Nawet jeśli nie będzie kiedyś rosjan, to imperium rosyjskie dalej będzie trwało, zresztą wszyscy ważni przywódcy, stalin, etc. byli z Gruzji dla przykładu, albo z Ukrainy poeci.
I co, dzisiaj są cenionymi… postaciami w imperium.
A Lenin po tatusiu z pochodzenia Kałmuk.
Czyli taki mongolski trochę…zlosliwo porównują Rosję do kleszcza. Pyskiem wgryziona w Europe, zeby nakarmic azjatycki odwłok.
Metoda na kleszcze, choc nie polecana, ze względu na boreliozę i inne zatazy jast przypalic mu napecznialy odwlok. Ale kto to ma zrobić? Indiom i Chinom niespieszno. Choć dawne republiki ze zrusyfikowanym islamen?
Podejrzewam, że jakby sie jakas okazja trafila to po swoj kawaleczek tortu by siegneły, zeby sie uniezależnić. A czy byloby to bezpieczne? Sądząc po dzialaniach w kwestii Ukrainy? Mogloby tylko chaos pogłębić.
Zres,ta Chiny stosują metode inwazji ekonomicznej, a Indie? Maja dość swoich problemów. Wystarczy spojrzec na mape kotła na pograniczu . Góry, pustynie, lodowce, izolacja plus bieda, bo przezyc tam ciezko, a wielodzietnosc i klanowosc to tradycja?
Na ile to moze wplynac na stam Rosji? Na razie maja bufor, ale jak dlugo?
Choć nie jestem przekonana do teorii kolegi @Rodriguez , ze nagle miliony migrantow ruszy na Rosję. Syberia tez niespecjalnie nadaje sie do mieszkania, chociaż dla ludzi zahartowanych w tamtym regionie moze sie wydawać zienia obiecaną.
Pjutek też jakiś taki tatarski, jak się dobrze przypatrzeć.
Szojgu bardziej.
Tatarski, mongolski. Od czasow Czyngis Chana tam krew nie tylko sie lała, ale i mieszała.
Jednym słowem, im większa domieszka chińska w rosjaninie, tym lepsze i mocniejsze się imperium rodzi…, tak po mojemu.
Nie chinska a mongolska. Chinczycy to zupelnie inna “rasa” choć tez mocno skrajcowana z Mongolami. Tam utkneli na znacznie dłużej. Przez dwa stulecia, od XIII do XIV w. pozostawali pod okupacja mongolska, choć nieproszeni goście zachowali osiagniecia administracyjne i kulturowe poprzednich epok to w końcu dynastia założona przez wnuka Czyngis Chana upadla i mozna powiedziec, ze Chinczycy odzyskali niepodległość.
Obecne Chiny to tygiel kultur, narodow, jezykow lokalnych. Ale normy narzucone przez pierwszego cesarza w III w p.n.e. przetrwaly do dziś.
Ewoluujac, ale podstawy nietkniete.
To z wiki - jak Mongolowie “zaludnili” świat?
Pjutek jest mongołem, hahaha
Nie mozna tego wykluczyć, ale skundlonym.
Ciekawe czy góry Ural zostaną nową granicą Rosji z innymi bytami państwowymi
Nie, Rosja z Europy sie nie wycofa.
Dobre hehe
Jeśli myślisz o Rosjanach jak o ciemnogrodzie to wybacz ale nie tak to jest.
Rossja nie rozpadła się jeszcze, bo ma broń atomową i dogadała się z Chinami. Gdyby Chiny sięgnęły po rosyjskie tereny, to kilka innych krajów rozparcelowałoby całą azjatycką część Rossji
A po mamusi, Żyd.
Mnie ciekawi, czy zanim rosja się rozpadnie, to czy nie przyjmie w swoje imperium Gruzji. Kiedyś miała na to ochotę, a teraz rozgrzana na wojnach, to myślę, żeby z rozbiegu to mogła zrobić.
Wówczas wiadomo, Turcja bliżej i nowej komplikacje z tego tytułu.
Oni na Kaukaz jako taki to ostrza sobie zęby o czasow caratu.
Ale tam wziać strone jednego z krajów to.masz tyzin wrogow w poxoztalych. Nawet lata rusyfikacji nie działają.
A Gruzini aniolami nie zawsze bywaja, kaukaskie przyjaznie kruche…
A, ze Kaukaz ma położenie stategiczne i do tego bogate w surowce? To tam spokoju nie bedzie.
Rosyjski moloch rozpadnie się prędzej czy później ale raczej później, na pewno nie za mojego, obym się mylił, życia. Na mój rozum, dziś nie ma żadnych powodów do tego by się rozpadła. Takie bajania zostawmy tzw ekspertom od których się roi. Gruzji nie przejmie bo nie ma na to siły. Trzy lata grzebie się w Ukrainie i nic więcej nie wygrzebie, a może jeszcze i stracić.