Czy państwowe media są skazane na upolitycznienie?

1 polubienie

To moze nie kwestia upolitycznienia a nepotyzm, koteryjność, wpływy i zależności.
Chyba sie tego uniknac nie da?
Choc faktycznie telewizje w Polsce sa polityka nie tyle przesiakniete, co zaimpregnowane.
Nie tylko panstwowe.

1 polubienie

Rozumiem że te wszystkie flagi są dla jaj xd

Taa. Ale żart Stanowskiego ma dawać do myślenia

2 polubienia

A gdzie pan Stanowski był za poprzedniej władzy, gdy niewygodnych dziennikarzy usuwano z Telewizji, gdy zamykano przed dziennikarzami Sejm, gdy w czasie kampanii wyborczej publiczna telewizja była tubą reklamową partii rządzącej podczas gdy o opozycji mówiono wyłącznie źle i nigdy nie pokazywano jej polityków na żywo? Więc niech zamknie buzię i nie gada głupstw. Mam o tym gościu jak najgorsze zdanie - jedynym powodem dla jakiego startuje w tych wyborach jest chęć zareklamowania swojego kanału szerokim masom społeczeństwa - i to działa, codziennie odwiedzają go z ciekawości tysiące internautów. A jak wiadomo to sie przekłada na kasę. Pan Stanowski ma 9 mieszkań - oczywiście kupionych uczciwie, ale to jednak o czymś świadczy. O jego pajacowaniu z flagami już nawet nie będę wspominał.

4 polubienia

Pry tych wyborach to caly plankton polityczny widzi szansę promocji :rofl::rofl::rofl:
Ponoc Braun gaśnice podpisywal???
Ciekawe czy z atestem?

3 polubienia

Plankton polityczny to jeszcze można zrozumieć, ale Stanowskiemu chodzi wyłącznie o komercyjny charakter swojej promocji.

2 polubienia

No niestety cyrk/ igrzyska i polityka w parze chodzą od tysiącleci. To juz nie te czasy, kiedy liczyl sie pomyslodawca upolowania i zakonserwowania mamuta…

1 polubienie

Jacy telewidzowie, takie media.

1 polubienie

Ja słyszałem że Korwin od samego Korwina podpisywał gaśnicę

Żeby media publiczne nie były upolitycznione trzeba odciąć wybór ich władz od polityków. A wiec nie Sejm, nie Senat, nie Prezydent. Zarząd TVP i Radia powinno wybierać jakieś wielostronne gremium ludzi kultury, sztuki, dziennikarstwa, itp. Oczywiście na zasadzie konkursu w tajnym głosowaniu. Podobnie zresztą powinno być w sądownictwie i prokuraturze. Żadnych nominacji politycznych.

2 polubienia

W ogóle nie powinno być mediów rządowych tylko telewizja publiczna. Głównie informacje jeśli chodzi o politykę. W programach politycznych publicystycznych udział powinni brać przedstawiciele wszystkich opcji na równych prawach, to samo z komentarzami. Ma być neutralnie. A ocenę zostawić widzom. Ale się rozmarzyłeeem… :joy:

4 polubienia

Chciałoby się powiedzieć, @Bingola na jakim świecie Ty żyjesz…
Ale trzeba przyznać ci rację, uczciwość i przejrzystość i wielostronność rozwiązuje wszelkie problemy. No ale, życie jest życiem, co z kapitałem zagranicznym w polskich mediach, i ich wpływem nad ich treścią.

Przypomnę Ci, że w PRL wszystkie media były polskie. W putinowskiej Rosji – wszystkie są rosyjskie. W III Rzeszy - wszystkie były niemieckie.
A teraz powiedz – co z tego wynikało?

2 polubienia

Aż mnie zatkało, postaram dać odpowiedź później.
No dobrze, Rosja, to imperium, Niemcy też, PRL nie było wówczas wolnym państwem, media były głównie kreowane, poprzez ludzi urobionych przez system radziecki.

No a popatrz, jak to się ma w krajach zachodnich. Czyje są tam główne media. We Francji, są stricte francuskie, pewnie wszędzie indziej podobnie.

Niezupełnie, np. niemiecki koncern Bertelsmanna ma media w wielu krajach świata a nawet w USA. Jest właścicielem 50% udziałów w Sony Music. Itp, itd.

2 polubienia

To zalezy. W Hiszpanii jest telewizja publivzna, w ktorej (prawie) nie ma reklam.
Sa rez telewizje regionalne, podlegajace pod lfinansowanie lokalne, na orawach TV publicznej. Sa dwa duze koncerny o blizej nieznanej mi strukturze wladnosciowej i trochę drobnicy, dla kazdego jakies miejsce sie znajdzie. Nawet dwoch telewizji “miejskich”.
To tyle w kwestii TV bezplatnej naziemnej. Do tego jest kilkanascie kanalow platnych, jakies internetowo i wiecie co? Ile sie czlowiek nameczy, zeby sobie coś znaleźć poza prognoza pogody?
Polityka jest wszechobecna, ale na tyle przewidywalnie, ze zamiast gapic sie w ekran mozna zajac sie pozyteczniejszym zajeciem?
Poza tym dobrze jest miec krola. Odpada oroblem wyborów prezydenckich, a i czlowiek tem od malego przyuczany jak wstydu krajowi nie przynosić. No i utrzymanie dworu tańsze od kancelarii prezydenckiej :grinning_face:

1 polubienie

Prawisz takie logiczne oksymorony, jakbyś urodził się gdzieś około 2015 roku … :stuck_out_tongue_winking_eye:

.. wyłącznie dlatego, że ośmiela się krytykować jedynie słuszną władzę. Gdyby teraz żarliwie chwalił obecnych rządzących, spijał byś nektar propagandy z jego ust niczym rasowa prostytutka i w doopie miałbyś wszystkie jego mieszkania. A tak … ot, taki sobie kolejny wróg ludu, którego trzeba zniszczyć. Niestety przywdziawszy klapki na oczy brak Ci nawet krzty krytycyzmu, że pomimo jego prywatnych intencji, to jednak w wielu aspektach odnośnie naszej polityki może mieć rację.

Ja zawsze twierdzilam, ze Tusk potrzebuje rzecznika prasowego. Jakby wziął Stanowskiego to wilk bylby syty a owca cała :cat_face::cat_face::cat_face:

1 polubienie

W większości europejskich państw tak jest.A BBC pozostaje chyba najlepszym wzorem.I to od wielu,bardzo wielu lat.
Uczyć się od najlepszych,żaden wstyd.
Ale jak piszę do znudzenia że ten kraj jest CHORY od upolitycznienia to jakbym wyszedł tańczyć tango na pustyni.

1 polubienie