Czy ten wiersz jest potwierdzeniem prawdziwości teorii wieloświata - wszechświatów równoległych?

Któż liczy nasze pocałunki,
kto na nie zważa?
Ludzie mają swoje spray i sprawunki,
Bóg światy stwarza

Bog ponoc moze wszystko, a idea światów rownoleglych, a przynajmniej pierwsza wzmianka o mozliwosci istnienia takowych ma kilka tysiecy lat, tak zaczynajac od Demokryta i jego nauczyciela (i pierwszej teorii o atomowej strukturze swiata) To by bylo jakies 2500 lat lekko liczac.
A biorac pod uwage wszystkie zaswiaty, Hadesy, piekla, nieba? To jeszcze wczesniej, tylko źródeł pisanych brak,
poza pozniejsza tradycja ustna w postaci swietych ksiąg.

Ale nie ma sie co martwić, płaskoziemcy wiedza swoje…

Myślę, ze pytanie jest niezbyt fortunnie sformułowane.
“Dowód na teorię …”
Pewnie autorowi pytania chodziło o dowód na istnienie światów równoleglych.

W mojej ocenie ten wiersz takim dowodem nie jest.
Chociaż są wielce prawdopodobne przesłanki na istnienie takich światów, to dowodów nadal brak.

1 polubienie

Obawiam się że żaden wiersz,nie będzie nigdy na nic,“dowodem”.No chyba że ktoś sobie ubzdura że wiersz miłosny bedzie dowodem na to że walentynki są mile widziane :wink:
Tu mamy wielość"światów"w jakich sie każdego dnia poruszamy.Co oczywiście jest tylko jedna z interpretacji…
Bo można też powiedzieć że my mamy swoje życie i problemy a Bóg w tym czasie ,jest daleko…Zajęty tym co nas nie dotyczy…
A i na tym pewnie,nie koniec…

2 polubienia

Zmieniłem.

1 polubienie

To już kwestia interpretacji wiersza :slight_smile: Ale tak, pewnie wiersz jest o tym…
Tak tylko zapytałem

Jeśli bóg może wszystko… czy może stworzyć kamień którego nie podniesie?

Może, kto Wszechmocnemu zabroni? Ale nie musi.
Jak stworzyl Trumpa? I Muska?

2 polubienia

Więc jednak nie może wszystkiego?

Co bylo pierwsze jajko czy kura? :grin::grin::grin:

1 polubienie

To pytanie zawiera sprzecznośc, jest nielogiczne.

To tak, jakbys zapytał. Czy Bog moze stworzyc kamień, ktory nie jest kamieniem?

albo jeszcze ogólniej:

Czy Bóg cos może czego nie może?

2 polubienia

Paradoksalnie moze nie byc wszechmocny. To Jego boskie niezbywalne prawo. :grin::grin::grin: ale jak sie uprze to i kwadratowy trójkąt stworzy :wink:
Zaraz kolega zacznie sie dopytywac o szpilki i diabły?

Jajko. Przed kurami były dinozaury a one też jajorodne.

I właśnie o to chodziło.