Czy rosja jest państwem

sponsorującym terroryzm??? Jeśli tak, to co z tego wynika?

2 polubienia

Tak.

ZSSR też sponsorowało. Polskimi złotówkami także i na polecenie Kremla w PRL były obozy treningowe dla terrorystów, a także baza urlopowo,- wypoczynkowa.

Co z tego wyniknie? W zasadzie nic nie wyniknie.
USA też sponsorowało, a czy teraz to roi, to domyślam się że tak. Chiny równie nie są czyste w tym względzie.

Patrząc wstecz na dzieje ludzkości, to zawsze byli jacyś terroryści sponsorowani przez różnych władców w różnych czasach. Polski to też dotyczy.

4 polubienia

OK sponsoruje terroryzm w innych państwach. Ale określenie “państwo sponsorujące” to za mało, to jest państwo terrorystyczne!
Nie sponsoruje wojny w Ukrainie, tylko sama ją prowadzi - jest terrorystą na zdobytych terenach. Białorusinów też nie sponsoruje by pomagali, sami to robią. Nie sponsoruje Irackich dronów, tylko je kupuje, więc to raczej Białoruś, Iran i inny pomagający ruskom są sponsorami terroryzmu.
Czy do tego stwierdzenia potrzebna była aż rezolucja UE? Skoro, jak sam piszesz, a ja też wiem: nic nie wynika :frowning:

2 polubienia

Z takiej rezolucji jednak trochę wynika. Jeżeli ileś tam państw uzna inne państwo za terrorystyczne, to wylatuje ze wszystkich organizacji międzynarodowych. A także przestępstwem staje się handel, stosunki dyplomatyczne i takie inne z państwem terrorystą. Sama rezolucja jest tylko wstępem do takiego uznania i nie musi być realizowana. Ale może być pierwszym krokiem.

A polityka jest zagmatwanym szambem, a dopóki istnieć będą państwa i granice między nimi, to opowieść nie będzie miała końca.

2 polubienia

Jakieś tam państwo/państwa ,nie zgadza się uznać Rosji za terrorystę. Nie pamiętam, jakie, ale czytałam o tym kilka dni temu.

1 polubienie

Pytanie retoryczne?
Jest organizacją represyjną dążąca - nie państwem co wiecej finansuje teroror

No właśnie o to ,mi chodziło: jeśli jest uznane za terrorystyczne. ALe nie jest. Uznano tylko, że sponsoruje terroryzm. ( A to ogromna różnica!

3 polubienia

Nie, nie retoryczne. Dla mnie rosja (mała litera celowa) nie jest tylko państwem sposorującym terroryzm. Jest państwem TERRORYSTYCZNYM!

4 polubienia

Jak sie ma glos przeważający? I sile przebicia typu taran?

De facto, jest.

5 polubień

Państwa i granice… nawet gdy nie będę istnieć, to nie znaczy, że ludzie przestaną z sobą walczyć. Tylko dlatego, że ktoś ma inne zdanie.

1 polubienie

Kicia koty znacza terytorium
A we ładne gniazdo

Ale to nie będą wojny o terytoria. Będą rozruchy, zadymy, rozróby, zabójstwa, inne przestępstwa, ale nie wojny między narodami. Z tym pierwszym walczyć będzie prawo. A na wojnach prawo nie istnieje. Ani prawa człowieka.

5 polubień

Powinni to jednak jakoś inaczej nazwać bez ogródek np.Państwo zbrodnicze i wszystko by było jasne…

5 polubień

Rosja sponsoruje reżimy i sama jest reżimem. Zło dogada się tylko z innym złem

4 polubienia

Oczywiscie.
Jak tylko sięgam pamięcią,zawsze sponsorowali lewicowy bandytyzm ogólnoświatowy,jako ZSRR oczywiście.
Raz,jeden i chyba jedyny raz się ugięli i wycofali się.A było to wtedy gdy spostrzegli na co się zanosi w Chile za S.Allende.
Dzisiaj właściwie trudno ocenić dlaczego akurat chilijski wariant komuny, aż tak ich wystraszył ale należy przyjąć ze szykowało się cale pasmo wydarzeń ze sobą powiązanych i prowadzących do całkowitej destabilizacji w regionie.
Sowieci na równi z DDR tworzyli obozy szkoleniowe dla wszelkich organizacji terrorystycznych czy to z Ameryki Południowej czy Azji.Od Czarnego Września po Świetlisty Szlak.
Do dzisiaj jest to ta niewidzialna wojna o panowanie nad światem,ktora dzieje się najczęściej z daleka od mediów a polega na wspieraniu terroryzmu, handlu bronią bynajmniej nie w wydaniu państwowym,wszelkich formach szantażu itp.
Różnica jest jedynie taka ze dzisiaj Rosja nie dźwiga oficjalnie garbu komunizmu.W praktyce jednak nic się nie zmieniło.Ani metody, ani antyzachodni wektor ani samo wspieranie wszelkiego bandytyzmu, ani handel bronią…Tyle tylko ze nacjonalistyczny nazista putin korzysta ze wsparcia zniewolonej cerkwi a sam terroryzm rozprzestrzenił się także po terenach dawnych republik sowieckich.Co zwiastowały już wojny czeczeńskie.

3 polubienia

stefa wpływow sprowadzajaca się do terrozmu

Amerykancy mieli przewagę
Drugim celem powinna byc Moskwa

1 polubienie

Niemcy - liczą na bonusy, tani gaz, ropa itd. Są najbardziej uzależnione

1 polubienie

Juz nie za bardzo uzaleznieni. Niemcy jak kazdy kraj UE musi pewnych norm przestrzegac.
Gaz i ropę mozna kupic gdzie indziej, ale trzeba przygotowac do tego infrastrukture.
Wychodzi drożej.

1 polubienie