Czym mógł kierować się twórca sieci sklepów z biżuterią nadając jej nazwę "Pandora"?

image

Dla przypomnienia – puszka Pandory to symbol nieszczęść, czegoś, co wywołuje mnóstwo nieprzewidzianych trudności, źródło niekończących się smutków i kłopotów.
Ironia? Sarkazm? Niewiedza? :slight_smile:

1 polubienie

A co, dopiekło Ci spełnianie prezentów świątecznych czy dzisiejszy napad na jubilera Cię zastanowił?

2 polubienia

Biorac po uwage sposob w jaki Hefajstos stworzyl Pandorę i ich biżuterię? To by nawet pasowalo.
Wiekszosc ich modeli jest z tworzwa pokrywanego grubą solidna warstwą złota. Wygladaja na masywne, ale nie są.
Nazwa może pochodzic od mitu o Pandorze, ale istnieje tez mozliwosc, że Dunczycy spedzali wakacje w Hiszpanii i uslyszeli “pan de oro” co oznacza wlasnie metodę pozłacania wyrobu z tanszego materiału listkami zlota. Dopracowaną juz przez starozytnych Egipcjan.
Co do ich wyrobów? Nie wszystko zloto co się swieci…

3 polubienia

Jedno i drugie. A tak na serio, to dla mnie biżuteria mogłaby nie istnieć. To chyba najbardziej próżne rzeczy jakie stworzył człowiek.

2 polubienia

Wie ze jak czegos nie wolno to tym bardziej sie to robi… ot tak człowiek dziala

Czaem bywaja praktyczne. Taki łańcuszek na szyję i bransoletki?

A tak serio? Zanim czlowiek wymyslil kieszenie i portfele to pewnie zdobycz nosili na jakims powrozie? Zeby miec wolne ręce?

1 polubienie

Ale sama Pandora?
Na rozkaz Zeusa Hefajstos ulepił z gliny i wody pierwszą kobietę, którą charyty i hory pięknie przyodziały. Atena nauczyła ją prac domowych, Afrodyta obdarowała urodą, a Hermes podzielił się z nią swoimi cechami charakteru: kłamstwem, fałszem i pochlebstwem i zaprowadził do Epimeteusza, który pojął ją za żonę
I obejrzyj ich biżuterię? Cechy wspolne są

1 polubienie

To przestroga!

4 polubienia

Popieram. Tylko się majta na człowieku a pierścionki trzeba zdejmować i pilnować np.myjąc ręce.

2 polubienia

Pandora to w mitologii helleńskiej pierwsza kobieta na na Ziemi, która to kobieta była zemstą na ludziach, za trefną ofiarę Prometeusza dla Zeusa. Ulepił ją na rozkaz Zeusa niejaki Hefajstos z wody i gliny. Pozostali bogowie obdarzyli ją sobie właściwymi cechami i Zeus wydał ją za mąż za niejakiego Epimeteusza, brata Prometeusza.
Są trzy wersje rodzaju tego naczynia; - puszka, drewniana beczka, kocioł z brązu lub miedzi. Są trzy wersje sposobu i motywacji otwarcia i dwie wersje zawartości. Ta pierwsza, że w środku były same nieszczęścia i na dnie nadzieja, a druga, że było tam samo dobro, które po otworzeniu rozwiało się jak dym i na dnie też została nadzieja. Mogłeś mnie kolego @Bingola nie prowokować tematem, to bym cicho siedział i się nie wymądrzał…, ot co!

:sunglasses: :joy:

1 polubienie

A jakby na to odpowiedzial Antykwa?

2 polubienia

Nie wiem, ale on w takich tematach raczej zgadzał się ze mną.

4 polubienia

A wracając do tematu - to tak, jakby ktoś firmę kurierską nazwał “Ślimak”, dom weselny – “Mezalians” albo burdel – “Brzydula” :slight_smile:

3 polubienia

Neon klibu nocnego (w Poznaniu)
17355716844035247737184124731404

3 polubienia

A firmę pogrzebową; Radosna Przyszłość albo Jutrzenka.

3 polubienia

Chciał zaintrygować odbiorcę i nadać produktom tajemniczości.

3 polubienia

A ty kupowałbyś wódkę o nazwie Abstynent?

2 polubienia

Myślę że sarkazm to dość znany element marketingu

3 polubienia

Pierscionki to ja traktuję odświętnie.
Inne ozdoby?
Paciorkowa w kwestii koczyków, naszyjnikow i bransoletek jestem.
W ogole uwazam, że zawod jubilera-zegarmistrza jest fascynujacy.

W przypadku świata zachodniego,niewiedza jest zawsze prawdopodobna ale tutaj uważam że chodziło raczej o brzmienie słowa które każdy,przynajmniej parę razy w życiu słyszał.
A jak nie wie o co chodzi,tym lepiej!
Taki klient będzie zaintrygowany.
Teraz,po latach,to już oczywiście mało aktualne bo każdy wie,z czym to się je…Niemniej dzwieczne słowo,dzwięczna nazwa to skarb!
Nawet jeśli nic nie znaczy.

A poza tym…Produkt jest fajny i na swój sposób,oryginalny.Masowy przebój w dziedzinie która do tanich nie należy…Tylko Duńczykowi pogratulować!

3 polubienia