No to się dziwic, ze na areszt narzekał, w wieziennej kantynie sie nie oblowisz. Bo w aresztach sledczych obostrzenia sa nawet wieksze niz w wiezieniach, maślanych bułeczek z kawa kopi luwak nie dostaniesz …
Ramzan K. poinformował we wtorek, że tego dnia doszło do pierwszego ataku drona na terytorium tej rosyjskiej republiki, w wyniku czego zapalił się dach uniwersytetu im. Putina.
Paweł Szopa zostanie przekazany w trybie deportacja przez Dominikanę
A może Ty jako główny szpieg byś dofinansował forum? Szpiedzy mają wolne środki…
Niestety nie jestem w stanie
No to pójdzie szybko…
Powodzie w Hiszpanii, zalane puebla, zamkniete autostrady, podmyte tory,odwolane loty,grad wielkosci pilek golfowych.ponad 100 litrow/m2 w ciagu trzech godzin. I leje dalej…
Tymczasem?
Nic nowego dzisiaj
W polityce to moze niewiele, ale w przyrodzie?
To tylko fragmenty
Stan na chwilę obecną? Prawie 100 ofiar, setki zaginionych, a tysiace odcietych od swiata, bo komunikacja lotnicza, kolejowa i w duzym stpniu samochodowa niemozliwa. A to jeszcze nie koniec, caly czas leje, przesuwajac się na nowe tereny .
Gorzej niz covid…
“rozpoczynam tournée po Polsce od przyszłego tygodnia” te słowa przejda niestety do historii. Historii Halloween w Polsce,…
Juz pisalam w innym pytaniu, kwintesencja tego czym jest PiS.
Jak tam pogoda w Hiszpanii?
Powoli zywiol traci sily. Ale powoli. U mnie nie pada, ale chmury i mgla niziutko, ledwo miasto przez zatokę widać.
I do poniedzialku alerty burzowe.
Caly czas się coś kotłuje.
W strefie Walencja, Castellon, Tarragona czerwony alert na cztery dni DANA caly czas grozna, nie sposob przewidziec kiedy i gdzie moze znow uderzyc i ogloszenie stanu katastrofy.
Andaluzja poplynela wczoraj, troche mniej zniszczeń i ofiar, bo juz wiedzieli, ze zartow nie ms.
Oficjalnie 158 osob zginęło, ale ciagle dziesiątki zaginionych
Sprzatanie tego i dotarcie do niektorych miejsc to miesiace. Samo przywrocenie komunikacji kolejowej i drogowej z Walencja i okolicami potrwa jak obliczają miesiąc.
Lotnisko posprzątają wczesniej, ale kiedy ruszą loty pasazerskie?
Alicante i okolice i tak wyszły obronną ręką. Murcje, gdzie deszcz pada kilka razy do roku tez zalało, a to tylko 69 km ode mnie
Jest wniosek o uchylenie imunitetu Grzegorzowi Braunowi
Zdecydują europosłowie w głosowaniu
Podobno władze hiszpańskie zbyt późno ostrzegły mieszkańców
A o co poszlo?
Nieprawda, alerty i prognozy byly podawane z wyprzedzeniem. Niestety zachowanie takich anomalii pogodowych jest nieprzewidywalne.
Faktem jest, że w wielu miejscach zawiodły lokalne protokoły powiadamiania - o czerwonym alarmie dowiedziano się zbyt późno.? Jesienne burze i ulewy to tu normalne, ludzie rano zajeli się wyprowadzaniem aut z podziemnych garaży (zeby nie zalalo, stad te sterty zniszczonych aut na ulicach), odwiezieniem dzieci do szkół, dojazdem do pracy i ten cały Armageddon trafil w sam środek i to w gęsto zamieszkanym terenie
Co zawiodlo? Komunikacja miedzy instytucjami zajmującymi się monitoringiem i prognozą pogody a politykami odpowiedzialnymi za zarzadzenie przekazem informacji spoleczenstwu. Bezwład biurokracji?
Niestety system zarzadzania terytorialnego w takich kwestiach nie jest scentralizowany.
I jak ktos sprawę zawalił to kostki domina poleciały. Teraz się ocknęli i na zimne dmuchaja, bo ciagle jeszcze zagrozenie jest.
Zniszczeniom by się nie zapobiegło, ale moze nie byloby tyle ofiar smiertelnych i strat w rolnictwie?
Zwlaszcza hodowli?
Ja zwykle rano zanim się dobudze włączam TV na telewizję miejska. Juz o 6 byly ostrzezenia, że jest bardzo źle, w regionalnej ta wiadomość (o czerwonym alercie) pojawiła się o 8, jak juz bylo faktycznie za późno), zawiódł system powiadomień sms i Whatsapp. Ogólnie? Bylo mnie zapytac? Od trzech dni tak mnie reumatyzm łamał, że wiedzialam, ze to zwykły deszcz nie będzie. A i mewy gdzieś się wyniosly wczesniej, pewnie na miejskie wysypisko? Bo tam mialy co jeść?
Dobre pytanie
205 ofiar powodzi w Hiszpanii
Bardzo nieciekawa ta Hiszpania…