Co Wy sądzicie o funkcji telewizorów Ambilight?

Witam. Ja już kilkanaście lat temu widziałem reklamy telewizorów z tą funkcją, a tymczasem ta funkcja chyba dopiero teraz się upowszeniła.

Co Wy sądzicie o Ambilight? Jak często Wy ją używacie? W jakich okolicznościach? Czy w ogóle Wy macie lub chcecie mieć?

Sam uważam to za fanaberię, ale znam kilku użytkowników, którzy sobie bardzo chwalą. Kiedyś wyższe modele Philipsa miały tę funkcję, to też może mieć wpływ na zadowolenie użytkowników :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Ja nawet nie wiem co to jest?

A juz wiem. Jeszcze jeden dodatek pozerajacy energie, podnoszacy cene i z uzytecznoscia rowna pomiarowi poziomu cukru we krwi przez smartfona?

2 polubienia

To chyba to LEDowe podświetlanie tylnej części telewizora, którego barwa zsynchronizowana jest z obrazem na ekranie. Wymyślone i opatentowane chyba przez Philipsa.

2 polubienia

Juz doczytalam. Taka dyskoteka za telewizorem?

Posiadam taką funkcję ale ją wyłączyłem. To zjadacz prądu. Efektowny ale niepotrzebny. Liczy się dla mnie wnętrze. 4K, panel OLED i 120 hz

2 polubienia

Takie rzeczy robiliśmy w latach osiemdziesiątych na zwykłych żarówkach, więc wymyślone przez kogoś innego :grinning_face:

1 polubienie

Taaa
Były te…no…jak im było?
Trzykolorowe KOLOROFONY

Ale to co innego, niż wynalazek Philipsa.
Kolorofon koloryzował fonię, a Philips zadbał o dodatkową barwę wizji.

2 polubienia

Nie o kolorofony chodzi :grinning_face:
Robiliśmy pięciowatowe lampki wieszane z tyłu telewizora, płynnie zmieniające jasność ale nie było to powiązane z treścią wyświetlaną na ekranie ani z dźwiękiem.

1 polubienie

A czemu to miało służyć?

Taki bajer jak Ambilight - bezużyteczne ale niektórym się podobało :grinning_face:

1 polubienie

Ja o Ambilight uważam, że to dobra funkcja do okazyjnego używania, ale na co dzień można mieć ją wyłączoną.

1 polubienie

To jest patent Philipsa i nie jest to wcale nowe rozwiązanie, mój telewizor jest z 2007 roku (tak!) i ma te funkcje.
Bardzo ją sobie chwalę: po pierwsze jest mniejszy kontrast między ekranem a ciemnym tłem, a po drugie - sprawia wrażenie większego ekranu niz jest w rzeczywistości.

2 polubienia

Ja mam namiastkę Ambilighta, gdy zapalę kinkiety za ekranem :grinning_face:

2 polubienia

Za telewizorem mam podłączoną przez USB lampkę z diodam…i wystarczy tych nowinek :wink:

1 polubienie