Komendant policji jest zwolniony na porozumieniu stron ! za niewykonanie polecenia prezesa, inne zwolnienie by oczerniło rząd, że z przyczyn politycznych
Ja mam - 25. Ale to lodowkozamrazarka nie zamrazarka.
Przymierzam się do zakupu nowej, naprawa bez sensu - lodówka padła, a zamrażarka pracuje, odmrożenie 1 szuflady to około 5 dni
Teraz sa takie, ze lodowka i zamrazarka sie czysci automatycznie. Raz na jakis czas tylko wypakowac na krotko i umyc (na wszelki wypadek).
Trudna decyzja na jaką, teraz wszędzie pakują elektronikę, internet, elektronika jest zawodna, wymiana np. panelu to koszt 1/2 nowej, uszczelka na dżwii to 10 zł, ale wymienimy na nowe dżwii z uszczelką i 200 zł
Lodowke to lepiej kupic porzadna, bo to na lata.
Ja mam beko, to jest troche tansza wersja siemensa, 10 lat gwarancji.
Bez internetu. Jeszcze by tego brakowalo…,
Lodówka bez internetu? Co za zacofanie!
Jak ma starczyć na 10 lat to musi mieć co najmniej 5Giga, być 8k i 5G.
-70? serio wiesz jak to zimno i jak ciężko taką temperaturę uzyskać? No i praktycznie wszystko w tej tmp zmienia postać na stałą co może zmienić strukturę. Do tego by to wstrzyknąć trzeba by było później trzymać w pokojowej z 2 dni…
Suchy lod −78,5 °C
Ciekly azot −195,8 °C to juz byloby za duzo.
A malenka porcja szczepionki ogrzewa sie blyskawicznie.
I nie jest powiedziane, ze rozklad i utrata wlasciwosci to piec minut.
ani jeden ani drugi sposób tani nie jest. rozmrażanie zaś małej szczepionki łatwo wyliczyć. mi wychodzi że jeśli to będzie 3 ml to ogrzeje się do 22 stopni w jakieś 2 dni chyba ze… zwiększymy powierzchnię.
Jak to liczysz?
3 ml zamrozone do temperatury - 25° to pol godziny.
Poza tym istnieja metody na szybkie rozmrozenie. Ja taka probke polozysz na styropianie to nie rozmarznie, ale na metalowej tacce? Kwadrans?
więc powierzchnia i ilość dostarczonej energii.
Ja nie wiem czy dostarczanej
Cos mi dzwoni entropia i II zasada termodynamiki, ale mature zdawalam bardzo dawno…
wyjmij kostkę lodu i sprawdź ile się topi
Polozona na metalowej czesci zlewu? Latem minuty.
22 stopnie to stopi się po 3-5 godzinach.
@okonek @zołza aż zrobię ekspert
@okonek @zolza Temperatura w mojej kuchni ok 22 stopni. Kostka lodu sześcienna taka tradycyjna wyciągnięta z zamrażarki. Pozostawiłam na brzegu metalowego zlewu. Po 25 min roztopina w połowie…
to proszę zmierz tmp wody po stopieniu całkowitym. Weż poprawkę że woda jest w stanie wolnym. nie jest w szkle.