W pełni się zgadzam.
Ale czy to w Polsce możliwe?
Teraz gdy niemal każdy aktor,reżyser,człowiek kultury nagabywany przez media [lub nie] zdążył sie już opowiedzieć.I co za tym idzie,każdy wybrany,i tak zostanie zweryfikowany przez politykę.A co gorsza przez tłuszczę która na wypowiedzi polityków,opiera swoje sądy.
Nie mówiąc już o tym że macki polityków z pewnością dosięgną wszelką “niezależność”
Ależ ja nie twierdzę ze nie ma racji. To co on mówi to truizmy. Polityka wszędzie jest taka sama. Ameryki nie odkrył.
@collins02 a kto powołuje władze BBC? Jaka jest procedura?
Zdecydowanie się z tym zgadzam.
Nie wiem.Nie wchodzilem w to.Sugerowano mi prace ale…Nie mialem wtedy obywatelstwa i okazalo sie to wrecz niedostepne.No i stracilem zainteresowanie zbedna wiedza😃.
Ale polityka,przynajmniej teoretycznie,nie ma tam wstepu.I ,jak latwo zauważyć na przestrzeni lat,skandale w Anglii właściwie ograniczaja sie do obyczajowych.
Czasem mcm wrazenie, ze te skandale to sobie z nudów wymyslaja?
Co do BBC?
BBC zostało założone przez monarchę na podstawie Karty Królewskiej, zarządza nim BBC Board, a nadzór zewnętrzny sprawuje głównie Ofcom, z pewnym wpływem parlamentu
Ofcom to niezalezna komisja, jej czlonkowie wybierani sa na drodze konkursu i wymaga to kontrasygnaty krola i rządu.
Office of Communications to niezależny regulator mediów i telekomunikacji w Wielkiej Brytanii. Jego głównym zadaniem jest nadzorowanie rynku mediów, telewizji, radia, internetu, telefonii i usług pocztowych — w tym również działalności BBC
Czyli uprawnienia o jakich by niejeden dyktator marzył.
Że nie jest ta wladza nadużywana?
Zostaja jeszcze sądy i tzw. opinia publiczna. A ta jak się wkurzy to i króla zddje się o glowe kiedys skróciła?
To dopiero jest truizm.
W takim razie, skoro polityka jest wszędzie taka sama, to co za różnica, kogo popieramy? Dlaczego, pomimo Twej niewątpliwej inteligencji, jesteś tak cholernie krótkowzrocznie na tym punkcie zafiksowany?
I tak,i nie…Sprawa Saville’a pokrywa się idealnie z książką ktora kiedys tu opisywalem.No za cholere nie moge sobie przypomniec autora🤨
Mam!
Marek Rybarczyk-Skandale angielskich dworów-.Świetna książka,mówiąca wiele o ludzkiej naturze,przede wszystkim w konfrontacji z bogactwem.Niemniej nie jest to ślepa jazda po arystokracji!
Natomiast odfnośnie tematu…Król,królowa,książe czy lord..Bez znaczenia.Nie ma tu nic o polityce a jeśli coś tam nawet mignie,pozostaje w cieniu skandali obyczajowych.
To co nazwałaś"wymyślaniem",bardziej pasuje do wniosku że w rozmaitych okolicznościach,różne sprawy stawały sie skandalem.
Jedno jest tylko niezmienne.Seks i z nim związane skandale.
Akurat nic nowego pod słońcem. Seks, wladza i pieniądze.
A co do pedofilii? Internet ze wzgledu na slabsze zabezpieczebia i zwirlekszony zasiego dopiero zaczyna uswiadamiac sklale problemu.
Nie trzcba czekać na czyjas śmierć, czasem udaje sie dopasc na goracym uczynku.
W Holandii mają NOS i tak powinna u nas wyglądać publiczna tv.
Słucham czasem WDR niemieckiego. To radiowa stacja publiczna i u nich też nie ma zmiłuj się w sprawie aktualnej władza jaka by nie była.
A u nas ciągle mediasovieticus.
Mi sie bardziej z takim kulawym kurduplem kojarzą. Tylko głupsze.
Kolego @ciekawie. Kapitałowi, który dzierży media jest absolutnie obojętna ich treść. Właścicieli interesują głównie zyski z mediów, w których mają udziały. Przekonanie o ich wpływie na treści jest typowo wschodnim myśleniem.
Nie. W generalnym zakresie polityka jest wszędzie taka sama. Ba, zmienia się fasada, a istota nie zmienia się od wieków. I tak zrozumiałem kolegę @Bingola
Kolega nie zrozumiał - MECHANIZMY polityki są takie same. A popieramy tego kto jest nam bliski w poglądach.
No…nie zawsze.
Media w Polsce dbają bardzo mocno o tzw. ogólny wizerunek i przekaz.
To sie nazywa “target”.
Można nagiąć Twoje zdanie do opcji,że jak się raz przyjmie dany kierunek to ma się radio czy inna tv,tego trzymać.I tu kapitał już dalej sie nie wtrąca.
Ale najpierw,ów kapitał ma głos decydujący,co do obranej drogi.I to się od lat 90-tych,nie zmieniło.Mimo iż był to sielski czas w którym polityka była powodem do marginalnego śmiechu jedynie…
Tak ale jeszcze trzeba umieć to opowiedzieć a nie zadowalać sie komunałami że wszyscy się rżną od wschodu do zachodu słońca.
Tak to można uciąć każdy temat komentarzem, że wszyscy kradną albo wszyscy mają parcie na szkło…
Do złotych myśli też trzeba mieć talent.
30% średnio w tym narodzie,nie ma tego talentu bo wystarcza im nie głosować bo wszyscy to albo zdrajcy,albo"cinkciarze"…A jak sie taki nie potrafi przypiąć to zawsze ma koło ratunkowe w postaci mantry że"i tak to nic nie zmieni"
Ja nie uogólniam.
No moze o tyle, ze swiat potrzebuje czesto bialej flagi, czerronrgo krzyza i negocjacji. Poziom i szybkosc przeplywu infornacji? Mozny kolejna rewolucje technologiczną. I tu nagle okazuje sie, ze najgorsze co w ludziach jak szumowina wypływa. Ale ewolucja nie gorsza. Tez tworzy nadmiar, a przeżyć? To moze kilka wersji. W tym wiekszosc zapasowych.
Tak sobie filozofuje…