Bejsbol - w rękach dziecka? używanie kija do zdobycia słodyczy? jestem przeciw i to wcale nie z powodu religii.
Bez google? Nie wiem.
Wiem co to jest piniata
Wiem bez sprawdzania. faktycznie zdobywa popularnosc. Trochę nie moja bajka. Ale dzieciaki mają frajde zbierając potem szybko te cukierki.
taka to fajna
To jakieś takie pierwotne instynkty wzbudza: zmierzamy w kierunku walenia pałą i rzucania
Biedne dzieci, lgną do nieskomplikowanej rozrywki…
no włąsnie - dlatego napisał “Nie moja bajka”
A w tv wala w pysk jeden drugiego i to się jakoś nazywa, ale ostatnio ucichłop, bo jeden dorosły pan pożegnał się z rzyciem po walce…
Dzieci lubią nowinki a jeśli jeszcze tanim kosztem uda się dostać tyyyle cukierków …
Nie znałem.
Skojarzyła mi się za to pewna miejscowość - Pińczata. Warząchewka to stacja przed Włocławkiem na trasie Kutno Włocławek. Jako, że w młodości lubiłem sobie komplikować życie, zamiast na głównym dworcu we Włocławku, wysiadłem w Warząchewce i przez Pńczatą postanowiłem sobie dojść lasem do dzielnicy Włocławka - Michelina celu mojej podróży.
Może sprawa nie byłaby warta wspomnienia, ale rzecz działa się około północy i spacerek około 5km o tej porze przez okoliczne lasy długo pozostawał mi w pamięci …
Jednak i tak chyba było bezpieczniej niż przejście o tej samej porze z centrum Włocławka do Michelina …
Za wspak ta
koło ją ma.
Raz wałęsając się po okolicy widziałem najprawdopodobniej zbiega. Tak przynajmniej wyglądał.
Dodam, że na skraju Michelina są więzienie …
Był tam ktoś stąd?
Coś między Pina Colada a Zenyata mandata,The Police😉
Tak, z amerykańskiej popkultury i pisze się to po hiszpańsku (piñata), bo pochodzi z Meksyku.
To tak samo jak i ja @Bingola . Czytamy to samo :))
O pochodzeniu pisalam , ma mieszane. Przywleczoną z Chin Wlosi dostarczyli Hiszpanom, a ci w ramach podbojow do Aneryki, gdzie z kolei zawarła małżeństwo ze zwyczajami Majów.
Nazwa pochodzi z łaciny pinea - szyszka.
Ja też znam. Za dużo czasu spędziłem w Kalifornii…