Copiątkowy Quiz wiedzowy

KLIK
Mój wynik: 9/10, źle rola Nicholsona

3 polubienia

Komplecik 10/10.
Troche przy Aresie sie zastanowilam, ktore to bylo pokolenie olimpijskich darmozjadow?

4 polubienia

Ja mam tylko 7.
I nie mam do siebie pretensji, tylko niech mi kto wiarygodnie wyjaśni co to znaczy abordaż. Ja znam różne jego znaczenia, nawet znalazłem takie:otarcie naskórka <członka> spowodowane zbyt intensywnymi ruchami frykcyjnymi , ale nie to które jest niby prawidłowe.
Czyżby taki wieloznaczny homonim?

3 polubienia

8/10 :slightly_smiling_face:

4 polubienia

Co do abordażu - zaznaczyłem jedyną odpowiedź, która nawiązywała do pierwotnego znaczenia tego słowa w walkach na morzu.
A to otarcie naskórka dośc nieprzyjemne, choć sama przyczyna juz tak. :slight_smile:

3 polubienia

Wybacz, jednak zbrojne wtargnięcie na pokład nijak się ma do wejścia na pokład. Powiedziałbym że takie polecenie: a teraz szanowni … robimy abordaż mogłoby podziałać odstraszająco.

2 polubienia

Abordaz to ja znam jako sposob walki co najmniej dwoch okrętów. Jak najbardziej ze zmiana pokładu przez atakujacych :wink:

2 polubienia

O tym właśnie piszę. O zmianie pokładu, w różny sposób.

1 polubienie

8/10 a zle pierwiastek w ukladzie i Ares.Reszta bez problemu ale abordaż…Hmmm…Tylko dlatego ze pozostale 3 byly bzdurami.

3 polubienia

8|10 Źle Nicholson i malarze.

2 polubienia

Co do abordażu, to w quizie jest dobrze. Choć są jeszcze inne znaczenia tego słowa, które zostały już tu wymienione.

2 polubienia

Tym razem osiem!

3 polubienia