się na IV - V wiek naszej ery, a więc we wczesnym Średniowieczu. Istniał już ze 2 wieki wcześniej kościół wschodni w centrum w Bizancjum - Konstantynopol, ale nie katolicki, który z bizantyjskiego się wyodrębnił. I długo się usamodzielniał.
Szczegóły litościwie ominę, bo nikt i tak tego czytał nie będzie. :grinning:

2 polubienia

A teraz w Hagia Sofia muzulmanie dywaniki porozkladali i sie nieuki dziwia, ze tego ich przodkowie nie zbudowali?
Owszem wzorzec meczetow zwany niebieskim/błękitnym to konstrukcja bedaca kopia swiatyni chrzescijanskiej, ktora zastali w Bizancjum.
A z tym chrzescijanstwem? KK to sie pod rozne bajki podszywa, przez kilka pierwszych stuleci nie bylo czegos takiego, nie liczac gmin pod przywodztwem biskupow, rozproszonych i czesto zyjacych w zagrozeniu. A kiedy juz zostalo uznane za religie panstwowa to ciezar zarzadzania Imperium i znaczenie gospodarcze zdecydowanie nalazaly do Bizancjum, a same sprawy wymknely sie spd kontroli na zachodzie.
W kwestiach doktrynalnych to i do dzis balagan co sie zowie.
Ale fakt, jakby to wszystko rozrysowac to jedynym cudem jaki moznaby uznac to to, ze chrzescijanie sie przez te przyslowiowe dwa tysiąclecia sami między soba sie nie powyrzynali. :wink:

2 polubienia