Co się dzieje w polityce - Dziennik cz 4

Nie wiem kto jest autorem pomyslu, ale sprawdziany ze znajomosci jezyka nie są głupie. Moze jak zwykle źle sie je próbuje wdrożyć? W kazdym razie malym Ukraincon jakis bat nad głową w postaci sprawdziany sie przyda, bo inaczej zaczna sie tworzyc szkolne mafie. To nie jest wynaradawianie, ale koniecznosc integracji (wiem, slow bardzo nie lubiane w PL).

2 polubienia

A to już jest kolejna twórcza praca dla uczących ich naszego języka.

1 polubienie

@Nunu nie rozumiem. Dla mnie sprawdzenie poziomu znajomosci jezyka polskiego przez dzieci innych narodowosci (nie tylko ukrainskich) w szkole jest podstawa. W koncu szkola ma uczyc w języku jaki jest uznany za wykladowy. Sa przeciez szkoly prywatne, gdzie tak nie jest, czy z roszczerzonym programem nauki w innych jezykach, ale to margines. I nie ma co sie nadymac, ze znowu jakas dodatkowa robota. Owszem, ale to juz inna kwestia, kto i ile na za to zapłacić.

2 polubienia

nie ma programu, materiały się kompiluje, nie ma nawet przyzwoitego słownika a dostępne w szkołach podręczniki bywają takiej jakości, że żal, że za tę cenę nie kupiono przyzwoitego, który jest na rynku

1 polubienie

To juz inna sprawa, ze pieknymi haslami zyc sie nie da.

2 polubienia

Wojna handlowa z Meksykiem i Kanadą wypowiedzianą przez Trumpa

Trump stwierdził że te dwa kraje nie są w stanie zrobić nic żeby zmień amerykańską decyzje

Koleżanka uczy polskiego dzieci ukraińskie. ma w grupach po 5 osób z różnych klas i o różnym poziomie znajomości tego języka. Ma dziecko, które tak boi się o życie walczącego ojca, że przestało mówić. Trudno więc o stworzenie jednolitego poziomu. Są dzieci chodzące do szkoły od początku wojny, są też świeżynki. Najpierw muszą poznać język w minimalnym stopniu, rozumieć i mówić, później można wymagać bogatszego słownictwa, ortografii czy literatury. A przecież nawet literki mają inne. I tu nie ma znaczenia w której klasie (na jakim poziomie ) są. Nota bene dzieci te są dużo lepsze od naszych jeśli chodzi o matematykę.

3 polubienia

W tym samym czasie,w innej szkole,ich starsi koledzy i koleżanki,wręcz otwarcie odmawiają uczenia sie czegokolwiek po polsku.I to nie od dzisiaj.

3 polubienia

On niedlugo saly swiat clami oblozy. Do UE tez się przymierza.
Co z tego wyniknie? Na razie z USA przychodzily plagi i kryzysy, od Czarnego czwartku – 24 października 1929 roku, daty, ktora przyjmuje się jako poczatek wielkiego kryzysu po rok 2007.

Na razie wygląda, że BRICS z Chinami , Indiami i Brazylia, przy wspoludziale Putina istniejacy od blisko 20 lat i UE, stopniowo rworzaca struktury plus Wielka Brytania z Commonwelth moga okazać się trudne do zgryzienia.
A że USA przez ostatnie pol wieku “jechała” na imporcie oplacanym dolarami jak “swiatowa waluta” ni podlegającą kontroli, a sterowana jedynie umownymi stopami oprocentowania kredytów? FED w tym roku pozostawil je bez zmian, więc trzeba sie liczyc, ze koszty utrzymania w USA wzrosną, a podaż wielu towarow, ktore byly uwazane za oczywista konsumpcje? Nie beda importowane, albo za kosmiczne pieniadze.
Ja tam nie mieszkam, wiec niech sie martwia ci co na niego glosowali.
Cztery lata szybko zlecą, ale powrot do rownowagi moze juz nie nastąpić.

2 polubienia

Już stenografowie odmawiają zapisywania jego gadania, bo gada jak najęty. On teraz się zajmuje upajaniem się swoją władzą a nie tym, ci by mógł zrobić, żeby chociaż te wojny były mniej krwawe, na które Stany moga mieć wpływ :frowning:

1 polubienie

Niech zapisuja, przyszlym pokoleniom ku przestrodze…

1 polubienie

Jej ósmoklasistka też odmówiłam, koleżanka sporo się napracowała, żeby ją przekonać do nauki.

2 polubienia

@gra ro jest pokolenie ludzi/ dzieci pokolenie W jak wojna.
W czujm imieniu? I o o co?

Trzy lata to czas, kiedy mawet majwiekszy durem powinien sie zorientowac, zr ruskie rzady wymagaja po prostu likwodacji.
Polityka to niszczenie potenjalnwgo hegemona. Trump i spółka chca wojny. A ja chcę, zeby te pluskwy nie tyle wytępić co ograniczyć. I co by sie to komuna nia skończyło. W sensie demokracji ja mowie, a reszta mnie demokratycznie słucha.

3 polubienia

Dlatego dobrze że ta wojna pomału zmierza ku końcowi

Jutro ma być wniosek o odebranie Zbigniewowi Ziobrze imunitetu żeby doprowadzać go na komisję bez problemu

Nie byłbym tego taki pewien.

2 polubienia

Leszek M. grzebie w temacie ekhumacji i robi ferment pt. czy wiecie, dlaczego nie są podawane miejsca planowanych ekshumacji na Wołyniu.

1 polubienie

Trump ma sporo kart w rękawie

1 polubienie

No ma…I co ważne,jest z jednej strony wyjątkowo bezczelny ale z drugiej,pozbawiony wszelkich uprzedzeń…Szansa jest ale jeśli kosztem Ukrainy to nic z tego nie będzie.

2 polubienia

Trump stwierdził że Kanada uniknie ceł jeśli zrezygnuje z niepodległości i stanie się 51wszym stanem Ameryki

Mnie trochę dziwi tak wielki ewentualny stan Ameryki XD Trochę z niego megaloman jak się oskarża Erdogana

Co czwarta baryłka ropy w USA pochodzi z Kanady

Podobno przez cła wzrośnie w USA inflacja