Na razie bez komentarzy
Jakaś regulacja byłaby potrzebna.
Potraktować prawem i urwać Hydrze głowę? To my sami swoim zachowaniem przyprawiliśmy Hydrze wielogłowie, a teraz, próbując oddalić od siebie odpowiedzialność, potraktujemy produkt naszej naiwności prawem.
Inteligencją należało się popisać, zanim tej Hydrze urosła pierwsza głowa.
Kto ? ja, Ty? masz konto na fb? Ja mam traktowane jak ksiazke telefoniczn, a znajomych nie kolekcjonje. Net sm sobie jest narzedziem
Prohibicjie koncza sie marnie, ale jakis okres przejsciowy i likwidacja monopolu🥂
Pisząc to my sami przyprawiliśmy Hydrze wielogłowie, piszę o użytkownikach serwisu. Trudno ich nazwać nawet użytkownikami, bo już sam twórca serwisu, niejaki Zuckenberg, nazwał ich niegdyś naiwnymi debilami, którzy w zamian za zaspokojenie nieodpartej potrzeby wzajemnego komunikowania się, plotkowania i pozyskiwania informacji o innych, skłonni są podzielić się ze światem informacjami o własnej osobie, preferencjach, zainteresowaniach, itp. Tu z prostego uzytkownika robi się towar. Towar, który jak każdy, można sprzedać.
Prosta informacja co jadł, gdzie i z kim spał jeden Kowalski może doprowadzić jedynie do zakłocenia jego stosunków z partnerką. Sprawa wchodzi w inny wymiar, kiedy wiemy co jadło, gdzie i z kim spało 1/3 populacji.
Piszesz, że wykorzystujesz FB jako książkę telefoniczną i nie kolekcjonujesz znajomych. Takie zachowanie niewątpliwie też zostało wychwycone przez algorytmy i teraz wiadomo, że jakiś procent debilnyh naiwniaków, tak właśnie się zachowuje.
Tu nie chodzi tylko o FB, bo ten handluje tylko informacją. Takie Hydry są wszędzie. Nawet nie trzeba się oglądać.
*debilnyh zostało napisane z błędem ortograficznym, bo poprawnej formy system nie chciał przełknąć.
Niby dobre i zapobiegawcze, a jednak zmusza mnie do niepoprawności.
Ale ja o tym wiem
Owszem moze jestem debilem towarem? Algorytm niechętnego klienta tez jest. Cukrowy wziął sie z powietrza? On też jest narzędziem
Mark posiada narzędzie, które pozwala na obserwację zachowań debilnego, naiwnego towaru.
Sam jeden? Kolego ???
Kto to spamiętać zdoła jako pojedynczy egzemplarz?
Siec, statystyki? Lubisz liczyc? Rachunek prawdoppdobienswa i butelke wina polecam na mnie to dziala
Nie jestem zwolenniczka teorii spiskowych, ale tzw, owczy pęd jest faktem. Pewne zChowania spoleczne prowadzace do samozaglady? Tyż som
Nie znam znajomych Zuckenberga, bo nie mam konta na FB.
.i tu nieopatrznie podzieliłem się informacją, którą można wykorzystać.
Cukierek sam tego nie wymyślił, siec istniala wczesniej. A jak sądzisz? Duskutujemy? Juz sie podlozyles do badan w kwestii prawmyslnosci
Ogólnie wiadomo, że to kropla drąży skałę.
Albo tworzy stalagmity
No widzisz. Dochodzimy do sedna.
Poparafrazuję sobie teraz troszeczkę.
Kropla, drążąc skałę, tworzy zarówno stalaktyty, jak i stalagmity.
Facebook, świadomy, że to kropla drąży skałę, stworzył stalagmit. Naciek z góry, obciążający sklepienie. W tym samym czasie od dołu utworzył się stalaktyt, dążąc do podparcia grożącym zawaleniem się sklepienia. W pewnym momencie się spotkają, tworząc solidną kolumnę, podtrzymującą całość.
Idea Facebooka sama w sobie nie jest zła. Jednak do podniesienia szybkości wzrostu tworzącego się stalagmitu, użyto nieodpowiednich środków. Kwasu, rozpuszczającego skałę i jednocześnie uniemożliwiającego tworzenie się stalaktytu.
Ogólnie wiadomo, że przeciwieństwem kwasu jest zasada.
Tak więc działajmy, ale z zasadami.
.nie tylko moralnymi.
Ta kolumna nazywa sie stalagt
Co do reszty? Wytrzymalosc materiału ma swoje granice