Co się dzieje w polityce - Dziennik cz.3

Karol Nawrocki lub Czarnek zostanie kandydatem na prezydenta PiSu

Przecięte dwa kable morskie Litwa-Szwecja oraz Niemcy-Finlandia

Podejrzenia padły na chiński statek Yi Peng

Amerykańska armia ma w magazynach 3 mln min przeciwpiechotnych i co najmniej część z nich trafi na Ukrainę

Boją się eskalacji konfliktu? Oto jest pytanie

Tak do konca nie wiadomo.
Prezes lubi ściemniać

1 polubienie

A to sobie srutin wymyślił …

2 polubienia

Barszcz ruskie zostawili, bo został zastrzeżony jako element dziedzictwa Ukrainy… nie mogę już, jak oni tych ludzi tak mordują :frowning: On już 3lata temu jakiś esej napisał, w którym nie uznaje Ukraińców za naród… :woman_facepalming:

2 polubienia

Trzaskowski wygrywa prawybory a przynajmniej na to wygląda

Jednak jutro będą jeszcze głosować cały dzień

Kaczyński ma jednak czterech kandydatów na prezydenta

I dwa koty…

2 polubienia

Karol Nawrocki jest z poza partii i nie jest posłem. Może dlatego zostać kandydatem na prezydenta PiSu

Bo się źle nie kojarzy

IPN? no tak, bezpartyjny fachowiec…

1 polubienie

Rafał Trzaskowski dostał 3 razy więcej głosów w prawyborach niż Radosław Sikorski

A więc to Trzaskowski będzie kandydatem KO na prezydenta

To bylo do przewidzenia. Zastanawia mnie po co robili ten teatrzyk? Ale ludzie troche zabawy w tych ciezkich czasch mieć muszą.
M
Kaczynski przebiera nozkami z radosci, ale zapomina, że w pierwszej turze moze tak byc, ze kandydat PiS nie przejdzie - jeszcze jest Mentzen, Hołownia i troche planktonu, ktory tez potrafi namieszać w pierwszej turze. No i PSL i Lewica jeszcze sie nie ujawnili.
Polska to nie USA, inny system.

2 polubienia

Jednak Nawrocki.
Czyli nachalny “niezalezny” populistyczny patriotyzm. Prezes nie ryzykowal logo PiS?

2 polubienia

Do wiosennych wyborów jeszcze sporo czasu

A Karol Nawrocki jest nie rozpoznawalny jakoś szczególnie

Kwestia rozpoznawalnosci to zależy. Jak Rydzyk się zaangazuje to pójdzie szybko.
Pytanie jak na robotniczego kandydata zareaguje wieś? Tu może sporo stracic na rzecz innych kandydatow.
PSL sie jeszcze nie ujawnił, nie mozna wykluczyc “samosiejek” z różnych ugrupowań zwiazanych z rolnictwem? Bo na terenie miejskim? Z Trzaskowskim moze miec trudno, pod wzgledem nacjonalizmu konkurowac z Konfą? Na pewno bedzie eksponowac antyeuropejskość.
Tylko, że ani Meloni, ani Le Pen antyeuropejskie nie są. O tym nowym w Austrii to mało wiem. Socjalistyczne Niemcy się sypią gospodarczo, a to nie jest dobre dla Europy, bo z biedy to i Hitlera wybrali.
Ale wybór tej osoby swiadczy, ze prezes bedzie chcial grac znaczonymi kartami - ten czlowiek powinien jutro złożyć rezygnacje z szefa IPN. Ale “ucho od śledzia” predzej zobaczymy…

1 polubienie

No i juz mamy “apolityczny” IPN

2 polubienia

Kaczyński zapowiada że zakończy wojnę polsko-polską. Jakoś mu nie wierzę

Rumuni są blokowani przez Austrie do wejścia do strefy szengen

Tak jak Trump rusko ukrainską…

1 polubienie