Co się dzieje w polityce - Dziennik cz 10

82 rocznica wybuchu powstania warszawskiego

Trump zmienia zdanie w sprawie licencji na produkcję rakiet patriot dla Ukrainy. Rozmowy trwają ale na razie zgody nie ma

Rosja uderzyła w Kijów. 9 osób nie żyje, dużo zniszczonych cywilnych obiektów

Powstanie warszawskie trwało 2 miesiące. Nie wiedziałem że tak długo. Ale Rosjanie czekali aż upadnie

Trump stwierdził że jednak nie przekaże technologii do produkcji patriotów Ukrainie

Na świecie produkują je jedynie Amerykanie oraz Japończycy

A u nas wetoman tylko w jakąś kryptoaferę się wmieszał.

Żenujące

18tys.powstańców zginęło :frowning: Liczba ofiar cywilnych szacowana jest na 150–200 tysięcy osób, z czego około 180 tysięcy mieszkańców Warszawy zginęło w wyniku bombardowań, ostrzału artyleryjskiego, trudnych warunków bytowych oraz masakr przeprowadzanych przez Niemców.
Warto posłuchać i poczytać, co mówią powstańcy póki jeszcze żyją.

W Grecji w okolicach bodajże Aten zderzyły się 2 śmigłowce gaszące pożar lasów

Z tego co zrozumiałem są ofiary śmiertelne

Poziom wody w dunaju jest zbyt niski przez co Węgrzy wyłączyli swoją elektrownie jądrową w Paks a Ukraińcy nie mogą przewozić nią swojej żywności w świat

Iran ogłosił że chce się dogadać. Podobno

Bo idzie się w tym pogubić

Trump dopiero co mówił, że Iran jest niewiarygodny :laughing:
Facet, który zakończył wojnę na Ukrainie w 24 godziny, zakończył osiem innych wojen i pokonał Iran już chyba dwunastokrotnie mówi, że Iran jest niewiarygodny :rofl: Próbuje wynegocjować z Iranem warunki prawie tak dobre jakie były w porozumieniu które zerwał w poprzedniej kadencji… Głupszego polityka USA chyba nigdy nie miało.

Iran gra o swoje interesy. Podobno Iran jest 5 razy większy od Polski. I ma 90 mln ludzi.

Podobno też sypią się relacje USA-Izrael

Jak dla mnie Benjamin Netanjahu jest dużo głupszy od Trumpa

Putin zresztą też pozostawia wiele do życzenia

Według mnie Netanjahu jest niegłupi, przebiegły i oszukał Trumpa jak dziecko. On jest groźny, bo podtrzymywanie wojny przedłuża jego rządy, a jak straci władzę to grozi mu więzienie.

Obalenie władzy w Iranie i delikatnie mówiąc nie wyszło a zamiast tego Stany Zjednoczone mają problem z cieśniną Ormuz oraz cieśniną Bab al-Mandab

Cieśniny były otwarte, a program nuklearny Iranu pod międzynarodową kontrolą. Wszystko spieprzył Trump.

Trump nie ogarnia. To duże dziecko z drogimi zabawkami

Peter Magyar do 2030 roku chce zbudować na Węgrzech farmy wiatrowe o mocy 2 razy większej od elektrowni jądrowej w Paks

Viktor Orban podobnie jak PiS blokował inwestycje w OZE

Problem to mają wszyscy posiadacze aut i maszyn napędzanych dieslem, np rolniczych.

Nie żyje Andrzej Morozowski. Dziennikarz TVNu