Co się dzieje w polityce - Dziennik cz 10

Daj spokoj z konfą.
W kamasze by to zapakowac i wyslac na poligon.bez tłumaczenia, że ciezko chorzy na AHDH, Aspergera czy pelne spektrum autyzmu…

1 polubienie

Nawrocki zawetował ustawę o rynku kryptoaktywów

1 polubienie

Szkoda się denerwować Trumpem i jego ekipą… Mam nadzieję że Ukraińcy nic nie oddadzą bez walki bo ruską onuce trzeba zatrzymać siłą

Nie jest przeciwna wspieraniu a jest przeciwna zubożaniu budżetu!!! No coorva kiedy wreszcie koniec tej zakłamanej gry słów?
A potem pół narodu się skarży na niedobory i kolejki.W tym do lekarzy…
I tak w kółko… :enraged_face:

1 polubienie

Wojna kosztuje. Kraje oscienne też.
Ruskie do tego szykowali się od 1945.
Ukraina ze względu na swoje polozenie dopiero niektórym uswiadomila jakim sa wrzodem?

Bledem od poczatku bylo.dawanie kasy bez kontroli co dalej sie z nia dzieje.
Nie tylko Polska dala sie tak załatwić.
A potem afera korupcyjna? W kraju gdzie nawet ryby w Czernobylu biorą?
A sa to wielkie sumy. Ryby znaczy się ;).
Nieco skażone, ale co tam?

A wracajac do budżetu?
Oj współczuję tym, ktorzy beda próbowali cos z tym zrobić. Obciazenia populizmu PiS, splaty zaciagnietych długów, zwiekszenie wydatkow na inwestycje ( zbrojeniowe co prawda, ale to akurat może wplynac pozytywnie na rozwoj gospodarczy w ogole, choć faktycznie zawsze takie dzialania odbijaja sie na obnizeniu jakosci zycia w krotkim okresie, kiedy zyskow jeszcze nie ma) , sufitowe pomysły UE? Zapasc decyzyjna pomiędzy rządem a klika prezydencką?
Balagan prawny?
Nie wiem jak to wygląda w GB? Bo czasem wydaje mi sie, ze Polska to kraj gdzie szympans w garniturze moze zostac poslem, czy nawet prezydentem i nikt tego nie zauważy?

1 polubienie

Raczej od 1933.Choć tak poza papierami i wspomnieniami,od zawsze.

2 polubienia

Bo to taka zarloczna wesz z pyskiem w Europie i odwlokiem w Azji.
To nie moje porownanie, a Kisielewskiego seniora z TP w latach 80. Ze to wtedy cenzura przepuściła?
Moze dlatego, że oficjalnie w tekście odniosl sie do caratu?

2 polubienia

Kisiel to fenomen.Komuna go gnębiła ale tak,nie do końca.To tak jak ze wspomnianą parę dni wcześniej,Marią Dąbrowską.Czym sie kierowały czerwone wszy,nie wiem!!!

2 polubienia

Ja tam nie wiem ale z tym dobrym traktowaniem Ukraińców to chyba przesada

Bo to nie jest takie proste.
Baby z tobołami i i każdy kto potrzebuje pomocy,to jedno.A potem mamy ukraińskie fury na ulicach i uczniów którzy jak Czeczeńcy,mają wszystko w doopie,byle kasa sie zgadzała…
I już nawet się nie mówi o tych co walczą…
No wiec skoro to wojna to co te byki robią u nas?Czy my tak postępowaliśmy kiedyś?

2 polubienia

Tutaj ciekawa rozmowa o polityce

Fakt, że sporo Ukraińców tnie gałąź, na ktorej siedzi. Nie wszyscy, ale tych bananowych dzieci to chyba wszędzie maja dosyć. Nie wiem dokladnie, ale okres ochronny konczy sie im w przyszlym roku. Wiele krajow juz szykuje zaostrzenie przepisow azylowych, przewiduje wejście pracujacych w normalny system ubezpieczen spolecznych, a bezrobotnych w system zasilkowy taki jak tubylcy.
Czyli placisz skladki i przechodzisz na wlasne utrzymanie, a ci bez pracy? Zasilki i co im tam skapnie z pomocy społecznej. Natych samych warynkach co obywatelowi kraju.
Oczywiscie pod warunkiem zezwolenia na pobyt.
Powiedzmy, że marki z malymi dziecmi czy niepelnoletni ze wzgledow humanitatnych. Ale reszta? Albo sie za robote wezmie, albo fora ze dwora.
Ciekawe czy Polska zaryzykuje podobny tryb?
Plus bezwzgledne deportacje osob majacych problemy z prawem. W tym prace “na czarno”.
Hiszpania już czesc tych obostrzen wprowadzila - efekt? Ci co się lepiej czy gorzej zaaklimatyxowali została. A reszta " poszła w swiat jeleni szukać "
Jeszcze ja sie wezma za pontoniarzy z Afryki?
Choc tu kwestia liczb - koszty deportacji i dokad?
Z ośrodków dla nieletnich aklimatyzuje sie ok. 30 %. I uczy się dalej. Doliczając imigracje z dawnych kolonii - to juz czesto inna jakość?
Na razie jeszcze system nie upadł. Ale jest na pograniczu.
W Polsce strasza demografia, alemjak widze te efekty 500+, podrastajace w " kulturze, bo sie należy " - to.cos tu jest nie tak.
A mialam zapytac, czy nowe przepisy imigracyjne zagoniły choc troche rodzimych beneficjentow socjalu do pracy?

2 polubienia

Troche za wiele dygresji…Pozostańmy w temacie wojny.A tu trzeba uważać na słowa.
Świat bowiem wygląda inaczej i od mniej więcej pół wieku wojna pozostaje jedynie orężem dziczy lub przeciw dziczy.
Cywilizacja zachodnia doszła bowiem do takiego stadium nasycenia,takiego dobrobytu że nikt nie chce tracić tego co ma.Od mieszkań,pracy,stabilizacji po sprzęt audio czy AGD.Patriotyzm czy pojęcia granic lub niepodległości ledwie łapią sie na top-10 w tym rankingu…A i tego czasem nie jestem pewien.
Padło na Ukrainę bo to potencjalnie wielka siła pod bokiem najgorszej dziczy w historii ludzkości.Nie mówi się o tym ale sami bez grzechu nie byli i nie są.I nie mam tu na myśli Wołynia.Ani tym bardziej tego zapitego scoorvysyna Chmielnickiego…Nie o tę historię chodzi.
Padło na nich ale czy inne nacje także nie wykreowałyby natychmiastowego exodusu?Obyśmy nigdy nie musieli tego sprawdzać ale…gdy patrzę na te masy naćpanych i nachlanych reprezentantów przyszłości każdego narodu to po prostu nie wierzę by cnoty sprzed 100 lat zatriumfowały…

2 polubienia

W Moskwie trwają rozmowy delegacji USA i Rosji

Nawrocki zawetował ustawę łańcuchową a podpisał futerkową

1 polubienie

czyli psy a łańcuchach maja zostac?

akurat tu jest szansa na odrzucenie weta.

1 polubienie

Tak. Ustawa miała mieć według alfonsa nierealne i przesadne wymagania co do rozmiarów kojca

1 polubienie

to o i a tym sie zna?

ring mniejszy…

1 polubienie

Nie.Dokładnie chodzi o to by ludzie nie byli zmuszeni do budowania ogromniastych przestrzeni dla psów.Nie wiem,nie czytałem,diabeł czasem tkwi w szczegółach…Ale z pobieżnego osądu,prezydent ma rację.

1 polubienie

co do kojcow to faktycznie ktos przesadzil - pol podworka orodzic bo pies?

ale tak jak traktuje sie psy na wsi tzymajac a lacuchu, to tez horror czasem. no nic - niech popracuja ad jakims kompromisem?
choc hodowle futerkowych wygaszą. jeszcze jakby sie za mysliwych wzieli?

1 polubienie

U mnie na topie jest od dawna opcja całkowitego zakazu wycinania drzew.Z pominięciem chorych oczywiście.Karałbym za każdy drzewny kaprys.I choć to wbrew moim przekonaniom,także i posiadaczy prywatnych drzewostanów…
Byłby to precedens,o trudnych do przewidzenia skutkach. Musi jednak istnieć jakaś siła która zatrzyma wreszcie tę największą głupotę na jaką stać ludzkość!

2 polubienia