Czy to tylko cukier o smaku owoców?
Te sklepowe wątpię.
@Devil Te domowe też nie lepsze… Owoce wygotowane w wysokiej temperaturze i chyba tylko kolor się zgadza…
Zalezy jakie i jak zrobione. Ile owocow w wyrobie i jakiej jakosci. Dobre dzemy i konfitury, pomijajac kalorycznosc czyli cukier uzyty jako konserwant pzawalaja zachowac wiekszosc wlasciwosci owocow. Moze z wyjatkiem witaminy C - pod tym wzgledrm lepsze sa syropy robione na zimno.
Konfitur domowo się nie gotuje a piecze. W miedzianym kotle.
Raczej smaży
Jak sama nazwa wskazuje proces ten nazywa die konfitowaniem. W tym przypadku w syropie cukrowym. Bo mozna rowniez w roznych rodzajach tluszczu - ale to raczej warzywa i mięsa.
Tak masz rację po prostu źle napisałem ale wiesz o co chodzi.
Smaży się powidła.
Smaży to sie w piekle!
(Choć może Diabły idą z duchem czasu i używają mikrofali albo pierkaników na podczerwień?
Widziałem na święcie śliwki. Cały dzień smażyli w kotle.
Te własnej roboty jak najbardziej.