Tak.
Jeśli 9-letnie dziecko ma dostęp do pseudopsychologa pod postacią księdza na spowiedzi i to bez obecności opiekuna, to tym bardziej, trzynastolatek powinien mieć dostęp do psychologa.
Dzieci w domach dziecka latami przebywaja, bo rodzice nie sa pozbawiani praw mimo, ze sie dziecmi nie interesuja. Brakuje rodzin zastepczych a rzad zajmuje sie takim tematem.
Nie znam treści ustawy i nie wiem również, które jej zapisy wzbudziły takie wątpliwości, że ustawa została skierowana do TK. Trudno więc mi wypowiadać się w tej kwestii na podstawie tak krótkiej dziennikarskiej wrzutki, z góry skrojonej tak, żeby wywołać u mnie założony z odruch myślowy.
Niemniej moim zdaniem dzieci w każdym wieku powinny mieć możliwość korzystania z doraźnej pomocy psychologa, pod warunkiem, że w dalszy proces terapii niezwłocznie będą włączeni rodzice/prawni opiekunowie. To by z grubsza zgadzało z założeniami podanymi w treści artykułu. Niemniej diabeł tkwi w szczegółach, a szczegółów nie znam. Polscy rządzący już niejednokrotnie pokazywali, że w kwestii wychowania dzieci jednak trzeba im patrzeć na ręce, więc pozwolę sobie zachować powściągliwość w tym konkretnym przypadku.
@Devil po kolei? Dzieci maja swoje prawa
Scedowanie opieki nad przyszłością osobom niekompetentnym?
@Bingola dostep do delikatnej psyche dzieci ? To zacznijmy od tego? Czy prezydent Polski ma miec kapelana spowiednika na etacie?
Tak. Dzieci często są maltretowane.
Zdecydowanie.