Czy zbieracie juz chrust na zimę?

metr sześcienny.

1 polubienie

Problem z butlą to jest taki, ze w Polsce jest zakaz uzywania butli jesli w budynku jest centralna instalacja gazowa ( przynajmniej był ze wzgledow bezpieczeństwa - rozszczelnienie instalacji butli i wybuch gazu teoretycznie jest bardziej prawdopodobne niz w instalacji stalej, a wybuch moze spowodować zniszczenia trudne do opanowania, zadzialac jak zapalnik)
Czy ktos tego przestrzega? Jak masz zyczliwegi sasiada? To mogą się zainteresowac.
A może przypomne taki poczciwy wynalazek jakim byl kocher? Czy palnik spirytusowy?

A z czasów harcerskich pamietam jeszcze zestaw podgrzewacza do menazki na tzw. paliwo turystyczne czyli kostki czegos zblizonego do obecnych uzywanych do rozpalania grilla?
Paliwo turystyczne dalej mozna kupic, a wybor sprzetu z tego co widze na allegro to osiolkowi w zlobie dano, tyle modeli podgrzewaczy.
Ogolnie czego to czlowiek nie wymysli, żeby moc porannej kawy się napic? :wink:
Ale faktycznie z tym chrustem to rząd wizerunkowo strzelil sobie w stopę.

1 polubienie

Jak byłam dzieckiem,to tata ogarnął maszynkę bo często nie było prądu…Metalowy ruszt,nakrętka ze słoika a na nakrętce karbid- pastylka wielkości dropsa.

4 polubienia

Oj jest tych kuchenek turystycznych od groma.
Do niedawna bylam posiadaczka zestawu tego typu

Pamiętająca czasy wypraw zeglarskich jeszcze przed stanem wojennym. Solidna robota, pooszla do znajomej na działkę.

2 polubienia

To nie to. Moja jest płaska i wygodna. Użyć jej można praktycznie wszędzie. Takie zamykane pudełko.

2 polubienia

A to chyba widzialam w amazon - ten gaz to w takim pojemniku jek te duze do napelniania zapalniczek?
image

2 polubienia

Dokładnie to. Mam nieco starszy model.

2 polubienia

A ja mam dokładnie taką samą z wyglądu ale czarną. Gaz wystarcza na jakieś 2-3 h i kuchenka nie gaśnie też na wietrze. rok temu kupiłem do niej kartusze po 1,99 na allegro. Dziś w castoramie widziałem kosztują 11 pln. Moją dodatkowo da się do butli podłączyć.

3 polubienia

https://allegro.pl/oferta/gaz-do-kuchenki-palnika-naboj-kartusz-gazowy-x-9-9600357955?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NmQxMWZiNjMtZTY3YS00MGQ2LWJhZDgtYzk3ZTc1ZDlmMGIyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=652f32a0-ff9c-4bbf-b8bc-9828d119e3cb

1 polubienie