Ja tam wolę siedzieć w fotelu, ale co kto lubi
nie wiem, ja tam wole puchowe poduszki…
Ja od zawsze miałam warstwę tłuszczu w tej części ciała ( miałam twarde jak skała pośladki - wtedy nie ćwiczyłam- z uwagi na charakter pracy a w niej sporo gimnastyki) i siedziało mi się zawsze wygodnie na asfalcie czy taborecie. Miałam jakiś czas temu porównanie, bo ubyło mi tłuszczu z dnia na dzień i przez ponad 1 rok tragedia… bo mięśnie się rozpieprzyły tłuszcz znikł- nie będę pisać o co chodzi z tym) siedziałam prawie na kościach, okropny dyskomfort! Dlatego tyle szamam i ćwiczę - ćwiczę nieco mniej ale tylko na zad, co trzeci dzień mało intensywnie ale coś robię… Wygodniej mi się znowu siedzi, choć to nie to co wtedy…
Zawsze można położyć coś miękkiego pod pośladki, ale nie w tym rzecz ile mamy tłuszczu w sobie. Najważniejsze jest prawidłowe ułożenie kręgosłupa.
Dla mnie to istotne, bo deficyt tłuszczu spowodował dyskomfort nawet wtedy wyczuwalny gdy siedziałam na fotelu, czułam każdą kość. Nie mam zwyczaju siedzieć na poduszkach - obecnie mam tylko na fotelu taką spłaszczoną ( bo zużytą)“poduchę” na fotele plażowe… Trzeba by mieć dobrze wyprofilowany fotel ,żeby trzymać się prosto i wugodnie, ja takiego obecnie nie mam.
W domu to sobie potrafimy jakoś dogodzić. W pracy najgorzej. Siedzimy bite 7 godzin na tym, co nam firma oferuje.
Nie odpowiem Ci bo nigdy nie mialem skali porównawczej.Pilka,tenis,rower,chodzenie po górach i awersja do samochodu widac zrobiły swoje i mam tyłek jak ze stali.
@okonek Chcę coś kupić… Pod koniec pracy zadek boli niemiłosiernie, chce odpaść normalnie… Mam podkładkę ortopedyczną ale nie nadaje się na upały. Chyba wybiorę podkładkę z warstwą chłodzącą od razu…
@collins02 Jeśli jazda na rowerze nie uwiera Cię zbytnio to znaczy że mięśnie 4 liter się sprawdzają.
Nigdy nie czulem żadnego dyskomfortu.Po jakiejs wiekszej przerwie łydki robiły sie jak z galarety ale zad nigdy
Zależy na jakim siedzisz
@okonek Jakaś nazwa tej poduszki, jakiś link? Będę wdzięczna.
Obrazek sciagnelam a aliexpress.
https://m.pl.aliexpress.com/item/32751021854.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail
Ja u nich nigdy nie kupowalam, bo tu platforma malo popularna.
Nie ma różnicy…natomiast jak tyłek jest mocno umięśniony (a wiec cała sylwetka prawdopodobnie tez) to niestety bardziej się wygniata fotel w samochodzie Wiem z doświadczenia ze nacisk mojej wagi (105-110kg) poprzez nieotłuszczone pośladki jest większy niż osoby otyłej o podobnej wadze i fotel „wygniata” się szybciej