Trump okazał się jeszcze większym wariatem niż myślałem. Druga Jałta przysłuży się jedynie Rosji.
Oby Europa zdążyła się dozbroić. Idzie wojna. USA nas opuszczają. Nie spodziewałem się że dożyję czegoś takiego.
Aż muszę się napić z nerwów
Obowiazuje. A Trump cwaniak chce to ominac kombinujac, ze ewentualne jednostki oddzielajace ruskich od Europy nie beda dzialac pod auspicjami NATO. Cos tam nadawal o “miedzynrodowym kontyngencie” ? Tiaa moze ONZ?
Nie wiem co chce osiągnąć, ale wątpię czy zycie wieczne w chipie wyprodukowanym przez Muska mu wyjdzie?
Faktem jest, ze gospodarka USA jest w stanie delikatnie mówiąc fatalnym, towar eksportowy czyli dolar juz nie jest tak pożądany, a scenaiusz wenezuelski? Wbrew pozorom nawet w tak dużym krju mozliwy.
To tak: nasi ginęli w Afganistanie, wrócili na wózkach, okaleczeni. A ten teraz focha strzela i nie popiera napadniętego kraju w jego zasadniczych żądaniach i jeszcze kombinuje, jak się wycofać z pomocy.
Na zlodzieju czapka gore?
Autarkia i wojna celna amerykanskiej gospodarki nie uzdrowią
Niczego innego sie po tym durniu nie spodziewałem!
Ja aż pól paczki ptasiego mleczka zjadałam …dobrze,że promocja była Nie schudnę przez tego łobuza… on oddaje im najechane terytoria. To już nie ma znaczenia, że państwo niezależne zostało napadnięte…To każdemu można tak zrobić i sobie odgryźć kawałek kraju, bo ktoś ma zapędy…
- Prawo ZiraaeL`a
Po konsumpcji produktu, procent przyrostu na wadze jest odwrotnie proporcjonalny do procentu obniżki ceny produktu, który ten przyrost na wadze spowodował.
No niekoniecznie, obnizki cen bywają tez na produkty smaczne, acz na poganiczu przydatnosci do spożycia. Efektem moze byc okresowy spadek wagi spowodowany niestrawnością.
Masz na myśli zsiadłe ptasie mleczko
Poczekajmy na konkrety, bo na tę chwilę to same teorie, spekulacje i marzenia. Ja mam tylko nadzieję, że jak dojdzie do pokoju na wschodzie - jaki by on nie był - nikomu u nas nie przyjdzie do głowy cięcie wydatków na wojsko, rezygnacja z jakichś umów zakupu sprzętu itd. Musimy się zbroić po zęby!
Chociażby, jak organizm nienawykły to może odrzucić.
promocja z okazji Walentynek …przestać proszę mnie rozśmieszać.
Teraz oni się zapraszają wzajemnie a przecież pitn jest ścigany… jutro pomyślę o tym.
I gromadzic zapasy. Nie tylko amunicji.
Tak zlosliwie? To moze fachowcow z Hamas zatrudnic do kopania tuneli? Bo podziemne miasto pod nosem Izraelczkow calkiem nieźle im wyszlo?
A niestety starozytni budowniczy podziemnych miast w Kapadocji czy Iranie wymarli.
Nawet uzbrojeni po zęby, samotnie nie damy rady. Zbroić też muszą się i inni.
Wszystko się zgadza, ale zanim przyjdzie pomoc musimy wytrzymać, chociaż z miesiąc. Tylko jak przekonać do zbrojeń taką Hiszpanię, która podobno wydaje “aż” 1,3% swojego pkb czy Włochy, jak oni prawdopodobnie uważają, że są daleko i im nic nie grozi. Generał Andrzejczak, mówił wczoraj, że Holandia nawet nie ma czołgów…Współczesna wojna to nie tylko czołgi, ale kurtyna…
Najnowsze dane
22.609,9 millones de euros, con lo que representó el 3,21% del gasto público total. Esta cifra supone que el gasto público en defensa en 2023 alcanzó el 1,51% del PIB, una subida 0,08 puntos respecto a 2022, en el que fue el 1,43% del PIB.
22 609,9 mln euro, co stanowiło 3,21% ogółu wydatków publicznych. Liczba ta oznacza, że wydatki publiczne na obronność w 2023 r. sięgnęły 1,51% PKB, co oznacza wzrost o 0,08 pkt. w porównaniu z 2022 r., kiedy wynosiły 1,43% PKB.
Tu wlasnie jest problem, a raczej haczyk w postaci “wydatki publiczne”.
No i sposob liczenia - te dotycza glownie zakupu sprzetu, bo infrastruktura, najczesciej wymagajaca uzgodnien z ministerstwem obrony to inwestycje mieszane - ale z przewaga kapitału prywatnego. Jak to policzyć?
Czort wie, ja sie nie podejmuję.
A obliczajac na mieszkanca to wychodzi
467 euro rocznie.
Nie wiem tez jak sa rozliczane koszty zwiazane z utrzymaniem amerykanskiej bazy w Rota, angielskiej na Gibraltarze i paru mniejszych nie pod wzgledem waznosci, a rozmiarow fizycznych osrodkow dowodzenia i kontroli powietrznej i kosmicznej?
Na temat roli Kanarow, podobnir jak portugalskich Azorow w systtemie obronnym NATO? Nigdy sie tym nie interesowalam, ale pewnie cos na oficjalnych stronach jest?
Tu nie chodzi o kwoty - bo kase mozna wywalic na tysiace sposobow, ale na co ona pojdzie? Polozenie geograficzne Polski jest takie a nie inne i w razie ofensywy lądowej jestesmy w trudnej sytuacji.
Co do wydatków to by tych fircykow Francuzow, Włochów i ze szczetem oglupionych “cudem gospodarczym” na ruskim gazie Niemcow pogonić?
A system szkolenia? To odrębna sprawa, harcerzyki z WOT?
Polska postępy zrobila, ale ciagle nie mamy porządnego zawodowego wojska, a od wypowiedzi niektórych generałów w stanie spoczynku (na szczęście) to zęby mogą rozboleć.
Problem jest taki, że kryterium procentowe wydatków na obronność jest złudne. Polska wydając ponad 4% budżetu na obronność, nominalnie wydaje sporo mniej niż Niemcy, nawet dzieląc wydatki na ilość obywateli. Na szczęście ruski antoni już nie rozwala nam armii od środka, jednak zniszczenia których dokonał będą widoczne jeszcze długo. Bezmyślne zakupy błaszczaka też nie wzmocniły nas tak jak powinny (ale lepsze to niż nic). Jesteśmy skazani na ewentualną pomoc sojuszników, a mając w pamięci jak pomogli nam sojusznicy w 1939 roku i później, nie mam zbyt wielkiej nadziei. Jedynie osłabienie ruskiej gospodarki i armii dzięki Ukrainie daje nam przewagę.
Holandia ma za to wysokiej klasy jednostki specjalne i wywiad cybernetyczny. To Holenderski cyberwywiad dostarczył dowody na ruską ingerencję w amerykańskie wybory Trump vs Hillary Clinton, podobnie jak Polsce w 2015 roku.
Dlatego podalam kwote wydatkow na “glowe” mieszkanca. A trzeba niestety “przyznac z bulem”, ze Antek Policmajster bardzo skutecznie rozwalil armie. Nie tylko pod względem fizycznym, organizacyjnym, ale rowniez autorytetu. Jednym z ubocznych skutków katastrofy smolenskiej, znacznie powazniejszym niz smierc prezydenta byla utrata wszystkich wazniejszych postaci sceny wojskowej.
Za wiki
Generał Franciszek Gągor– Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Generał broni Andrzej Błasik – Dowódca Sił Powietrznych
Wiceadmirał Andrzej Karweta– Dowódca Marynarki Wojennej
Generał broni Tadeusz Buk– Dowódca Wojsk Lądowych
Generał dywizji Włodzimierz Potasiński – Dowódca Wojsk Specjalnych
Generał brygady Kazimierz Gilarski – Dowódca Garnizonu Warszawa
Co ze wcześniejsza katastrofa CASA, ktora powinna byc nauczka, az sie prosi o pytanie? Kto układał skład prezydenckiej wycieczki do Smolenska?
Przeciez tam nie tylko wojskowi, ale również cywilni jak prezes NBP, szefowie BBN, IPN, wiceministrowie?
Pomijajac kilku powaznych konkurentow politycznych jak zreformowane komuchy typu Szmajdzinski?
Wyeliminowanie tych ludzi pozwolilo na przejecie władzy systemem pełzającym.
Ku uciesze Moskwy?
No nie da się ukryć, że ci ktorzy zginęli ruską mentalność znali dobrze. A jednak zakładając, że jako zawodowcy grali juz w innej drużynie? Co najmniej niewygodni…