Cud? Czy tylko pareidolia?

To dlaczego islamscy fundamentaliści uważają za obrazę swoich uczuć religijnych karykatury przedstawiające anonimowego człowieka z brodą? A może to Pavarotti? Albo Marks? :slight_smile:

1 polubienie

Właśnie o tym pisze - nie da sie zaprzeczyc, ze fanatcy sa wszedzie. Niektore religie wrecz temu sprzyjają rozgrzeszajac z gory mordercow.
Chodzilo mi tylko o to, ze poki co jeszcze przypadki zabojstw na tle nienawisci (czy o religijnej, rasowej czy obyczajowej) w cywilizowanych krajach sa traktowane jako przestepstwo. Choc niestety sie zdarzaja i to coraz czesciej przy coraz wiekszym poparciu niektorych srodowisk. Spirala nienawisci sie nakreca, a wiadomo przeciez czym sie to konczy?
Ludzie coraz bardziej przypminaja stada rozwydrzonych, bezkarnych kiboli.
I to nie tylko w Polsce.
Na razie mamy pelzajaca rewolucje, ale jak zacznie raczkowac?

1 polubienie

USA, Indie, za Chinami to nie trafisz?
Dyktatury ukryte za fasada demokracji?

Faktycznie, nie tylko islamiści tacy są. Fanatykom katolickim tez każda postać kobieca w długiej sukni i zakrytą głową kojarzy się nie wiedzieć czemu z Matką Boską a młody przystojny facet z brodą o śniadej cerze, to koniecznie Chrystus.
PS. Co ciekawe, Maryja jest na większości wizerunków przedstawiana w sztach z okresu średniowiecza, bo to wtedy powstało najwięcej jej obrazów, nastepcy zaś kopiowali te wzorce.

2 polubienia

Bo ja wiem - sredniowecze to kawalek czasu.
A moda sie wtedy nie zmienala co sezon
Mozna dmniemywac, ze jakas odswietna kiecke miala :stuck_out_tongue_winking_eye:
A jesli ubierala sie wg wzorcow plynacych z rzymskiej metropolii?

To na wcale nie tak biedne czyli kszulina do kostek z peleryna.
Ikony wzorowane na bizantyjskim przepychu to druga strona medalu

Dla mnie to Roger Hodgson [Supertramp].

1 polubienie

Mi to tylko uswiadania, ze pani nie miala pojecia o smazeniu nalesnikow i zastosowala manewr odwrocenia uwagi od przypalenizny.

1 polubienie

Ten hm cud trudniejszy niż jego / ich zagadki, rebusy. Jakieś koło ratunkowe czy telefon do przyjaciela albo podpowiedż na literę ? by ułatwiła odpowiedż, nie jestem wszystko wiedzący.

Ale przecież to nie jest zagadka, ja nie wiem, pytam się! Zrobiłem zdjęcie gdy zobaczyłem to zjawisko na domu i tyle!

2 polubienia

No to musialo gdzies nastapic rozszczepenie swiatla - moze jakies okno typu zespolonego jak pryzmat zadzialalo?

1 polubienie

W pierwszej chwili przeczytałem: Cud? Czy tylko pierdoła?
Brawo ja. :neutral_face:

2 polubienia

A jeszcze nie tak dawno MON stwierdził, że nie będzie obowiązkowych testów sprawnościowych dla Wojska Polskiego :confused: