Czy pod skórą możemy gromadzić zapas żywieniowy, aby potem

przez szereg miesięcy bezpiecznie - a nawet korzystnie dla naszego zdrowia - z niego korzystać, jak to czynią niedźwiedzie czy świstaki?

• Nie
  • Tak
  • Trudno powiedzieć
  • Mam jeszcze inne zdanie na ten temat

0 głosujących

Czy postrzegasz naszą skórę jak wzorcowe, super doskonale uszyte, wielofunkcyjne, harmonijne ubranie?

• Nie
  • Tak
  • Trudno powiedzieć
  • Mam jeszcze inne zdanie na ten temat

0 głosujących

[/poll]

Na pomysł dołączenia drugiego sondażu wpadłem później, i chyba nie dało się już poprawnie ich skonfigurować.

To w zimie bylibysmy okraglutcy a w lecie zwis ogolny, trzepoczacy… :sweat_smile:

Niestety nie, nie hibernujemy.
Aczkolwiek madrosc ludowa twierdzi, ze zanim gruby schudnie to chudego diabli wezma.

4 polubienia

:woman_facepalming:

1 polubienie

Człowiek to nie niedźwiedź i nie może gromadzić zapasów, żeby potem z nich korzystać na dłuższą metę.
Po trzech dniach głodzenia następuje spadek stężenia glukozy we krwi o około 30%. Organizm przestawia się na czerpanie energii z zapasów. Również znacząco obniża się podstawowa przemiana materii.
Po wyczerpaniu glikogenu zgromadzonego w wątrobie i mięśniach głównym źródłem energii staje się tłuszcz.
Przy braku węglowodanów z pożywienia tłuszcze przekształcane są w związki ketonowe, które zasilają mózg, ale jeżeli głodówka się przedłuża to nadmiar ketonów prowadzi do kwasicy metabolicznej.
To są złożone procesy i nie radzę eksperymentować, bo można narobić sobie kłopotu.

7 polubień

A widziałaś grubego Żyda podczas okupacji hitlerowskiej? Oni wszyscy bezpiecznie pozjadali swoje zapasy podskórne. Niejeden z nich mógł świecić, gdyby nie wyznawał nieharmonijnej ideologii judaistycznej czy materialistycznej.

1 polubienie

Harmonik co Ty masz pod czaszką???

4 polubienia

Kto to wie…:slight_smile:

2 polubienia

Niedźwiedź to bardzo podobny do ludzi ssak.

Nie mam się czym chwalić…

3 polubienia

Tak jak w tym dowcipie o ruskich… :sweat_smile:

1 polubienie

Przedstawiłam Ci przykład jak to wygląda u człowieka, a takie głodzenie odbija się potem na zdrowiu i jeszcze raz powtarzam, człowiek to nie niedźwiedź, który gromadzi pokarm w organizmie i czerpie z niego kilka miesięcy.
Mamy inną przemianę materii i nie zasypiamy jak misie w gawrach!!!

4 polubienia

Chociaz zasypiac w objeciach misia… to mi sie podoba! :grin:

3 polubienia

A ja nie słyszałem, @Bocca-Lupo, aby zmarł jakiś gruby Żyd z głodu, co jest symptomatyczne.

Ty to przedstawiłaś, @Bocca-Lupo, jak to wygląda z ludzko-naukowego punktu widzenia, ale dla mnie naukowcy nie są szczególnie wiarygodną rasą.

Ja Ciebie nie mam zamiaru przekonywać…rób co chcesz!!!

2 polubienia

Myślisz, że chudsi nie są zdrowsi od tłustszych?

Moim zdaniem lepiej byc chudym, ale tez nie nalezy przesadzac! Chudy jest rzeczywiscie zdrowszy (z wyjatkiem wychudzonych z powodu choroby…).

2 polubienia

A jemu by się pewnie podobało trzymać w objęciach tyle jedzenia, bo nie wiem, czy myslałby o zapładnianiu go (czyli Ciebie…)…

1 polubienie