Czy pod skórą możemy gromadzić zapas żywieniowy, aby potem

przez szereg miesięcy bezpiecznie - a nawet korzystnie dla naszego zdrowia - z niego korzystać, jak to czynią niedźwiedzie czy świstaki?

• Nie
  • Tak
  • Trudno powiedzieć
  • Mam jeszcze inne zdanie na ten temat

0 głosujących

Czy postrzegasz naszą skórę jak wzorcowe, super doskonale uszyte, wielofunkcyjne, harmonijne ubranie?

• Nie
  • Tak
  • Trudno powiedzieć
  • Mam jeszcze inne zdanie na ten temat

0 głosujących

[/poll]

Na pomysł dołączenia drugiego sondażu wpadłem później, i chyba nie dało się już poprawnie ich skonfigurować.

To w zimie bylibysmy okraglutcy a w lecie zwis ogolny, trzepoczacy… :sweat_smile:

Niestety nie, nie hibernujemy.
Aczkolwiek madrosc ludowa twierdzi, ze zanim gruby schudnie to chudego diabli wezma.

:woman_facepalming:

Człowiek to nie niedźwiedź i nie może gromadzić zapasów, żeby potem z nich korzystać na dłuższą metę.
Po trzech dniach głodzenia następuje spadek stężenia glukozy we krwi o około 30%. Organizm przestawia się na czerpanie energii z zapasów. Również znacząco obniża się podstawowa przemiana materii.
Po wyczerpaniu glikogenu zgromadzonego w wątrobie i mięśniach głównym źródłem energii staje się tłuszcz.
Przy braku węglowodanów z pożywienia tłuszcze przekształcane są w związki ketonowe, które zasilają mózg, ale jeżeli głodówka się przedłuża to nadmiar ketonów prowadzi do kwasicy metabolicznej.
To są złożone procesy i nie radzę eksperymentować, bo można narobić sobie kłopotu.

A widziałaś grubego Żyda podczas okupacji hitlerowskiej? Oni wszyscy bezpiecznie pozjadali swoje zapasy podskórne. Niejeden z nich mógł świecić, gdyby nie wyznawał nieharmonijnej ideologii judaistycznej czy materialistycznej.

Harmonik co Ty masz pod czaszką???

Kto to wie…:slight_smile:

Niedźwiedź to bardzo podobny do ludzi ssak.

Nie mam się czym chwalić…

Tak jak w tym dowcipie o ruskich… :sweat_smile:

Przedstawiłam Ci przykład jak to wygląda u człowieka, a takie głodzenie odbija się potem na zdrowiu i jeszcze raz powtarzam, człowiek to nie niedźwiedź, który gromadzi pokarm w organizmie i czerpie z niego kilka miesięcy.
Mamy inną przemianę materii i nie zasypiamy jak misie w gawrach!!!

Chociaz zasypiac w objeciach misia… to mi sie podoba! :grin:

A ja nie słyszałem, @Bocca-Lupo, aby zmarł jakiś gruby Żyd z głodu, co jest symptomatyczne.

Ty to przedstawiłaś, @Bocca-Lupo, jak to wygląda z ludzko-naukowego punktu widzenia, ale dla mnie naukowcy nie są szczególnie wiarygodną rasą.

Ja Ciebie nie mam zamiaru przekonywać…rób co chcesz!!!

Myślisz, że chudsi nie są zdrowsi od tłustszych?

Moim zdaniem lepiej byc chudym, ale tez nie nalezy przesadzac! Chudy jest rzeczywiscie zdrowszy (z wyjatkiem wychudzonych z powodu choroby…).

A jemu by się pewnie podobało trzymać w objęciach tyle jedzenia, bo nie wiem, czy myslałby o zapładnianiu go (czyli Ciebie…)…