Nie będę w to wnikac.
Ale kwestii glodu na świecie nie rozwiąże.
Ale jak zaczna sie tym zajmowac tak tęgie umysły jak ten? To moze nawet dowiemy sie z jakiej mąki te hostie byly? O ile jeszcze cos zostalo?
W kwestii cudow wiadomo, ze sa niepowtarzalne i niewytlumaczalne, wiec nawet te ryby to sprawa podejrzana…
Tylko w depre nie popadnijcie od tych cudów, bo od leków się więcej je i coś tyje.
Jesli chodzi o cuda to jestem ostrozna w wyrokowaniu co nim nie jest. Zwlaszcza jak uda mi sie zmusic nowego smartfona, żeby nie probowal za mnie myśleć…
Nie ma cudów, są tylko rzeczy przez ludzi niezrozumiałe …
Ale Cudów jest.
Oj zeby szukac daleko jest nawet Os Milagros
Architektonicznie zalozenie jako miniaturka katedry w Santiago.
Perełka w szczerym polu.
W Polsce też mamy całkiem okazałą świątynię wybudowaną właściwie w polu, obecnie jest tam wieś.
Świątynia jest bardzo okazała, jak na polskie warunki, wokół parę domków i pola.
Kto zgadnie o jaką budowlę chodzi?
Oj, jesli zaczynamynod najnowszych to pewnikiem Lichen?
Bo Natanek z inwestycjami sie dopiero rozkreca, a dyrektor Grzybek to jednak miejskie klimaty…
Aczkolwiek siedziba antypapieża w El Palmar de Troya, w Andaluzji tez zacnie sie prezentuje. Tam nagle na polpustyni masz cos takiego
Ponoc zamysl budowy to lata 70 ubieglego wieku
Zdjecie nie oddaje rzeczywistosci - to co brązowe to elementy pokryte miedzią czy czyms podobnym i wypolerowane na lustro.
Akurat nie Licheń miałem na myśli. Gdy w Licheniu budowano bazylikę, to już sporo domów stało. To, co ja mam na myśli zostało zbudowane o ile wiem praktycznie w szczerym polu. Jednak nie znalazłem dokładnych danych, czy tak było rzeczywiście, musiałbym poszperać w pewnych źródłach, które są na mojej półce, ale szukać tam już mi się nie chce.
Chodzi mi o ten obiekt: Byłem, zwiedzałem … Warto chociaż raz obejrzeć.
Kościół wyglada na romański i kojarzy mi się z Łęczyca…
I bardzo dobrze Ci się kojarzy. Gratuluję rozwiązania.
No nareszcie trafiona budowla
Sprobuje to zlokalizowac.
Ale generalnie to mnie nie tyle zdziwilo co potwierdzilo teorie historycznej w kwestii osadnictwa. Znakomita wiekszosc klasztorow na polwyspie powstala na miejscu rzymskich villas, a zamków umocnien obozow wojskowych.
Pomijajac, ze jednak Rzymianie wiele miast zaprojektowali od zera, biorac pod uwage mozliwosci zaopatrzenia duzych skupisk ludzkich - czyli mozliwosc doprowadzenia wody, odprowadzenia nieczystosci i bliskosci upraw. Co prawda inzynierami byli dobrymi, to jednak matka ziemia nie ma niewyczerpanych zdolności.
Temat ciaglosci cywilizacji to na duzy zapas piwa i porzadnego jedzenia. Niekoniecznie protein ze straczkowych czy owadow
Harmonijne pojedyncze muszki owocowki mam zwyczaj ratować przed piekna smiercia w trunku.
Jak ich za duzo? Hmmm, nikt nie jest doskonały.
collins02 już zlokalizował. Ale mam w swoich szpargałach tysiące innych zdjęć, będzie na zagadki jak znalazł …
No nie, bylam, z Boruta wegrzyna pilam i nie poznalam? Zdjecie zdradzieckie.
Dałbym zwykłe zdjęcie, to by se chojraki w gugli wrzucili i cwaniakowali …
Nie, nie moje zdjęcia to nie testy. Tu trudniej
Zlokalizowalybym, ale mi sie chip na wspolczesnosc przestawil.
Pokazujecie centra przepychu i rozpusty
Akurat kolegiata w Tumie (a tą przedstawiłem na zdjęciach) nigdy centrum przepychu nie była.
Zresztą sam obejrzyj jej wnętrze:
Nawet bym napisał, że prezentuje się skromnie, co akurat mi się podoba.
Co do Łęczycy to od Łodzi beretem rzucić
A to nie kolegiata w Tumie?