Chodzi o gospodarkę.
Polska i Francja są na tak. Niemcy na nie.
Niemcy stracili Nord Stream i chcą je odzyskać (z pomocą Rosji)
Francja traci wpływy w Afryce i chcą je odzyskać (z pomocą Ukrainy)
Niemcy kupują teraz norweski i amerykański gaz
Co rozumiec przez tryb wojenny?
Przemysl zbrojeniowy rozwijać czy schrony budować? A może konserwowac żywność i szykowac zasadzki na wroga?
Ukraina była częścią ZSRR, a tam budowali miasta twierdze, a kazdy zakład przemyslowy jest/był fortecą.
Europa tak nie ma.
Bazy wojskowe dzialaja na innej zasadzie.
Zostawmy taktyke wojskowym. Od polityków mozna tylko wymagac, zeby przestali sie zachowywac jak celebryci w reality show i dali dobry przykład. Bo jak na razie pożytku z nich nie ma.
Europa powinna zrozumiec, ze nic nie jest dane raz na zawsze. Powinna rowniez przerobic porzadnie lekcje historii. Ze wschodu nic dobrego do Europy nie przyszlo… Teraz Europa budzi się… Z łapą w nocniku. Częsc odpowiedzialnych za sytuację nafal nie rozumie.
Takich przykladów róznego typu, więc rowniez handlu z barbarzyńcami mogę podac tysiące. Z Polski, Niemiec czy UK.
Swiat jest poebany. Dlatego jeszcze dlugo bedzie zle…
A mój kolega Rosjanin od prwnego czasu juz w Rosji nie jest. Uciekł i znalazl miejsce w jednym z krajów balkanskich, gdzie znalazl prace
Powiedzisl, ze w kraju gdzie jest dyktator zyc nie bedzie. Na samym poczatku wojny syebał na whatsapie pituna tak, az miło było czytać…
Dodam, ze od dawna nie kupuję tego dziadostwa i juz nigdy ani ja ani nikt z mojej rodziny nie kupi.
Abyscie mnie tym czasem nie częstowali…
Milka to dla mnie wyrob czekoladopodobny.
Poza tym widzial ktoś fioletowa krowę?
Ale milka jest jednym ze znaków towarowych, ktorych wlascicielem jest
Firm, które nie opuściły Rosji lub po cichu nadal prowadzą z nią interesy, jest mnóstwo. Wychodzi więc na to, że jest warto przejść na minimalizm.
Nie warto,. System wlanosci jest tak zagmarwanhu ze moze sie okazac, ze nasionka tez wspolpracuja z ruskimi.
Oczywiscie, ze mnostwo. Aktualna liste wstydu można znalezc w necie.
Jeszcze trzeba znalezc powiazania, bo tak jak wstawilam z milka- wlascicielem jest koncern . I to do tego amerykanski - na ile udalo mi się ustalic
Niektórzy jeszcze próbują kłamać i oskarżać, że oni to na tej liście nie powinni być
A jeszcze w grę wchodzi handel za pośrednictwem pośredników. Tym sposobem firma robi interesy z Rosją, a jednocześnie nie znajduje się na oficjalnej Liście Sponsorów Wojny.
Niektorzy tym się nie przejmuja.
Takie kraje jak Chiny i Indie wrecz korzystają kupujac surowce a takze przetworzone paliwa za “paciorki” w postaci czesci uzbrojenia i dobra konsumpcyjne. Stąd tak skuteczne ekonomicznie jest niszczenie rafinerii.
A tak z innej beczki - po zamachu w Crocus Hall zaczal sie eksodus gastarbajterow z Azji. Napedzany rowniez dzialaniami KGB.
I teraz pytanie - jak Putin wyśle wszystkich na front to kto będzie w Rosji pracowal?
Ponoc kobiety maja się zajac rodzeniem nastepnego mięsa atmatniego?
No ukradnie najechanemu narodowi dzieci…
Do pracy w kopalni i zakladach zbrojeniowych?
Ekonomiczne myślenie rzadko jest mocną stroną dyktatorów.