Czy działania na rzecz ekologii są sprzeczne z biblią?

Nasz ulubiony purpurat twierdzi że tak. Czepia się też Grety.
Jak pogodzić ekologię z boskim nakazem czynienia sobie ziemi poddanej?

1 polubienie

dobry gospodarz o poddanych dba a nie ich eksploatuje.
a przynajmnie nie do poziomu fizycznego wyniszczenia - poddany to nie znaczy niewolnik.
a jego wysokosc fluorescencja powinien zaczac sie leczyc na nogi, bo na rozum za pozno.
Greta to dzieciak sterowany przez rodzicow - akurat za Trumpem nie przepadam, ale z jednym ma racje - nie system zabral jej dziecinstwo a jej wlasni rodzice. co chca przez to osiagnac? mam toche kontaktow z Polakami zyjacymi w Szwecji - w tym kolezanke z klasy z liceum - da sie z nia pogadac, zreszta szykuje sie na emeryture w Hiszpanii mieszka tam od 18 roku zycia, sama twierdzi ze to zrobilo sie wariatkowo.
z braku slonca?

1 polubienie

Nie sądzę, żeby Jędraszewski znał dobrze Biblię.
A co do młodej Thumberg, to tu, według mnie, o ekologie nie chodzi. Szkoda tego dzieciaka.

4 polubienia

Jedraszewski to czlowiek, ktoremu prawie udalo sie rozwalic wypracowywana przez lata lodzka wielokulturowosc. na szczescie go do Krakowa odeslali. ale jeszcze na zakonczenie zazadal zrzutki parafialnych na zlote pierscienie, lancuchy i byla jakas awantura o relikwie - bo przeciez na nowe miejsce to trzeba zabrac wszysko co da sie z owieczek wydusic.
Franciszek chyba dobrze wie, ze kardynalem go nie zrobil - papiezem nie zostanie bo dopiero byla by to katastrofa.

2 polubienia

Linkow nie otwieram a na pytanie glowne odpowiadam: Czasami sa, bo jak sie przeczyta dokladnie cala biblie to oni tam na przyklad coraz to biedne zwierzeta nieharmonijnie i szujowato zabijali dla Boga

1 polubienie

Bibla jest archetypem wszyskich mozliwych kryminalow i zboczen @ata-ata
trup tam sie scieli gesciej niz w ksiazkach Agaty Christie

3 polubienia

A żeby było śmieszniej - więcej trupów ma na sumieniu Bóg niż Szatan

2 polubienia

Ależ wręcz przeciwnie. Papież zapowiedział wprowadzenie do katechizmu nowego grzechu - niszczenie i zatruwanie środowiska. Bo logicznie rzecz biorąc, skoro natura jest dziełem bożym, to niszczenie jej jest grzechem przeciwko Bogu.

3 polubienia

tutaj to nie wiem - zawsze mnie zastanawiala zacieklosc z jaka Inkwizycja zwalczala wierzenia w Ameryce Poludniowej? czy ci kaci wymiekli przy rytualach Inkow, Majow i spolki?

raczej to jest zyj i daj zyc innym
Franciszek ma spojrzenie na swiat nieco inne niz europocentryczne
symboliczne jest, ze z JPII zrobil swietego rownolegle z Janem XXIII - moim zdaniem podczepil polskiego konserwatyste pod reformatora
szkoda, ze wtedy nie umiano leczyc/operowac raka zoladka na obecnym poziomie
i konklawe nie zostalo dokonczone chodzi mi o podejscie do zycia Jana

1 polubienie

Ale pewnym ludziom ciężko to sobie w glowach poprzedstawiać…

1 polubienie

Mnie na lekcji religii nauczano, że zniszczenie nawet własnego przedmiotu, to rodzaj kradzieży. Np. niszcząc swój długopis, okradasz chore dzieci, bo zamiast wpłacić na jakąś fundację, będziesz musiał kupić sobie nowy długopis.

Idąc tym tokiem myślenia, niszczenie środowiska też można podciągnąć pod jakieś grzechy i nawet nie trzeba wymyślać grzechu ekologicznego.

1 polubienie

co do pojecia grzechu czyli wywolywania w danym osobniku poczucia winy to religie opanowaly to do mistrzostwa
lacznie z teoria grzechu pierworodnego

2 polubienia

Tak jak niszczenie własnego zdrowia pod “nie zabijaj”

2 polubienia

sa kultury gdzie samobojstwo grzechem nie jest :wink:

Dla tego boga mieli przykazywane Izraelici nie tylko mordować harmonijne, niewinne stworzenia, ale i całe narody do trzeciego pokolenia, więc to bardziej był extra diabeł, niż dobry, miłosierny Stwórca. Co te kościelne gamonie mogą powiedzieć o Bogu, kiedy nawet św. siostra Faustyna, do której przychodził sam JEZUS i siadał naprzeciw niej przy stole, więc Go najlepiej znała i rozumiała, pewnego razu pomyliła Go z diabłem, który przybrał zachwycającą Postać JEZUSA, i kazał jej spalić “Dzienniczek”, który wcześniej zalecił jej prowadzić właśnie sam JEZUS, więc go spaliła, a później z trudem starała się odtworzyć.

1 polubienie

Według mojego ulubionego arcybiskupa sprzeczne z Biblią jest wszystko, co nie prowadzi do większego podporządkowania się owieczek KK, a jak ma jakoś rozwijać świadomość/zwiększać wiedzę tych owieczek, to zwykle wg niego jest satanistyczne :smiley:
To musi być naprawdę cudowny inaczej człowiek.
Btw, w kościele u mnie w mieście ksiądz dzisiaj walnął na mszy dla dzieci (!) kazanie proPiS, z tekstami typu “jakie to szczęście, że dzięki obecnym rządzącym krajem możemy cieszyć się obchodzonym w spokoju, bez represji dla chrześcijan, świętem Bożego Narodzenia” i innymi peanami pochwalnymi dla konkretnej partii, więc kościół w Polsce tym bardziej wydaje mi się coraz bardziej zabawną (ale też trochę w tym przerażającą) instytucją :slight_smile:

3 polubienia

Tutaj to @birbant ma racje, obskurantyzm KK bije rekordy, a niektorym przydałoby sie Biblie przeczytać, najlepiej w oryginale. A swoja droga to juz te fluorescencje na forum maja niezly fan-klub. Na pocieszenie @vera223 nie jest to tylko przypadlosc malych miejscowosci, w parafii miejskiej gdzie “podlega” mama lepiej nie jest.

3 polubienia
1 polubienie

Czasami się zastanawiam, czy człowiek niewątpliwie inteligentny, z tytułem profesora może pleść takie bzdury bez zastanawiania sie nad sobą. A juz to, że sprzeciwia sie zdaniu papieża zakrawa na herezję!

1 polubienie