Dostałem pamiątkowe zdjęcie z fotoradaru. W dedykacji napisano, że życzą mi wszystkiego najlepszego z okazji 15 dodatkowych lat, sorry, km/h.
Ale na fotce wyraźnie widać na sąsiednim pasie drugi samochód lekko za moim. Słyszałem opinie, że takie zdjęcie nie jest dowodem, bo nie rozstrzyga który z tych samochodów jechał szybciej (oba są w centrum zdjęcia). Mandat niby nieduży, 100 zł plus 2 pkt karne. Ale chciałbym sie pokłócić.
Można. wygrałem w ten sposób.
I co trzeba do nich napisać?
odwołąć sie
Ja sie odwołam, żeby oni odwołali mi mandat!
Zależy na jaki radar trafiłeś, bo są już też selektywne. Ale spróbować nie zaszkodzi.
Możesz się odwołać ale do sądu.
Właśnie w takim przypadku jest to uzasadnione.
Możesz się odwołać. Do niedawna nie mieli ludzi do obsługi odwołań. Więc jak sprawa była niejasna (np. dwa samochody na zdjęciu to nie marnowali czasu i odpuszczali sobie). Teraz zdjaje się radary mogą mierzyć na kilku pasach równocześnie (co mnie dziwi bo radarami śledzącymi automatycznie 20-30 celów bawiłem się ponad 20 lat temu, nawet dotykowe ekrany miały by paluchem cele zaznaczać -tak szybiej było)
Zawsze można odmówić przyjęcia mandatu Wtedy sprawa trafia do sądu i myśle ze w takiej sytuacji są duże szanse na uniknięcie kary