Czy przyspieszenie muzyki zmienia podnosi tony?

Czy to prawda że ustawiając prędkość na youtubie 1,5 to podnosi tony muzyki głosów o 80,86 centów (nie wiem czy ta liczba jest właściwa bo podaje mi to AI) ale chodzi mi generalnie o to czy szybkość podnosi tony i jeżeli na nagraniu jest częstotliwość 446 hz to po zmianie prędkość podniesie się ona o ileś tonów? Czy prędkość w ogóle coś zmienia w tej kwestii?

1 polubienie

Tak

1 polubienie

Nie. Proponuje założyć słuchawki, i włączać/wyłączać przyspieszenie. Wysokość dźwięku jest taka sama, odpowiada za to specjalne oprogramowanie, które po prostu skraca dźwięki bez wpływu na ich wysokość.

Taka sytuacja miała miejsce w odtwarzaczach analogowych, np. taśmie magnetofonowej czy płycie winylowej.

2 polubienia

Jeżeli skracamy dźwięki to może to zmienić muzykę tak aby np.spokojna muzyka była drażniąca albo muzyka na uspokojenie traciła swoje właściwości?

Nie sądzę, jesli tak, to w bardzo niewielkim stopniu.. Najlepiej posłuchaj sobie na żywo.

Nie próbowałem. Bawiłem się kiedyś tylko z jakością musieli

Mogę Ci odpowiedzieć na pytanie, czy włączenie na YT filmu z tonem 528 Hz i następnie zwiększanie prędkości odtwarzania tego filmu na tej platformie podwyższy dźwięk czy nie.
Otóż nie podwyższy go.
Nadal, mimo zwiększania prędkości odtwarzania tego filmu, ton nadal będzie taki sam, czyli 528 Hz.
Możesz to sobie również sam sprawdzić, instalując aplikację na smartfona Sound Analyzer Basic i bawić się w tego typu eksperymenty szukając różnych dźwięków na YT a następnie zmieniając prędkości odtwarzania i analizowania częstotliwości podanego tonu. Wspomniana aplikacja dokładnie zmierzyła i podała, że ton na wspomnianym filmie ma faktycznie zawsze częstotliwość 528 kH.
Dlaczego tak się dzieje, że to się nie zmienia a przecież intuicyjnie powinien? Prawdopodobnie jest tak, jak napisał Bingola, jednak w źródłach nie sprawdzałem, więc nie wiem. Dobrze by było, by Bingola zapodał jakieś źródło tej informacji.

1 polubienie

Znasz aplikację co podnosi tony na youtubie bez pobierania filmu?