Czy w Polsce powinien być podatek katastralny?

Dużo się o tym mówi jeśli chodzi o mieszkania.

2 polubienia

Pomysł uważam za dziwny, bo w takiej sytuacji powinien on objąć wszystko. Mam jeden telewizor a sąsiad dwa? -Podatek dla niego. Sąsiad ma 3 autka a ja żadnego? - podatek.
Ktoś uzbierał sobie kasę czasem kosztem niedojadania czy braku wypoczynku, kupił za to dom/mieszkenie, nawet “na zarobek” (od którego płaci podatek) i jeszcze mu katastralny dowalą? A inny za tę samą kasę hulał i będzie miał lepiej przez to, że tamten podatek dodatkowy będzie bulił? Coś tu nie halo.

2 polubienia

Tak.

Wszystko, to nie, podatek ten dotyczy tylko nieruchomości.
Ja mam mieszane uczucia.
W tej chwili każdy właściciel nieruchomości płaci wyliczony jakoś tam podatek, różny dla różnych miast, czy gmin. Na czym miałaby polegać zmiana? Może byłoby to ujednolicone? Nie znam szczegółów. Może ktoś wyjaśni? Ale ludzie budujący pod wynajem (nie sprzedaż) mają po kilkanaście nieruchomości i nie musieli na to niedojadać :slight_smile:

Uważam, że każdy podatek od samego faktu posiadania czegokolwiek jest absurdem. A juz podatek od wartosci tej rzeczy jest absurdem do kwadratu. Podatek, to oddanie państwu części swojego zysku, zarobku - wtedy jest on zasadny.

1 polubienie

Sam zakup jakiegokolwiek towaru, obarczony jest co najmniej dwoma podatkami. PIT i VAT.

Środki, (dochód), które mamy w kieszeni, to nasz przychód pomniejszony o podatek dochodowy. PIT.
Przeznaczając te już raz opodatkowane środki na zakup towaru, jego cena powiększona jest o podatek od wartości dodanej. VAT.

System podatkowy umniejszy nam wypracowaną złotówkę o podatek, a jeśli chcemy za pozostałość tej złotówki zaspokoić nasza potrzebę (bo po to te złotówki sobie w czoła pocie wypracowujemy), to cenę za to zaspokojenie nam powiększy.

Kapitalizm nie jest dobrym system, ale do tej pory nie wymyślono lepszego.

1 polubienie

@ZiraaeL - te “sprawy podatkowe” rozumiem i pojmuję całkiem nieźle, bo zanim zdecydowałam się na korzystanie z usług biura rachunkowego, przez kilka lat samodzielnie prowadziłam księgowość w swoim gabinecie. :wink:
Dlatego właśnie, rozumiejąc te sprawy uważam, że dowalanie “właścicielom” podatku katastralnego byłoby zwyczajnym rabowaniem ich własności i zamienianiem ustroju na socjalistyczny. Taka niesprawiedliwa “urawniłowka” nigdy do niczego dobrego nie prowadzi, tylko “promuje” leni, którym się nie chce pracować, ale się chce mieć. “Bo wszyscy mają jednakowe żołądki”. Uważam, że ręce też mamy jednakowe i że jak się chce mieć, to trzeba na to zapracować.

1 polubienie

Jaki argument przemawia za zasadnością wprowadzenia dodatkowego podatku :thinking:

Znam jeszcze lepszy argument, taki nie do przeskoczenia: nie, bo nie!
:face_with_tongue:

1 polubienie

Nie powinien być dodatkowym podatkiem, powinien zastąpić wszystkie inne podatki od nieruchomości.

@joko podatek jako taki placimy nawet nie chcąc. VAT
Czy mieszkanie jest dobrem luksusowym? Dzialka? Kawalek terenu?
Podatek od luksusu wymyslil niejaki Tomas de Torquemada. Tak, ten od Inkwizycji. Spowiednik królów katolickich. Izabeli i Ferdynanda. Na linii czasu zbiega sie to z odkryciem Ameryki? Przypadek? Kolumb stamtad przywiózł rozne dziwne dobra, ale tez inflację.

2 polubienia

I właśnie dlatego jestem przeciwna podatkowi katastralnemu. Jest zwyczajnie niesprawiedliwy.

3 polubienia

Oni by tylko opodatkowywali. Szkoda, ze nie ma nacisku na problemy spoleczne: zeby bylo tylu nauczycieli, ile trzeba (sa braki, bo celowo sie oszczedza i zle traktuje a “swoi” hurtem robia nadgodziny-liczba dzieci rozklada sie na mniej osob do pilnowania i wplywa to tez na bullying). Domy dziecka przepelnione, samobojstwa dzieci przesladowanych w szkole, ale o tym csiii…bo po co to ruszac :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie

@Nunu problem jak to sie teraz nazyywa bullying jest stary jak świat. W polskim kiedys nazhwalo otrzęsiny? Poziom brutalnosci wzrasta jak sie robi za ciasno.

1 polubienie

Podatek katastralny marzy się tym koorwom u władzy, które bezczelnie chcą scedować na obywateli konsekwencje swych seryjnie błędnych decyzji, forsowanych przez dekady przy każdej okazji. Rozumowanie typowego komucha, żeby dojechać tych, co się dorobili czegoś powyżej przeciętnej …

1 polubienie

Jestem liberałem i jak najbardziej popieram podatek katastralny.

Taki z Ciebie liberał, jak coś jakiegoś z czegoś takiegoś … :winking_face_with_tongue:

1 polubienie