Coraz mniej pracujących, coraz więcej emerytów

Co z nami będzie w najbliższej przyszłości?

1 polubienie

Trzeba TRZYMAĆ FORMĘ …BO
image
i tak coby nie nudzić się w czterech ścianach,
jak mawiają co niektórzy ZNANI EMERYCI… :wink:

1 polubienie

Roboty z Indii czy Pakistanu. Wykonane dziecinnymi paluszkami Indozejczykow. Bi Chiny tez sie starzeja.

Jak to co? Emerytury będą głodowe. Bo podniesienie wieku emerytalnego Polacy uznali za zamach na świętość. Tymczasem była to jedna z nielicznych decyzji władzy, która nie była obliczona na to by przypodobać się ludziom i wygrac nastepne wybory. PiS dolał oliwy do ognia no i jest jak jest.

4 polubienia

Ci co wrzeszczą przeciwko podniesieniu wieku emerytalnego, absolutnie nie ogarniają rzeczywistości. Nie tylko w Polsce. I nie ma bata, ale emerytury, to będzie katastrofa, gdy dalej tak pójdzie. Tylko własne oszczędności. Tylko trzeba je mieć.

4 polubienia

Spotkałem się z artykułem, który głosi, że celowo straszy się nas głodową emeryturą, byśmy inwestowali w duże domy (dla odwróconej hipoteki) lub prywatne fundusze emerytalne czy jakoś tak.

Ogólnie zasada jest taka, że kto straszy, ten ma w tym interes.

W artykule padły różne argumenty, że przecież w przyszłości to seniorzy staną się większością głosujących. Padły też inne argumenty, ale od siebie dodam, że nie każdy mieszka w dużym mieście i że dawniej w ogóle nie było emerytur, a ludzie przecież żyli.

Tu nie ma żadnego straszenia. Takie są bolesne realia, że emeryturę wyrabiają młodzi na starych. Matematyka jest prosta, coraz mniej młodych, coraz więcej emerytów. Tu nie ma żadnej filozofii, tylko prosta zależność. W Europie od czasów Bismarcka, który ten system wdrożył, przeciętna życia ludzkiego wzrosła o 27 lat.

2 polubienia

Nie mowiac juz o spadku dzietności, dwa pokolenia emerytow pod jednym dachem nikogo nie dziwia.

2 polubienia

To, oczywiśie, też.

Podobno w całej UE ma być taki sam wiek emerytalny.
Oszczędzamy ile sie da, pracujemy do śmierci lub podwyższamy składki na zus. Takie są opcje :frowning:

Oczywiście mile widziane są dzieci.

Jesli bedziesz podnosil emerytury,dojdzie do sytuacji w ktorej sam temat zniknie bo owej emerytury prawie nikt nie doczeka.O to ma chodzic?

1 polubienie

Na szczęście w ciągu sześciu lat pracy w Niemczech wypracowałem sobie niemieckie prawa emerytalne. Moja prognozowana polska emerytura nie pozwoli mi zdechnąć, ale też nie pozwoli mi normalnie żyć.

Bardzo lubię artykuły Jacka Żakowskiego, ale w tym akurat się bardzo myli.
OFE było świetnym środkiem do odejścia od przestarzałego i niewydolnego ZUSu, niestety wszystkie rządy po Buzku próbowały tę reformę zepsuć, a największym błędem PO było właśnie rozpoczęcie demontażu reformy emerytalnej.

1 polubienie

Wreszcie, ktoś to widzi.

Artykuł nie głosi, że emerytury nie będą niższe, ale podaje argumenty za tym, że nie skończy się to masowym głodem wśród emerytów.

Bo rzeczywistość jest taka, że zmierza ku temu.