Czy to zniechęci nielegalnych imigrantów?

Wróć… Znowu się bezsensownie zapętliło z powodu, o którym było w innym wątku. Brak uwagi, doskok;
Odpowiedź na pytanie:
Filmiki nie zniechęcą skutecznie migrantów, ale do kogoś tam trafią i dobrze, że powstały w kontrze do ,zapraszającej’’ propagandy. Szkoda, że dopiero teraz.
Koniec mojego zdania na ten temat.
Nigdzie nie zasugerowałam, że jestem zwolenniczką masowego przyjmowania migrantów, albo że masowa migracja nie niesie za sobą problemów dla krajów, do których są przyjmowani.

Moim zdaniem oni po prostu tym filmikom nie uwierzą.

Jest tp proces trwajacy od chwili, kiedy pierwszy hominid zszedl z drzewa. Choc malpy i inne zwierzeta migruja i to czasem calymi populacjami.
Co mozna zrobic? Obecnie ty juz tylko lagodzic skutki. Bo jak pokazuja przyklady, choćby Indii czy Chin proby ograniczenia rozrodczosci sa zwykle skazane na niepowodzenie.
Przyroda ma zwyczaj wracac do stanu wzglednej równowagi, tylko jakim kosztem?
Wojen, zapasci cywilizacyjnej?
Przede wszystkim przestac plesc androny o humanitaryzmie. I ze jakos to będzie…
Historia pokazuje, ze na ogół “jakos” nie bywa…
A zmiany klimatyczne zawsze byly motorem napedowym. Z tym problemem - klimat, to sie za dużo zrobić nie da, ale to juz wypada działać palitynczie. Na ograbiczenie skutków. Ale jak? System ekoterrorystow zniechęca, a politycy? Rzadko mysla dalej niz koniec kadencji i ustawienie sie w uprzywilejowanej kolejce po dobra doczesne. Pod tym względem jestem wieks,zy czrnowidz niz specjalista od kursow jasnowidz,enia, niejaki Jackowski.
Co robić? Przestac sie łudzić, ze wszystkiemu winne sa siły nadprzyrodzone, kosmici i ONI?

1 polubienie

Jest to półśrodek a nawet ćwierćśrodek. Ale jest. Na razie nic lepszego nie ma. Popieram @ANON12345, iż nie należy z tego rezygnować ale i za dużo nie można, przynajmniej na początku, oczekiwać. Ta emigracja nie jest tylko problemem Polski, to problem całej Europy. To czarna chmura wisząca nad naszym kontynentem.
Zacząć od czegoś trzeba, ale nie poprzestawać na tym.

4 polubienia

Ile fal migracyjnych przez Europę przeszlo od czasu kiedy, jak posalam hominidy zeszly z drzewa?
Pewnie się nie doliczymy.
Jesli q Polsce zgroza napawa ok. 30 tys. prob, podkreslam prob, nie faktycznego przejsca z Białorusi? Faktycznego, bo licba poshback, czyli zlapanie i odstawienie z powrotem, choc ponoc niezgodne z prawami czlowieka to potrafi dochodzic do setki dziemmie. Porownujac do tego co dzirje się droga morska i szlakiem balkanskim duzo nie jest, ale kropla drazy skalę.
Znacznie gorszym procederem jest niekontrolowany napływ “pracownikow sezonowych” i handel wizami.
Tego nie sposob sie doliczyc, podobnie jak spowodowanego umowa unijną swobodnego przeplywu ludzi na jej terenie. Zamykanie granic jak to robia niektore kraje, bez możliwości wewnetrznej kontroli, a w niektorych krajach wrecz przymykanie oczu na “nielegalnych”. I nie tlumaczcie tego brakiem rak do pracy, owszem to istnieje, ale bezwlad administracji i brak odpowiednich przepisow? No to o czym dyskutowac?
@birbant o ile dobrze pamietam, to miales okazje przekonac się na wlasnej skorze czym jest dzika migracja?
Jak czytam takiego newsa?

Panie prezydencie, nieufnosc???
Wez sue pan za robotę?
Tym bardziej, ze Toruń? No to “wicie, rozymicie towsarzyszu, niasto dpecjalnej troski, niebtylko kobiety w kieckach chodzą…” :rofl:
A tak serio? Jest w socjologi zjawisko “zawolania” czesto efektkt fałszywego wezwania polega na tym, że ludzie w krajach źródłowych migracji słyszą, że „w Europie was przyjmą”, choć to nieprawda – a mimo to wyruszają w drogę. Wykorzystywane nie tylko przez wijne hybrydowa jak robia to na Bialorusi.
Czesta rzady krajów - zrodel migracji wykorzystuja to, bo im sie oplaca - od "udziałów " w procederach mafijnych po wykorzystanie tych, ktorym sie udalo jako zrodla dochodu - w koncu wiekszosc wysyla pieniądze rodzinom tam skad pochodza? Niby to kawaleczek, niemaly tortu sie uszczknie.
A walczyc z plotką? Ja się nie podejmuje…

1 polubienie

Pozwolę sobie na lekko głupawą dygresje :wink:
Kolorowi pchają się do Europy, biali coraz częściej z niej uciekają, mając dość absurdalnych przepisów coraz bardziej wchodzących w ich życie i rosnących kosztów utrzymania. Nierzadko wybierają egzotyczne kraje uchodzące za biedne. Np. Senegal( patrz Francuzki na emeryturze), Tajlandia, Kostaryka;itp.
Mnie też coraz bardziej coś takiego kusi, o co wcześniej bym się nie podejrzewała.
Myślę, że z klimatem nie będzie tak źle, jak to malują. Dużo jest w tym zwykłego biznesu. Przy tej migracji też podejrzewam ktoś miesza, celowo ,potrząsając słojem’', doprowadzając do konfliktów we własnym interesie.

kolejna teoria spiskowa? ktos? cos?
z tym Senegalem to ja bym sie nie pisala, nie te klimaty.
a zyc w bialym getcie?

ło panie i jeszcze z panią Joasią? :rofl:

Dedukcja

No co Ty? A Madera piekna wyspa, klimat fantastyczny, lepszy niz na Kanarach. Tez bym się tam przeprowadzila.
Portugalski az tak trudny nie jest.

1 polubienie

Oj ja nie wiem czy bym się nadawał. Więcej niż 22 stopnie na zewnątrz zaczyna mi źle być. Ale zimą często trzymam w mieszkaniu 24 stopnie.

1 polubienie

Inaczej znosisz wysokie temperatury zyjac w strefie gdzie zima mrozów nie ma, a inaczej jak zima troche sie nie “wychlodzisz” a tkwisz w ogrzewanych pomieszczeniach.
Wtedy te 25° zaczyna być problemem.
Jak patrze na Angoli czy Szwedow na Costa Blanca? W bermudach sandalkach na skarpetki i koszulce polo? A ja w kurtce?
No powiedzmy czasem swetrze i ocieplaczu?

1 polubienie

Ale ja nawet przy 17 stopniach na zewnątrz w spodenkach chodzę. Kurtki yyyy no mam gdzieś kurtkę ale nie wiem gdzie. W mrozy chodzę w bluzie polar.

Ja w Polsce to tak nie ryzykuje, za duzy przeskok klimatyczny. Nawet jesli srodziemnomorskie zimy potrafia byc paskudne, to jednak znacznie lagodniejsze. A przynajmniej przeskoku temperatur dom - zewnatrz za duzych nie ma.
Ja przezylam lato w piekle, czyli dolinie Gwadajiwiru.
Tam to jest przedsionek piekla…
Jutro u mnie bedzie 37 gradusow. W cieniu, tam zapowiadaja 42.

U mnie zapowiadają 34. Chyba jutro idę spać do piwnicy.

1 polubienie

Tu bym się jakiegoś problemu nie dopatrywał. Ilość białych opuszczających kontynet w porównaniu do “gości” chcących nawiedzić Europę jest znikoma. A i motywacja inna. To raczej coś bardziej do mody zbliżonego.

1 polubienie

Albo uboczny skutek brexitu.
Angiekskie getta sie wyludniają. Starsi wymieraja , a młodzi szukaja slonca gdzie indziej. Co ciekawe? Bardzi duzo Polaków te chalupki teraz wykupuje.
Bo tanie? Hmmm znajac tutejsze podatki i dzialanie skarbowki?
Co do dnia pobytu cie rozlicza, bo jak juz przy zakupie dostales sie w ten system?

1 polubienie