Fajnie byłoby gdyby się sprawdziło.
Ostatnio wszystko może.
Ja to się az boje jesieni, bo srodziemiomorze rozgrzane, a co potrafi żywioł to ubiegloroczne zjawiska DANA pokazały.
A to się z roku na rok nasila. Ludziom nie przetlumaczysz, że jesli juz odbudowywac to na terenach bezpieczniejszych, a nie starych miejscach.
Nawet jak gminy udostepniaja inne lokalizacje, to ludzie z uporem wracaja na stare…
A ta “zimna kropla” to sa takie ilosci wody, że nawet w mojej okolcy, gdzie piachy i ogolnievteren płaski, więc najwyzej tworzą sie rozlewiska - chyba znane przodkom, bo patrzac na to z lotu ptaka czy ostatnio na zdjecia lidarem - osiedlali się na terenach do dzis w miare bezpiecznych.
@anon57780760 przewidziec mozna dużo, ale niestety pogodę?
Jakby ludzie choc część energii i wysilku poswiecili na myślenie zamiast wzajemne wyrzynanie się? To nie byloby placzu, ze zmiany klimatyczne, tylko planowa wędrówka i zagospodarowywanie nowych miejsc. Ekologiczne. Choc wydaje mi się, ze biale niedzwiedzie z trudem zaaklimatyzowaly by sie na Saharze? Ale kto wie? Te syberyjskie,
Na ruskich niedoborach to wielblada zamiast foki pewnie by zjadly…
Co do pogody? Sadzac po tym, że w stawach mnie nie łupie? Bedzie stabilna. Przynajmniej w Hiszpanii.