Czy drogie myśliwce wojskowe powinny brać udział w pokazach akrobatycznych?

Wojnę mamy za miedzą. Przypominam

1 polubienie

nie

Nie i o to pytałem w pytaniu wcześniej. Samolot wojskowy to nie cyrk. A co do wojny… Jak przestaniemy się wcinać to nas nikt nie chce.

Ojej ja to wszystko chyba jutro połączę, bo pytan o tym juz zrobilo sie kilka.
Pokazmi lotniczymi zajmuja sie jednostki specjalne - wydzielone.
Parada to inna sprawa, tam sie ryzyko ogranicza.

1 polubienie

5h

Wypadki rzadko maja jedna przyczyne.
A to delikatne samoloty, nie papierowe rakietki.
Czy takie pokazy sa potrzebne? Owszem, jakas parada samolotow czy obejrzec to z bliska na lotnisku? Czemu nie. Ale akrobacje moze lepiej zostawic specjalistom?
Takim jak?
Patrulla Águila przy hiszpańskich siłach powietrznych lata na samolotach CASA C-101 Aviojet (niedlugo zmienion na cos nowszego)i jest odpowiednikiem np. Red Arrows (Wielka Brytania na BAE Hawk ) czy Patrouille de France, na Dassault/Dornier Alpha Jet, wloski Frecce Tricolori na Aermacchi MB-339,
Czy inne kraje tez maja takie reprezentacyjne cyrki? Wojskowych raczej nie, ale wiele jest prywatnych.
Niemcy ze wzgledow ideologicznych nie, a w Polsce? Ostatnie takie polwojskowe zakonczyly dzialalnosc jakies 5 - 6 lat temu.
Bo przecież nasze wojsko bez tego da popis na wrotach stodoły?

Pisalam już pytaniu o polityce.

Nie wiem, czy “powinny”, ale takie pokazy to element treningu. W tym wypadku wykazał, że pilot był niedostatecznie wytrenowany, albo… Poczekajmy na wynik ekspertyzy, czy powodem był błąd ludzki, czy awaria sprzętu.

Nie chcę się mądrzyć ale jednego nie rozumiem w tym wszystkim.Jest pilot z 1200 h wylatanych na tych samolotach.Taką akrobację musiał wykonywać dziesiątki jak nie setki razy i nie zapaliła mu się czerwona lampka w odpowiedniej chwili?Jestem za nisko>odpuszczam.

Moz w glowie lampke mial, ale w kokpicie sie dioda przepaliła?

Tego typu zespoły akrobacyjne ma praktycznie każda większa armia na swiecie. Myślę za to zarówno sprawa prestiżu, jak i szkolenia.
A pilot zawsze może popełnić błąd, tu zabrakło ułamka sekundy by wprowadzić samolot z lotu nurkowego.

2 polubienia

Ale Polskabtakiego zespołu nie ma.
Ostanie cos w rodzaju tego padło bodaj w 2020? I juz wczesniej pisalam, ekipy zgrane, konkretne modele samolotow i raczej latajacy cyrk/teatr. A i to wypadki sie zdarzaja.
A tu samolot bojowy z pilotem “pokaz co ptrafisz”?
Teraz winnego będą szukać?

Nie.
W lotniczych pokazach akrobatycznych powinny brać udział wyłącznie TANIE myśliwce wojskowe.
Tani myśliwiec wojskowy jest jednak towarem deficytowym i trudnodostępnym, dlatego organizatorzy lotniczych pokazów akrobatycznych zmuszeni są korzystać z drogich myśliwców wojskowych.

1 polubienie

:joy::joy::joy:

No i promocję lotniska tez diabli wzięli.

1 polubienie
  • Incydent miał miejsce w Radomiu, gdzie doszło do błędnej komunikacji między wieżą kontrolną a pilotem F-16.
  • Błędy w komunikacji wynikać miały z pomyłek kontrolera, który mylił samoloty i przekazywał niewłaściwe informacje.

I tak bedzie winny pilot…

Różne są pokazy i różne zwyczaje.Latają jak w tym przypadku wojskowe maszyny,wojskowe z demobilu.wojskowe z 2 wojny światowej podrasowane oraz nawet pasażerskie.Czy w Polsce powinny być używane wojskowe-nie wiem,nie znam się..! Wiem tylko,że na jakimś pokazie chyba francuski pasażerski się rozwalił.

A czytali wypowiedz wojskowego, ktory mowil, ze w in.armiach to sa oddzielne zespoly do robienia podniebnego cyrku? Te samoloty nie sluza do akrobacji tylko do obrony i patrolowania nieba.

Sa i wiela krajow tak ma - jednostki pokazowe. Utrzymywane przez wojsko lub sponsorow prywatnych.
Ale one maja soje samoloty, swoje grupy wsparcia technicznego.
W Polsce jakis czas tez takowa istniała - na starszych, nie znaczy gorszych samolotach. Przystosowanych do akrobacji w stopniu wiekszym niż bojowe.
Niestety obecnie byl to jeden samolot i zespol naziemny.
Więc naszych Tygrysów juz nie ma…

Ciekawy materiał na YT - amerykański pilot f-16 objaśnia co sie mogło stać i porównuje ten wypadek do innego, bardzo podobnego w 2003 roku. Tam pilot zdążył sie katapultować ułamek sekundy przed uderzeniem w ziemie.
Materiał po angielsku, wiec wyjaśnię, że jego zdaniem mogło się do tego przyczynić zbyt gwałtowne przejście od przeciążenia ujemnego (lot na plecach) do dodatniego przy nurkowaniu (nawet 9g), co mogło skutkowac tym, że pilot nie wyłączył dopalacza, który zwiększa moc silnika. No a przy nurkowaniu miało to fatalne skutki. Zresztą widać, że pilot walczył do końca, do wyprowadzenia samolotu zabrakło mu może 20 metrów wysokości, bo w ziemie uderzył juz prawie w locie poziomym.
Thunderbird Pilot Reacts to SHOCKING F-16 Airshow Crash in Poland

1 polubienie