Mam zapłacić 142 zł, żeby ktoś nie wiedział, że na pytamy z telefonu piszę
Tak. Płacę firmie z Duisburga. Jestem bardzo zadowolony z ich usług.
Tu chodzi o przeczytanie artykułu a nie reklamy
Ile płacisz i co dostajesz?
39, 90 na 2 lata. Właśnie odnowiliśmy umowę. Robią wszystko od aktualizacji po zabezpieczenie antywirusowe i antywłamaniowe. Nic mnie nie interesuje. I do tego jestem o wszystkim informowany na bieżąco listownie i mailem.
Mówisz o dostawcy internetu??
Nie, to osobna firma. Polecono mi ją. Ja mam holenderskiego dostawcę, bo tu mieszkam.
Nie wiem jakie mają relacje z TNML czyli moim dostawcą?
Żem przeczytała.
Staram się. Przede wszystkim nie robię płatności na telefonie korzystając z publicznego wifi.
Ale masz tam VPN, chmurę na dane i zabezpieczenia DDOS plus kompetentny deskhelp?
Tak, to wszystko jest. Nie wiem, jak dalej się to potoczy, ale nie tylko ja i ale wielu innych jest bardzo zadowolonych. Do Duisburga mam 120 km, ale wiem, że i gdzieś niedaleko mnie mają też siedzibę.
Siedziba a serwerownia lub jak teraz jest modnie powiedzieć: data center, to zupełnie co innego.
Są poważne i solidne firmy, które oferują zaawansowane usługi nie mając własnego sprzętu, infrastruktury, a nawet biura.
Na pewno masz rację, Takie sprawy, to nie moja domena. Płacę i mam dobrą usługę. Sam przyznasz, że niewiele.
Zależy czy na firmę, zależy jak intensywnie korzystasz z przyznanych Ci zasobów?
A to różnie. Nie potrafię tego określić. Z treści umowy wynika, że to jest ryczałt za wszystko.
Prawdę mówiąc nie jestem w stanie wykorzystać wszystkiego. W stosunku do tego, co korzystam, przepłacam. Ale 20 euro na rok, to jest nic. Żeby tak przepłacać w innych sprawach…
Ponoć tego typu usługi to krecia robota, bo gdy np. człowiek wie, że korzysta ze zwykłego telefonu, a nie jakiegoś super prywatnego, to taki człowiek jest bardziej ostrożny i nie używa zwykłego telefonu do np. przestępstw.
Podstawowe pytanie: Na firmę czy prywatnie??
Prywatni,e domowo. Ale firmy też korzystają z tego, co wiem. Mam na umowie wyszczególniony zakres, ale w tej chwili nie wiem, gdzie ją schowałem,
Od dawna nie jestem przestępcą… ale gdybym miał w tym nowoczesnym świecie grandzić to nigdy nie zaufałbym takiej firmie.