Nie tylko te kraje. Przyroda nie tyle, ze oszalala, ale zmiany wywolane nierownomiernym nagrzewaniem sie kuli ziemskiej, co jes raczej naturalnym cyklem? Sa nieobliczalne. Mozesz nie pamietac, bo tego w szkolach obecnie nie ucza? Czarnowidztwo w tym zakresie to juz sie pojawilo prawie wiek temu. Co prawda podparte dosc naiwnymi argumentami i optymizmem, ze jakos to będzie?
No bo w koncu Ziemia jest plaska?
Ironizuje. Ale niestety - kraje, ktore wumieniles? Monokultura upraw? Sosna piniowa, eukaliptusy?
Pare lat temu plonela Kalifornia? Wlasnie eukaliptusy. Drzewa czy krzewy wydzielajace olejki, ktore przy wyzsze temperaturze czy nawet zwyklym wyladowaniem elektrostatycznym zapalaja sie jak pochodnia.
Ukraina ustanowiła 28 lipca dniem pamięci obrońców, uczestników formacji ochotniczych oraz osób cywilnych, które zostały stracone, torturowane lub zginęły w niewoli
Święto UPA chyba też mają
Nam sie nie oplaca jako krajowi wisiec na tych animozjach do UPA, upajac sie zalem za Wolyniem. Ruskie robia duze postepy na froncie
Przepraszam ale o to muszę spytać bo to pytanie o człowieczeństwo.
Czy Ty przypadkiem nie zmaierzasz bronić [by nie rzec"wychwalać"] opriczniny?
Zastanów się nim odpowiesz…
Przyznam że z wielkim trudem przychodzi mi znalezienie podobnego zbrodniarza jak Ivan.Nawet jak na azjatyckie standardy.I w chwili obecnej,nie znajduję nikogo kto mordowałby swoich obywateli przez blisko miesiąc! [Nowogród Wielki]
Na wspomnienie o tym psie,potrafię jedynie splunąć!
I pomyśleć że to kolebka geniuszu Aleksandra Newskiego…
Od razu bronić? Wiem jaki był Iwan. “Nieco” sobie pogrzebawszy o tamtym okresie historii. Po prostu sucho wspomniałem o pewnych faktach bez emocji, aczkolwiek z odrobiną ironii. To był menda jakich mało z przebłyskami i to dłuższymi politycznego geniuszu. To od niego zaczęła się dzisiejsza Rosja.
Z praw, które Iwan Groźny wprowadził w Nowogrodzie, największym skarbie Hanzy, bolszewicy czerpali inspirację do wprowadzania swoich praw. Car ten był ulubioną postacią historyczną Stalina.
Bez niego przy “szatanie w ludzkiej skorze” czyli Dżyngis-chanir to w kwestiach wybijania calych kultur i narodow? Lokalny uzdrowiciel nieomalże.
Bo jednak imperium mongolskie w końcu posmakowalo swojego “lekarstwa”.
Tyle, że ruskie dla swiata ogolnie tez za zdrowi nie są. Bo dla swoich? To bez komentarzy. Potem jeszcze byl Stalin i teraz Putin, ktory usiluje rozpetac III wojne swiatowa na skale makro.
I o takiej KURWIE wypowiadasz sie z niemal z entuzjazmem bo akurat wybił w pień ponad 1000 bojarów?
To tak ma kurwa wyglądać świat?
Takie normy mają nam przyświecać?
Sorry,ktoś dzwoni…
Niestety, swoj swojego pozna?
Nowym przewodniczącym Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji została Agnieszka Glapiak, wybrana ustawową większością czterech głosów.
Jesli to ta od afery z zegarkiem to nawet mnie to nie dziwi…
“Obecnie pełni funkcję zastępczyni przewodniczącego Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji (KRRiT).
W oświadczeniu uznała zarzuty za absurdalne i motywowane politycznie, twierdząc, że mają na celu uderzenie w niezależność KRRiT”
Zegarek przywlaszczyla za 5,1tys.majac dobre stanowisko i kase…co za dziadostwo pazerne Co wieksze nic wesz to do kieszeni bierz.
Za wygląd świata nie odpowiadam. A historia jest jedynie obiektywną relacją z tego co było. Entuzjazmu we mnie za grosz. Dołożyłem nieco ironii lekko nawet gorzkiej. Bo jakby nie patrzeć, to on wyciął konkurencję w postaci chwastów bojarskich, a w Rzeczypospolitej bardzo dbano o rozrost tego zielska. I jak to się skończyło?
Mogę podać inny przykład, bardziej ludzki. Dla króla-Słońce czyli Ludwika IV arystokracja francuska stanowiła tylko ozdobę a do polityki szli ci, którzy się nadawali i nie musieli być arystokratami.
I tak całkiem na chłodno; gdyby Iwan nie zrobił tego co zrobił, to ci których wykończył, wykończyli by jego. On to dobrze wiedział. Był szybszy.
Ot,mamy teraz standardy.
A tu już z identyczną logiką krok do obrony tzw. rewolucji francuskiej…
Nie! W obrone zbrodni mnie nie zapędzisz.Najwyżej w coś przeciwnego.
Skąd to się w ludziach bierze…
Siedzą w fotelach i gadają o setkach tysięcy wyrżnietych w pień jak o telewizji śniadaniowej…
Fingers crossed
Nie dopatruj się obrony czegokolwiek w moich historycznych wywodach.
Mieszkańcy Bogatyni pokazali Bąkiewiczowi że go nie chcą u siebie. I że Policja kontroluje granice
Niestety historia to w zasadzie relacja o ciaglej rzezi. W mniejszym lub wiekszym natężeniu.
Mamy podawac suche fakty czy bawic sie w political fiction? Czyl by bylo gdyby?
@collins02 historia to ciag skutkowo przyczynowy.
Iwan moglby sie w ogole nie urodzić. Tylko jaka masz gwarancje, ze jakis inny szaleniec by jego miejsca nie zajął?
A podobno to kroniki spisuja zwyciezcy?
Trump skraca 50 dniowy czas Putina na zakończenie wojny na Ukrainie. Trump stwierdził że i tak wiadomo jaka będzie decyzja Putina więc po co czekać aż 50 dni na kolejne sankcje
I Urszuli von der leyen w Szkocji udało się uniknąć wojny handlowej z USA
W Niemczech od długich opadów deszczu wykoleiły się bodajże dwa pociągi. 3 osoby zmarły i bodajże 59 rannych
Ta umowa Ursuli mogla by byc korzystniejsza. Ale nie mamy pelnego obrazu. Slychy chodza, ze UE w ramach ekspansji gospodarczej ma na oku kraje zwizane z Mercosur. Wiec moze troche ustapily, bo to jeden z "wrogów " Trumpa? Slabiej niz kraje NAFTA zwiazany z USA, więc łatwiejszy do wspolpracy?
Na zielono Mercosur, choc powiazania gospodarcze to caly kontynent.
Putin i tak ma to w dupie. Trump musiałby pozwolić Ukrainie na uderzenia w głębi Rosji + sankcje 500% na surowce
Surowce to Chiny kupią.
Uderzenie w glebi Rosji? Nie takie łatwe. Oni maja dobra ochrone powietrzna. To kraj bedacy " natyralnyn lotniskowcem" i mieli duzo czasu na systemu. Moze nie jest nowoczesny, ale?
Drony to sie przeslizgną, ale juz klasyczne rakiety? Moze hipersoniczne? Ale to pachnie apokalipsa, bo oni pewnie tez takie maja?
A rozwalenie tego systemu? No powiedzmy wymiana na noeco przyjazniejszy swiatu? Przy ich propagandzie? Putin najpierw pozwolil na dzialanie mafii, prywatyzacje w stylu - nowi ruscy. Potem wzial ich przy pysku. I uzyl wojska. Angazujac sie w konflity na pograniczach - zeby mieli zajecie i poligony. A, ze apetyt rosnie w miare jedzenia? To Ukraina…