Nie wiem, skąd Twój wniosek o braku grawitacji. Popatrz na tych kolarzy torowych (od 3-ej minuty) , jak zyskują na energii kinetycznej dzięki wykorzystaniu siły odśrodkowej. Poza tym wykorzystywalibyśmy mięśniowe napędy wibracyjne, jak w drezynach mięśniowych.
Przydalo by sie ze St.Lemem pogadac,on jest fachowcem od SF.)))
Wyobraz sobie sam fakt,ze 50 000 000osob ma sie odzywiac wylacznie owocami,rosnacymi w obrzerzach miasta.
Chocby jedna osoba zjadla 2kg dziennie,to wyjdzie ok 100 ton dziennie,ile tych sadow by trzrba bylo,by zapewnic wyzywienie na caly rok.
A niedźwiedzica naje się jagód na całą zimę w górach, i jeszcze wykarmi dwoje młodych. Św. Franciszek z Asyżu głosił, że człowiekowi do życia wystarczy łyk wody, 3 jagody. To ja wszystkim zapewnię o wiele więcej, niż 3 grona, @Wabbit
Sproboj tego dokonac i daj znac.
Nie pociskaj farmazonow,oderwanych od zycia.
Chcesz czyms zaistniec,tylko nie masz czym.
Moje propozycje są całościowe, najrozsądniejsze i najatrakcyjniejsze, przy całej mojej skromności. Przebijają całą naukę i wszystkich naukowców razem wziętych.
Wyżywienie to jeszcze pikuś. Popatrz:
Jabłka mają około 500 kalorii na kilogram. Człowiek potrzebuje średnio 2000 kalorii na dzień, czyli 4 kg jabłek. 50 milionów osób potrzebuje 200 milionów kg, czyli 200 tysięcy ton jabłek dziennie. Jeśli chcą jeść codziennie, to wychodzi 73 miliony ton rocznie. Sad jabłoni produkuje około 20 ton jabłek rocznie na hektar, więc żeby mieć ich 73 miliony ton potrzeba 3.65 miliona hektarów, czyli 36500 km2.
To co prawda trochę więcej niż powierzchnia miasta pierścieniowego, ale tylko trochę. To nie jest problem nie do pokonania. Może są inne owoce które zawierają więcej kalorii, może technologię upraw da się ulepszyć.
Więc wyżywić by się dało.
Pomyśl lepiej, ile będzie potrzebnych harmonijnych nawozów żeby uprawianie ciągle tego samego nie wyjałowiło harmonijnej gleby, i harmonijnych pestycydów żeby harmonijne robaczki tego nie zeżarły…
Zamiadt kanalizacji i WC pod drzewko)))
Winogrona marnowane na szkodliwe, ogłupiające alkohole, są o wiele bardziej kaloryczne i pożywne od jabłek, i rodzą się na słabych glebach, a uprawiano je od tysiącleci, gdy nikt nie słyszał o pestycydach, @Wabbit
Winogrona to akurat kiepski przykład. Mają o jedną trzecią więcej kalorii, alep lony niższe o dwie trzecie. Potrzebowałbyś dwa razy więcej ziemi przeznaczyć pod uprawy, i to już by się w mieście pierścieniowym nijak nie zmieściło.
Przy takiej gęstości zaludnienia, wagoniki PPB będą wyglądały tak.
Już sama w sobie jest to potężna, ciężka do ruszenia masa. Dodając do tego wielkość i masę proponowanych przez ciebie mięśniowych napędów wibracyjnych dla każdego pasażera, cały układ nie ruszy z miejsca bez dostarczenia energii z zewnątrz.
Piszesz o wykorzystaniu siły odśrodkowej.
Ta siła zależna jest od masy ciała, jego prędkości oraz promienia krzywizny. Masę można oszacować, promień krzywizny znamy. Policzmy zatem z jaką prędkością musiałby się ten wagonik o sporej masie poruszać się po łuku, aby przeciwstawić się sile grawitacji i innym siłom tarcia i co kilometr podjechać pod górkę.
Wychodzi mi, że w miejscach “pod górkę” należałoby wyłączyć grawitację.
.masz plan jak tego dokonać nie denerwując Einsteina?
I jakie mieli pl9ny z hektara,?
Po tym Co widze w mojej okolicy,nie mogli uzyskac bez srodoow ochrony wiecej niz tone z hektara.
W zasiehu mam winne sady,widze jak na nich pracuja,opryski naeozy i dobrze,gdy uzyska dwie,dwie i pol tony z hektara.
Nie mowiac juz o polsiim klimacie.
Zamiast na alkohol, powiinny winogrona iść do zdrowego spożycia bezpośredniego
A, to wtedy potrzebowałbyś przeznaczyć na winnice obszar tylko dwukrotnie większy od miasta pierścieniowego…
Wolno Ci mniemać, że ludzkie odżywianie się mięsem, ziemniakami i zbożem jest efektywniejsze, i że po nim nie trafiają ludzie do COR-ów, @Wabbit
Mówisz to jakby twoje przyzwolenie miało jakieś znaczenie…
A taki kolarz podjeżdżający pod górkę, ani nie korzysta z energii z zewnątrz, ani nie przeciwstawia się grawitacji. Poza tym wiesz, jakie potężne pociągi są poruszane sposobem przez niewielką siłę pary?
Nawoz to wyprodukują ludzie ( w wc) po spozyciu harmonijnych jablek.
Ludzki nawóz nie nadaje się do upraw.
Po wyłącznie owocach nie jest wytwarzany nawóz.
No to klops. Dodatkowy problem co z tym zrobic