- Nie jest
- Jest
- Trudno powiedzieć
- Mam jeszcze inne zdanie na ten temat
0 głosujących
Znam gorsze
Centrum Pompidou. Biblioteka
Ale Paryzanie maja tendencje do zdobienia swojego miasta roznymi koszmarkami architektonicznymi.
Skoro i drzewa przycięte do kwadratu to fakt, że w tle starszych budowli wkracza nowa moda
Takie geomwtryczne strzyzenie drzew i krzewow znano juz w starozytnosci. Od czasow kiedy rosliny zaczeto hodować dla estetyki, nie jedzenia. Topiar czyli sztucznie uksztaltowana roslina (nie mylic z bonsai, bo topiar to forma geometryczna lub zwierzeca) do łask powrocily w XVI wieku i do dzis maja sie dobrze.
Tu ogrod botaniczny w Funchal na Maderze.
Czemu poprawiać naturę, kiedyś się to zemści podwójnie - u mnie przycinali podobnie drzewka i krzewy, a dziś nie ma nic prócz wspomnień ze było jednak zielono i odrobina cienia
Jak zyje,pierwszy raz daje Ci plusa.
Nie za Paryz ale za tendencje.Francuziki nie zasluguja juz od dawna na żaden rodzaj troski.No chyba ze w oczach Woody Allena.
Bo przycinac trzeba umiec. W starożytnym Rzymie byl to bardzo ceniony zawod. Zreszta w okresie nowozytnym taki ogrodnik czy obecnie archtekt krajobrazu jak dobry to biedny nie chodzi.
Głównego architekta to widzę na codzień jak zielenią miejską zarządza, same kikuty stoją, podobnie w lasku miejskim kicz odwalony - leją betony, walą polbruki by paniusiom obcas nie odpadł, na polanie knajpa z dojazdem asfaltowym - ceny x 3, Jedyny plus to że miasto zrezygnowało z koszenia trawników, czego nie zauważają sp - nie mieszkaniowe - zieleń wycięta do gołej gliny, drzewka jak nie połamane to obsikane usychają
Bo o zielen trzeba umiec dbac.
Wszedzie sa wtopy. Przy dworcu autobusowym -w zbudowanym, w Santa Pola posadzilii niewtsokie, plozace sie krzaki tujowarych. Pieknie to wygląda, ale z daleka. W upaly smierdza jak skrzyzowanie nieczyszczonej kociej kuwety z psimi szczynami.
https://www.santapola.es/wp-content/uploads/2019/04/Estacion-bus-SP.jpg
Kiedy pierwszy raz to zobaczyłam zrobiło mi sie slabo…