Ćwiartka 🍕

Wiem, że zawiodę, ale nie chodzi o ćwiartkę wódki w piątkowy wieczór tylko o ćwiartkę pizzy.
sorry

Ćwiartka okrągłej pizzy leży na desce w taki sposób, że krawędź pizzy przylego do krawędzi deski, jeden róg pizzy oddalony jest od krawędzi deski o 3, a drugi róg o 6 (czegośtam).

JAKĄ POWIERZCHNIĘ MIAŁA CAŁA PIZZA ???
:thinking:

Ciekawe, czy dorobek intelektualny starożytnych greckich filozofów poradzi sobie z kawałkiem włoskiej potrawy :thinking:
1 polubienie

Pitagoras bedzie porzebowal pomocy i herbatki z anyżu, miodu i świętego przekonania, że wszystko to ma sens

Zeby te pizze strawić.

herbatki z Asyżu :teacup_without_handle:
:laughing:

1 polubienie

Czy pole całej pizzy wynosi 225π czyli ok. 706,86?

OHO !!! benasek zjadł ćwiartkę pizzy.
Zaraz luknę, czy mu smakowała.

1 polubienie

dópa :face_with_diagonal_mouth:
Nie luknę, bo jest sam wynik, a nie ma metody rozwiązania.

Mam nadzieję, że nadążysz za tokiem myślenia.

1 polubienie

To 3, czy 15 :thinking:
Zdecyduj się.

Nie sprzedawaj tego patentu sieciom pizzowym, bo zaczną wmawiać klientom, że odpowiednio ułożona na desce mała pizza, spełnia warunki pizzy dużej.
:laughing:

2 polubienia

No to już zagadka dla Ciebie, które R wybrałem i które daje rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych …

No dobra, podpowiem. Pytałeś o powierzchnię, więc sobie te R sam oblicz. :grin:

Zmuszony jestem zakwestionować rozwiązanie, bo już na wstępie obliczeń posłużono się niezidentyfikowanym narzędziem tnącym i ćwiartkę pizzy przekrojono na dwie części, co według niepisanego regulaminu jest czynem niedozwolonym.

Dlatego przewidziałem ten fakt, że kolega zakwestionuje i podałem dwa kawałki pizzy. Doszły dwa? :thinking: Drugi jest obok pierwszego, kawałek pizzy przekręcony o pewien kąt. Kolega na pewno sobie go znajdzie. No w końcu chyba aż tak nierozgarnięty nie jest :grinning_face:

A to juz zakrawa na doping, bo posłużono sie połową pizzy, a do dyspozycji była tylko ćwiartka.
Dyskwalifikacja.
:upside_down_face:

No przecież jedna jest dla Ciebie a druga dla mnie!

Ty masz więc ćwiartkę i ja mam ćwiartkę. Ja swoją już zjadłem została tylko Twoja!

Nie ma dyskwalifikacji!

Nie ze mną takie numery. Niemożliwym jest z ćwiartki zrobić połówkę i basta.

Było nie kroić ćwiartki, to by sie zobaczyło, że ćwiartka w całości zawiera dwa identyczne trójkąty i na tej podstawie dokonać obliczeń.

Zmieniono klasyfikację czynu i zamieniono dyskwalifikację na redukcję zdobytych punktów.
Niepisany regulamin przewiduje za każde poprawne rozwiązanie całe zero punktów, więc nie trudno się domyślić ile punktów zdobyłeś po redukcji.

A ić, jeszcze Ci tu uwierzą, Ty siło nieczysta!