To dlaczego islamscy fundamentaliści uważają za obrazę swoich uczuć religijnych karykatury przedstawiające anonimowego człowieka z brodą? A może to Pavarotti? Albo Marks?
Właśnie o tym pisze - nie da sie zaprzeczyc, ze fanatcy sa wszedzie. Niektore religie wrecz temu sprzyjają rozgrzeszajac z gory mordercow.
Chodzilo mi tylko o to, ze poki co jeszcze przypadki zabojstw na tle nienawisci (czy o religijnej, rasowej czy obyczajowej) w cywilizowanych krajach sa traktowane jako przestepstwo. Choc niestety sie zdarzaja i to coraz czesciej przy coraz wiekszym poparciu niektorych srodowisk. Spirala nienawisci sie nakreca, a wiadomo przeciez czym sie to konczy?
Ludzie coraz bardziej przypminaja stada rozwydrzonych, bezkarnych kiboli.
I to nie tylko w Polsce.
Na razie mamy pelzajaca rewolucje, ale jak zacznie raczkowac?
USA, Indie, za Chinami to nie trafisz?
Dyktatury ukryte za fasada demokracji?
Faktycznie, nie tylko islamiści tacy są. Fanatykom katolickim tez każda postać kobieca w długiej sukni i zakrytą głową kojarzy się nie wiedzieć czemu z Matką Boską a młody przystojny facet z brodą o śniadej cerze, to koniecznie Chrystus.
PS. Co ciekawe, Maryja jest na większości wizerunków przedstawiana w sztach z okresu średniowiecza, bo to wtedy powstało najwięcej jej obrazów, nastepcy zaś kopiowali te wzorce.
Bo ja wiem - sredniowecze to kawalek czasu.
A moda sie wtedy nie zmienala co sezon
Mozna dmniemywac, ze jakas odswietna kiecke miala
A jesli ubierala sie wg wzorcow plynacych z rzymskiej metropolii?
To na wcale nie tak biedne czyli kszulina do kostek z peleryna.
Ikony wzorowane na bizantyjskim przepychu to druga strona medalu
Dla mnie to Roger Hodgson [Supertramp].
Mi to tylko uswiadania, ze pani nie miala pojecia o smazeniu nalesnikow i zastosowala manewr odwrocenia uwagi od przypalenizny.
Ten hm cud trudniejszy niż jego / ich zagadki, rebusy. Jakieś koło ratunkowe czy telefon do przyjaciela albo podpowiedż na literę ? by ułatwiła odpowiedż, nie jestem wszystko wiedzący.
Ale przecież to nie jest zagadka, ja nie wiem, pytam się! Zrobiłem zdjęcie gdy zobaczyłem to zjawisko na domu i tyle!
No to musialo gdzies nastapic rozszczepenie swiatla - moze jakies okno typu zespolonego jak pryzmat zadzialalo?
W pierwszej chwili przeczytałem: Cud? Czy tylko pierdoła?
Brawo ja.
A jeszcze nie tak dawno MON stwierdził, że nie będzie obowiązkowych testów sprawnościowych dla Wojska Polskiego