Co się dzieje w polityce - Dziennik cz 4

Jaka wymiana jencow?
Co tozumiesz przez slowo jeniec?
@birbant ratuj…

1 polubienie

Może zakładników. Od 50 do 100 wciąż jest Izraelczyków w rękach Hamasu

O co chodzi, bo nie kumam…?

2 polubienia

O pojecie wymiana jeńców.
Bo za cholere zakladnicy Hamasu nimi nie są.

1 polubienie

Nie każdy jeniec jest zakładnikiem, ale każdy zakładnik jeńcem.

2 polubienia

Spokojnie.Kiedyś kupiono dla miasta,holenderskie,hałaśliwe przegubowce.I czasem jeżdżą do dzisiaj.Albo jezdziły do niedawna.
Pytanie raczej za ILE kupiono.

5 polubień

Hmm. W jasyr wzieli?

2 polubienia

Dziś się odbywało pomstowanie w mediach społ., że prezydent Ukrainy zakorkował częśc miasta stołecznego. Ja wam powiem, że skoro go kilka razy chcieli zamordować to ja nawet nie wiem, czy uprzedzanie, gdzie on będzie jechał by było mądre…

1 polubienie

Tłuszcza pyskuje nawet z okazji czerwcowych procesji a co dopiero gdy się Ukrainiec nawinie.Witamy w Polsce!!!
Jednego tylko nie rozumiem.
Jak w narodzie który tak uwielbia nienawiść,uchowała sie czysta karta wobec Szwedów :thinking: :upside_down_face: :roll_eyes:

3 polubienia

Pewien tej karty jestes? Bo ja niezupelnie. Szwed to cwaniak i wypic lubi
Moze dlatego?

2 polubienia

Pewien.
Nigdy nie spotkałem się z wypominaniem potopu.Nigdy!

1 polubienie

Obrona Jjasnej Góry?

1 polubienie

Nie rozumiesz albo prowkojuesz :roll_eyes: :joy:
Chodzi mi o natężenie nienawiści,takie jak wobec Niemców,Sowietów czy Ukraińców…
Nienawiści wobec Szwedów którzy na owe czasy,pobili wszelkie rekordy w pustoszeniu kraju,po prostu dzisiaj nie ma!Nikt o tym nie mówi,nikt nie domaga sie rewizji czy zwrotów zagrabionych dóbr…Po prostu nic.Cisza!I to do tego stopnia jakby ten kraj nie istaniał…
Owszem,są na szczęście forumowe drwiny z ich socjalu i impotencji wobec inwazji tzw."ofiar wojny"ale to nie jest jakiś cios w Szwecję.Ci co to piszą,zapewne nie mają nawet pobieżnego pojęcia,o kim piszą…

4 polubienia

Prowokuje. :wink:
Tylko wez pod uwage owczesne uklady dynastyczne @birbant opowie, bo tez fanem rodzinki Wazow zarowno po mieczu jak i kadzieli.nie jest.

2 polubienia

Spotkałem się kilka razy na fb z komentarzami na temat najazdu szwedzkiego i zrabowanych skarbów, które do dziś stoją jako eksponaty w szwedzkich muzeach. Kilka razy na setki tysięcy komentarzy. Jest tam gdzieś i mój z przed kilku lat.

2 polubienia

Tak ale…Można odnieść wrażenie że nawet w szkole,przechodziło sie nad tym do porządku dziennego.Powtarzam…Skala zbrodni,może nie przeciw ludzkości,tak jak dzisiaj to rozumiemy,ale przeciwko krajowi,przeszła niezauważona?
Skąd te ambiwalencje,tak w ogóle?
Każdy Polak,jak spytać o wroga,wymieni ruska,Szwaba czy Tatarów,Turków.Ale stawiam majątek że nigdy nie wymieni Szweda!

2 polubienia

Tych"kilka razy" stawia sprawe na równi z…Kanadą w której sie znalazły kiedyś arrasy wawelskie.Żeby było jasne.Ja sie nie domagam kolejnej,polskiej nienawiści.
Ja"tylko" nie rozumiem tego fenomenu… :thinking:

2 polubienia

Przezylismy potop szwedzki, przezyjemy.i radziecki? Bylo tak…

2 polubienia

No właśnie…Jeśli już to tylko w żartach…

2 polubienia

Bo ludzie traktują historię bardzo powierzchownie i wybiórczo. Ogólnie znane są stereotypy niejednokrotnie będące niezgodnymi z rzeczywistością. A jak czasem usłyszą od kogoś prawdę, to ten ktoś jest niejednokrotnie lżony i odsądzany od czci i wiary oraz zarzuca się mu brak patriotyzmu i te rzeczy… Wiem coś o tym, zwłaszcza w dobie internetu. I ludzie, którzy mają pojęcie o historii takie jak ja o produkcji komputerów, zarzucają mi kłamstwo i brak pojęcia o historii.

O tym co robili Szwedzi w Polsce w czasie Potopu jest w każdym podręczniku studenckim. Ale np, Sienkiewicz w Potopie w ogóle nie przyłożył miary do szwedzkich rabunków. Za to wychwalał pod niebiosa króla Jana Kazimierza, który do tego się mocno przyłożył swą polityką. O skali zniszczeń i rabunków pisze pan Jasienica dość szczegółowo. Oczywiście nie tylko on. Wie o nich każdy historyk. Ale dla nie historyków, to ta sprawa była bardzo dawno temu.
Dużo się rozpisałem ale, tak naprawdę to sam nie wiem dlaczego jest tak?

4 polubienia