Cuda cuda ogłaszają

W Tumie, w Tumie. Wyżej napisałem … :grin:

No tak skojarzylam ( nie czytalam Twojego wpisu wczesniej) ja ostatnio kojarze - z opóźnieniem.

1 polubienie

Chodzi Tobie o ten kościół niedaleko Nysy. Kurna? zapomniałem nazwy tej wioski, gdzie ta świątynia stoi, ale spróbuję sobie przypomnieć. Ten kościół widać z drogi, jak jedzie się z Nysy do Niemodlina. Nie byłem w nim, ale na moje oko, to początek XIX wieku.

1 polubienie

W kościele w Nysie jest inna ciekawa rzecz, ale ja nie o tym. Chodziło mi o kolegiatę w Tumie koło Łęczycy. To bardzo ciekawa budowla. Zacznijmy choćby od tego, że jest zbudowana asymetrycznie! Jeden bok dłuższy a drugi co? Drugi krótszy… Wiedział kto o tym? Nie sądzę… :thinking:

1 polubienie

Bo według legendy diabel bral udzial w budowie. I nawet slady pazurów zostawil jak sie okazalo, ze to kosciol nie karczma :wink:

1 polubienie

Aaa…, tę to znam i byłem w niej, ale zapomniałem o tym.

2 polubienia

Tam to nawet Mały Jo był…
Ale jak go spytasz o to, nic Ci na ten temat nie powie.

1 polubienie

Mnie by powiedział, bo, jak słyszałeś, mam z nim wspólny język uzgodniony… :grinning:

2 polubienia

Faktycznie, teraz sobie przypomniałem.
Ostatnio Biban i Biban woła
Już wiem o co mu w końcu chodzi :grin:

2 polubienia

Pogadać konkretnie chce…, ot, co… :joy:

2 polubienia

Widziałąm sondę uliczną…jakie te ludzie głupie so niektóre :frowning: I jeszcze Glapa baner opublikował… co oni robio :thinking:

Takie sondy to ustawki - zawsze wybiera sie “poprawne” wypowiedzi. I te bardziej cenzuralne.
A czego dotyczyła polityki 800+ czy jak nazywa sie najpospolitszy grzyb występujący w Toruniu? Jako podpowiedź w piosence byl rudy…

1 polubienie

I bardzo słusznie.Choc,dla mnie,JAK to akurat zrobiłeś,jest i pewnie pozostanie, niezglebiona tajemnica…
Uwielbiam romańskie swiatynie!
To zupełnie niepowtarzalna architektura,najczesciej kojarząca się z budowlami obronnymi.W Poznaniu jest taki kościół,tuz koło ronda Środka.Z XI albo już z XII wieku…W każdym razie na swój sposób,takze asymetryczny.
Jestem w pracy więc nic tu nie prześle ale powinno być w sieci.

2 polubienia

Czy o tym przypadkiem nie wspominasz?

2 polubienia

Tak,o tym.

2 polubienia

Też pomyślałam o Licheniu.

2 polubienia

Ja, zadając tą zagadkę także … :grin:

3 polubienia

Zasadniczo zagadka tylko udowodnila, ze ludzie sa niepoprawni i nie ma epoki, zeby czegos w szczerym polu nie usilowali postawic.

2 polubienia

No nie chce wejść to zdjecie sprzed ok. 100 lat…

Ludzie to debile

1 polubienie