Czy leci z nami entomolog?

Pająk domowy, wiszący sobie na nici.Delikatnie dotknięty zaczyna się szybko poruszać w miejscu, dlaczego?

Moze nabiera rozpedu, uciekajac a pajeczyna ślska?
A gatunkow tego jest w Polsce kilkadziesiat. To nalezaloby ustalic gatunek?

1 polubienie

Entomolog zajmuje się owadami, a jak pamiętamy z nauki w szkole, pająki nimi nie są. :slight_smile:
Jesli juz trzymać sie terminologii greckiej, to raczej arachnolog.
A co do zachowania? Jaki rodzaj ruchu wykonuje ten stawonóg? Obraca się dookoła własnej osi??

2 polubienia

Drgania nerwowe

Jego nazwa go do tego zobowiązuje.

> Nasosznik trzęś

Pajaki maja zabawnie nazwy gatunkowe. Choc ja kojarze, ze wysrtaszone raczej trupka uadaja.
Na pajeczynie to najwyzej wisielca?
Ale niewykluczone, że ten akurat uwaza, ze postraszyc nie zawadzi.

1 polubienie

@Bingola Nagrałam filmik, bo było to zachowanie ciekawe, niestety nie mogę/nie potrafię go tu załączyć. Bardzo szybko rusza się w miejscu, nie ucieka nie atakuje, po prostu bardzo szybko skacze/obraca się w miejscu. Racja pajęczaki, ale że nie owady? :thinking: Ok :slight_smile:

1 polubienie

Pakak nie owad, krolik nie gryzoń.
Niewykluczone, ze @ZiraaeL ma racje z tym trzesiakiem, bo to dosc nietypowe zachowanie. A wystepuje ws,ed,ie tam gdzi ludzie.

Sa chsrakterystyczne, z dlugimi łapkami i potrafia atakowac owady i inne pajaki wieksze od sie ie.

Jak by ciebie 90% populacji żeńskiej oczywiście ludzkiej chciało walnąć laczkiem to jak byś się zachowywała? :rofl:

1 polubienie

Pajakow sie nie zabija, bo to pecha pr,ynosi.

1 polubienie

A czy ja zabijam? niech se żyją.

1 polubienie

Taki to i problem myszy zalatwi…

1 polubienie

Pająki są ok. Nie likwiduję ich w swych domu.

2 polubienia