Zapraszam - KLIK
Słabo: 6/10.
Źle: strofa stanisławowska, typ bomby, maż Adnromachy i grzyby mun.
Aż taki trudny?
Sprawdzam
9/10 przydalaby sie wycieczka w Pieniny…
8/10
Szczyt i grzybki. Z tymi grzybkami to w sumie spodziewałem się podstępu, ale zdrowy rozsadek wziął górę.
Zdrowy rozsądek wziął górę, a jednak szczyt źle zaznaczyłeś
W pytaniu o grzyby mun jest moim zdaniem błąd. Sprawdzałem i w Polsce nie występuje dokładnie ten sam gatunek, co w Azji, tj. uszak gęstowły - Auricularia nigricans, tylko "bardzo bliski kuzyn’ munów, czyli uszak bzowy - Auricularia auricula-judae. Więc de facto nie jest to dokładnie to samo.
Sprawdziłam. Ale to tak, jakbyś powiedział, że pieczarka purpurowa, łąkowa lub miejska czy kompostowa, nie jest pieczarką
Pomimo że nie twierdzę, że pieczarka nie jest pieczarką, to nie przekonałaś mnie. Uważam, że w tym przypadku mam rację. Tak samo można powiedzieć, że w Polacy to Azjaci. Wszak to i to jest Homo sapiens.
I tak tego to prawie nikt nie zbiera, wiec roznica nieduza. A w lasach moze nie ma, choc hodowla robi sie popularna, istnieje szansa, ze w koncu stana sie gatunkiem inwazyjnym, jak te amerykanskie prawdziwki czy cos w tym stylu?
Poddaj się!! Wszelki opór jest bezcelowy.
Polskie grzyby mun
Jednym z miejsc, gdzie rosną kuzyni mun, są lasy Nadleśnictwa Stare Jabłonki (woj. warmińsko-mazurskie). To właśnie między innymi tam można znaleźć stanowiska uszaka bzowego (Auricularia auricula-judae). Jest on blisko spokrewniony z uszakiem gęstowłosym (Auricularia nigricans), który występuje w ciepłych krajach i jest tam hodowany. Pod względem kulinarnym te dwa gatunki nie różnią się, niektórzy nawet uważają, że uszak bzowy jest delikatniejszy w smaku.
Do niedawna obowiązywała nazwa „ucho bzowe". Patrząc na jego zdjęcia nietrudno domyślić się dlaczego.
Źródło: https://tvn24.pl/tvnmeteo/informacje-pogoda/ciekawostki,49/grzyby-mun-rosna-w-polsce,218037,1,0.html
Wazne, ze sa jadalne wiecej niz jeden raz…
To przeczytałam w pierwszej kolejności. A teraz ciiiiiiii
Nie podpowiadajmy innym.
10|10 - dziewięć łatwych, chiński grzyb trafiony - zatopiony. Całkiem przypadkowo kilka dni temu czytałem o tem wirusie.
Adnotacja; w tem quizie zjawisko kujonizmu nie występywa…
Fatalnie: siedem…
Grzyb, to ja jestem… Stary…
Wstepywa kujonstwo jak czegos fuksem nie trafi.
Wylgales sie tym grzybkiem…
A ja jestem grzybica…
8/10 a zle little boy i strofa stanislawowska.Grzyb to oczywiscie traf bo jak juz ktos tak pyta to wiadomo ze prawidlowa odp. bedzie sie wydawal dziwna…Bylo tez pytanie z jakims wzorem…No coz,czasem wyczucie zalatwia sprawe